NaslovnaAvijacijaKineski stelt bombarderi dolaze

Kineski stelt bombarderi dolaze

Vazduhoplovstvo Kineske narodne oslobodilačke armije (PLAAF) razvija ne jedan, već dva stelt bombardera.

Kineski stelt bombarderi dolaze

Sve što do sada znamo o PLAAF-ovom misterioznom JH-XX bombarderu:

Vazduhoplovne snage Kine razvijaju ne jedan, već dva stelt bombardera, prema izveštaju Američke odbrambene obaveštajne agencije (DIA) objavljenom ranije ove godine. Pojavio se pouzdan izvor detalja u vezi sa jednim od njih. H-20 je stelt bombarder namenjen velikim udaljenostima, sa robusnim paketom elektronskih protivmera (ECM) i integracijom senzora fuzije. Zanimljive informacije ali zato kineski odbrambeni izvori ostaju skriveni u vezi sa drugim projektom PLAAF-a.

Evo sve što znamo o PLAAF-ovom misterioznom JH-XX bombarderu.

Kineski stelt bombarderi dolaze
H-20

Opisan u izveštaju DIA kao „lovac-bombarder“, JH-XX je taktički pandan strateškom bombarderu H-20. Široko se spekuliše da je JH-XX rani koncept bombardera prikazan na naslovnoj strani kineskog odbrambenog časopisa „Aerospace Knowledge” iz maja 2018. godine, na koji je pažnju zapadne publike skrenuo China Defence Blog. Ako je tačno, ove rane slike prikazuju konvencionalno dizajniran, supermanevarski, supersonični bombarder sa unutrašnjim skladištem za oružje. Nekoliko aspekata dizajna JH-KSKS, uključujući nazubljene usisnike za vazduh i način na koji su mlaznice sa dva motora ugrađene u rep, sugerišu na količinu inženjerske pažnje koja se posvećuje prikrivenim performansama.

Dok je prikrivenost glavni prioritet dizajna H-20, JH-XX nastoji da uravnoteži karakteristike male detekcije sa brzinom i ograničenim sposobnostima direktne borbe; u tom cilju, JH-XX će nositi protivvazdušne rakete. PL-15, kineska protivvazdušna raketa dugog dometa sa mnoštvom top karakteristika u klasi, idealan je kandidat za ovaj tip aviona. JH-XX će se takođe verovatno pohvaliti skromnijim borbenim radijusom od oko 2.000 kilometara, za razliku od 5.000 km kod H-20, a definitivno nije ni u istoj klasi težine ili nosivosti kao H-20.

Pojavljuje se grubi portret JH-XX kao nadzvučnog bombardera koji se koristi i kao prikriveni presretač na velikim udaljenostima. Sa svojom mešavinom protivbrodskih i protivvazdušnih sposobnosti, najnoviji kineski lovac izgleda čak i prilagođeniji od H-20 za borbu protiv američkih borbenih grupa.

JH-XX
JH-XX

JH-XX tako igra jasnu ulogu u kineskoj pacifičkoj strategiji: naime, jača poziciju Pekinga nad prvim lancem ostrva na kineskoj istočnoj obali i predstavlja kredibilno sredstvo odvraćanja bilo kojoj spoljnoj sili koja želi da interveniše. Zajedno sa H-20, JH-XX bi takođe mogao da bude najnovija prekretnica u kineskom dugoročnom cilju nacionalne bezbednosti. Treba napomenuti da su dva kineska lovca sledeće generacije razdvojena godinama istraživanja i razvoja. H-20 je na ivici zvaničnog objavljivanja i planirano je da uđe u službu uskoro dok u međuvremenu, JH-XX možda čak nije ni u aktivnom razvoju; lovac prikazan na kineskom portalu može se pokazati da je ništa drugo nego rani koncept. Koliko god da se čini potrebnim u ispunjavanju svoje namene tj vitalne uloge koja briše granicu između strateških i taktičkih uloga, trenutno nema garancije da će JH-XX ili nešto slično tome uskoro ugledati svetlost dana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave