NaslovnaIstorija10 najboljih filmova o preživljavanju

10 najboljih filmova o preživljavanju

Snimajući skoro nemoguću borbu i volju ljudskog duha, pogledajmo možda 10 najboljih filmova o preživljavanju ikada snimljenih.

Kroz istoriju, čovečanstvo je beležilo potresne priče o herojskom preživljavanju. Svi mi, razumljivo, imamo fascinaciju i opsesiju da ostanemo živi. Iz ovih i još mnogo razloga, s posebnim uživanjem pratimo filmove o preživljavanju. Oni nam mogu izazvati čitav spektar ljudskih emocija. Oni nam mogu izazvati najveće uzbuđenje ali i naše najveće strahove. Pre svega, ovi filmovi ilustruju nesalomivu volju ljudskog duha da nikada ne odustane.

U nastavku je navedeno 10 možda najboljih američkih filmova o preživljavanju ali i ostalim elementima ljudskog opstanka.

10. 127 Hours (2010)

  • Režiser: Danny Boyle
  • Glumi: James Franco

Većina filmova o preživljavanju zasnovana je na izmišljenim događajima u dramatičnim svetovima i negostoljubivim pejzažima. Ali postoje oni koji podsećaju na nezamisliva iskušenja i opasnost onih koji se suočavaju sa nepremostivim izgledima u stvarnom životu, poput 127 Sati, koji beleži najznačajniju epizodu u životu kanjonira Arona Ralstona.

Odrastajući sa ljubavlju prema divljini, Ralston usvaja stav „Ne može mi niko ništa“ zbog svojih neverovatnih veština u prirodi. Međutim, sve se to menja jednog nesrećnog dana u aprilu na pešačenju kroz kanjon Bludžon izvan Moaba u Juti.

Ralston se okliznuo i pao dok se penjao po kanjonu, ostavljajući desnu ruku zaglavljenu i nepokretnu između stene, zidne pukotine. Samo sa opremom na leđima i jednom slobodnom rukom, film prikazuje njegovih sledećih pet srceparajućih dana dok se nada svom spasenju i razmišlja o svom životu, porodici i prijateljima.

Kako počinje da mu ponestaje energije, vode i obroka, Ralston pribegava nezamislivom i polako počinje da uzima stvari u svoje ruke kako bi preživeo. Nedvosmisleno, film se najbolje može sažeti u jednu rečenicu: Očajna vremena zahtevaju očajničke mere.

9. The Book of Eli (2010)

  • Režiser: Albert and Allen Hughes
  • Glume: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis

Knjiga o Eliju je mistifikujući postapokaliptični film o preživljavanju koji prati muke zagonetnog skitnice po imenu Eli (Washington) koji putuje na zapad ka obali Pacifika decenijama nakon što je nuklearna apokalipsa od sveta napravila pustoš.

Zavijen misterijom, Eli pronalazi predah od burnog spoljašnjeg sveta kroz moćnu knjigu za koju se veruje da je poslednja te vrste i od velikog značaja za budućnost čovečanstva. Nažalost, cenjeni artefakt čini Eli čestom metom pljačkaša, razbojnika i lopova koji su iskoristili posleratno distopijsko društvo u kome nedostaje zakon i red.

Na svom putovanju, Eli nailazi na obrazovanog, ali nemilosrdnog gradonačelnika malog grada po imenu Karnegi (Oldman) koji već dugo traga za knjigom. Umesto da se povinuje Karnegijevim zahtevima i preda mu relikviju, Eli se obavezuje da će je zaštititi po svaku cenu.

Neprekidno proganjan od strane Karnegija i njegovih sledbenika, Eli u solo trekingu pronalazi pomoćnicu tamo gde je najmanje očekivao – Karnegijevu ćerku, Solaris (Kunis), koja želi da prati Elija u njegovoj potrazi do obale kako bi ispunio svoje proročanstvo.

8. The Way Back (2010)

  • Režiser: Peter Weir
  • Glume: Jim Sturgess, Colin Farrell, Ed Harris

Inspirisan i labavo zasnovan na Dugoj šetnji, memoarima koje je napisao poručnik poljske vojske Slavomir Ravič, The Way Back ulazi u epsku priču o bekstvu zatvorenika iz sovjetskog gulaga u dubinama Sibira.

Nakon što je zatvoren od strane NKVD-a zbog sumnje da je špijun, oficir poljske vojske Januš Vješček (Sterdžes) upoznaje raznoliku postavu likova sa kojima gradi dovoljno poverenja da planira bekstvo u Mongoliju, uključujući američkog inženjera po imenu gospodin Smit (Harris) i nestašnog ruskog delikventa po imenu Valka (Farrell). Drugi se takođe pridružuju planu, ali suočeni sa brutalnim elementima sibirskog pejzaža, njihov opstanak je u opasnosti.

Nekoliko nedelja nakon ekspedicije, grupa na kraju stiže do Mongolije, samo da bi shvatila da su i dalje u opasnosti jer je to područje pod kontrolom komunističkog režima Staljina. Na azijskim kontinentom razorenim raznim regionalnim sukobima, grupa mora da donese oštru odluku i otputuje hiljade kilometara daleko u nadi da će naći svoju bezbednost i slobodu.

7. The Edge (1997)

  • Režija: Lee Tamahori
  • Glume: Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson

Kao i mnogi drugi filmovi o preživljavanju, The Edge se odvija na Aljasci, ali ogromna razlika između ovog filma i ostalih iz žanra je u tome što ovde ne morate da brinete o hladnoći Aljaske – već o ljudima sa kojima ste.

Sve počinje kada milijarder Čarls Mors (Hopkins), njegova supruga Miki (Macpherson) i fotograf Bob Grin (Baldwin) kreću severno na odmor i fotografisanje. Ali užitak u raju brzo preraste u nalet ljubomore kada Čarls uhvati Miki kako ljubi Boba tokom jednog od njihovih fotografisanja.

Taj događaj dovodi do toga da Čarls tokom njihovog leta, u šali, pita Boba kako planira da ga ubije. Pre nego što je Bob uspeo da odgovori, njihov avion se srušio u jezero nakon što je uleteo u veliko jato ptica, dok većina njihovih ključnih stvari, uključujući Čarlsovu knjigu o preživljavanju, ostaje izgubljeno u olupini.

Uprkos tome što su tenzije već porasle zbog Čarlsove sumnje da Bob ima aferu sa njegovom ženom, oni shvataju da moraju da rade zajedno kako bi preživeli divljinu, a tu je i veliki medved Kodiak koji ih vreba na svakom koraku ka civilizaciji. Mogu li njih dvojica da ostave po strani svoje sumnje i nesuglasice i prežive? Ili će ih nedostatak iskustva u divljini i nesposobnost da se slože poslati u prerani grob?

https://www.youtube.com/watch?v=ZDTtUSI_CGg

6. Apollo 13 (1995)

  • Režija: Ron Howard
  • Glume: Tom Hanks, Ed Harris, Kevin Bacon, Bill Paxton

Nudeći promenu tempa u poređenju sa drugim navedenim filmovima, Apolo 13 je dramatičan dokumentarac koji podseća na istorijske događaje Nasine neuspele misije na Mesec 1970.

Film pomno analizira priču i pripreme astronauta Džima Lovela (Hanks), Freda Hejza (Paxton) i Džeka Svigerta (Bacon), čije su aspiracije na vrhuncu svih vremena da budu treća grupa ljudi koji će hodati po Mesecu. Međutim, te nade brzo nestaju 330.000 km daleko u svemiru kada eksplodira rezervoar sa kiseonikom, uzrokujući ogromnu štetu na njihovom brodu i trošeći zalihe kiseonika na brodu. Sve to je izazvalo zloglasnu i čuvenu frazu za povratni poziv sedištu NASA-e: ”Hjustone, imamo problem!”

Sobzirom da cela svet posmatra, na direktoru leta misije Džinu Kranzu (Harris) kao NASA-inom najboljem i najpametnijem je da osiguraja povratak Lovela, Hejza i Svigerta, a neuspeh ne dolazi u obzir.

5. The Omega Man (1971)

  • Režija: Boris Sagal
  • Glumi: Charlton Heston

Druga od do sada tri filmske adaptacije čuvenog romana Ričarda Metsona I Am Legend, Omega Man je postapokaliptični triler koji prati priču dr Roberta Nevila (Heston), za koga se veruje da je jedan od poslednjih preživelih u biološkom ratu između Rusije i Kine koja je uništila veći deo čovečanstva.

Živeći među pepelom nekadašnjeg Los Anđelesa, Nevil ubrzo shvata da nije sam i da mora da se bori sa hordom sablasnih bledih mutanata koji su ga učinili prioritetnom metom zbog njegovog stvaranja vakcine koja može da spase čovečanstvo. Uporni u želji da unište Nevila i ono malo što je ostalo od civilizacije, mutanti, poznatiji kao „Porodica“, spremni su da preduzmu sve neophodne mere.

Može li jedan čovek spasiti čovečanstvo ili će grozni zlikovci naslediti zemlju?

4. Rescue Dawn (2006)

  • Režija: Werner Herzog
  • Glumi: Christian Bale

Malo priča o preživljavanju je tako mučno i napeto kao oni o ljudima koji trpe brutalnost rata. Rescue Dawn predstavlja upravo to oličenjem događaja iz stvarnog života i borbe nemačko-američkog pilota Ditera Denglera (Bale) i njegovih kolega ratnih zarobljenika tokom Vijetnamskog rata.

Kada misija vazdušne podrške u februaru 1966. pođe po zlu, Diterov avion je oboren iznad Laosa od strane simpatizera Pateta Laoa. Tokom narednih pola godine, on i njegovi zarobljenici (iz više društvenih slojeva) podvrgnuti su odvratnom mučenju i zlostavljanju od strane svojih zarobljenika. Iako su u početku bili skeptični prema Diterovom zavetu da će pobeći, nakon što su shvatili da će ipak biti ubijeni, grupa zarobljenika pristaje na Diterove razrađene planove za bekstvo.

Ovaj film nije za one sa slabim srcem. Tok i dešavanja u filmu navešće posmatrače da sede na ivici svojih sedišta. Neočekivani ishod filma služi kao svedočanstvo nepokolebljive snage, hrabrosti i duha vojnika koji su spremni da urade sve što je potrebno da prežive suočeni sa čistim zlom.

3. The Grey (2011)

  • Režija: Joe Carnahan
  • Glumi: Liam Neeson

Smešten u zabačenu divljinu Aljaske, The Grey je film koji prati život Džona Otoveja (Neeson), veštog strelca koji zarađuje za život loveći vukove koji prete operacijama bušenja nafte.

Otovej, koji je već u pomućenom stanju uma zbog distanciranja od svoje žene, na kraju gubi razum zbog teškog načina života na divljem severu. Na kraju svog ugovora sa naftnom kompanijom, Otovej i njegovi saradnici ukrcavaju se na let, ali njihov avion se ruši usred nedođije.

Boreći se da preživi, ostatak ekipe mora da se suoči sa egzistencijalnim okolnostima u dramatičnom i ironičnom preokretu događaja. Nekadašnji lovac na sive vukove postaje plen. Ono što sledi u filmu savršeno obuhvata zastrašujuću temu – čovek protiv prirode – stavljajući Otovejove veštine preživljavanja i snagu volje na finalni test.

2. The Road (2009)

  • Režija: John Hillcoat
  • Glume: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee

Zasnovan na romanu Kormaka Makartija, The Road nudi sumoran prikaz Sjedinjenih Država nakon što je apokaliptični događaj ostavio zemlju potpuno ekološki uništenu.

Priča prati putovanje oca (Mortensen) i sina (Smit-McPhee) koji putuju pustom zemljom bez ičega osim klimavih kolica u kojima će držati ono malo stvari koje im je ostalo. Svaki dan je večna muka, a nedostatak osnovnih potrepština u svetu, pretvoren u apsolutnu anarhiju, navodi dvojac da krene na jug u nadi za boljim životom i sa boljim pristupom resursima. Dok autsajderi i divljaci predstavljaju značajnu pretnju njihovom krajnjem cilju, najveći strah za oboje je da pribegnu kanibalizmu kako bi preživeli ali i da sami budu kanibalizovani.

The Road nudi značajne moralne i filozofske prizvuke putokaza u svetu bezakonja uz neviđene kinematografske napore. Kao veoma značajna stvar koja je gledaocima naglašena jeste važnost sanjarenja i srećnih uspomena dok prepreke izgledaju prevelike za prevazilaženje.

1. Cast Away (2000)

  • Režija: Robert Zemeckis
  • Glume: Tom Hanks, Helen Hunt

U nekom trenutku našeg života svi su nas pitali: „Kojih pet stvari biste poneli sa sobom da biste preživeli na pustom ostrvu?“ Gotovo je izvesno da niko ne bi imao odbojkašku loptu na listi, to jest, osim da niste Tom Hanks u ulozi sistemskog analitičara Čaka Nolanda zaposlenog u pošti.

Usred Božića, Nolanda poziva njegov poslodavac da odgovori na problem nastao u Maleziji. Kao da napuštanje porodice na odmoru zbog posla nije bilo dovoljno baksuzno, njegova sreća se dodatno narušava kada se njegov avion sruši u udaljenom Tihom okeanu, čineći ga jedinim preživelim.

Naviknut na zaposleni užurbani svet zasnovan na brojevima, vremenom i rokovima, Nolandova cela psiha se okreće naglavačke, shvatajući da ništa od toga zapravo i nije važno u njegovim novootkrivenim napuštenim okolnostima na pustom ostrvu.

Ono što Cast Away čini jednim od najboljih filmova o preživljavanju svih vremena je njegov introspektivni fokus na važnost mentalne snage da istrajete uprkos svim izgledima. Čak i po ceni prijateljstva i personifikacije sa odbojkaškom loptom, poznatije kao „Wilson“, da bi se istrajalo. Štaviše, film je simbol prirodne potrebe koju ljudi imaju za vezom i socijalizacijom kao stavke bez koje ne možemo u životu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave