NaslovnaAvijacijaKina ima svoju „Oblast 51“ u Sinćanu

Kina ima svoju „Oblast 51“ u Sinćanu

Peking je započeo radove na objektu u udaljenom Sinćanu (شىنجاڭ; 新疆, Xīnjiāng). Prema satelitskim snimcima, izgrađena je pista dužine 5 kilometra, a oko nje je niklo i više zgrada.

Kina ima svoju „Oblast 51“ u Sinćanu
Kina ima svoju „Oblast 51“ u Sinćanu
Satelitski snimci iz februara 2020. (levo) i 28. juna 2021. (desno) prikazuju novu gradnju. Izvor: Maxar Technologies 

Nakon Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države su izgradile test poligon za eksperimentalne avione Američkog vazduhoplovstva u ruralnoj Nevadi, u blizini slane pustinjske oblasti – Groom Lake.

Iako su mnogi detalji o bazi i dalje zaštićeni od očiju javnosti i obavijeni velom tajne, oblast je ušla u popularni rečnik kao „Zona 51“ i  predmet je upornih glasina u vezi sa američkim vojnim tajnama i mogućim vanzemaljskim aktivnostima. 2019. godine, više od 3,5 miliona ljudi širom sveta prijavilo se za Facebook događaj kako bi „jurišali na područje 51“ i „videli vanzemaljce“, obrazlažući da savezna Vlada „ne može sve da nas zaustavi“. Toliko o tajnosti.

Area 51 Photo: GETTY IMAGES
Area 51 Photo: GETTY IMAGES

Bezbednosni razlozi koji su doveli do stvaranja „područja 51“, međutim, dovoljno su jednostavni za objašnjenje: američka vojska je želela da izgradi poligon za testiranje svojih eksperimentalnih aviona. Ovaj poligon za testiranje morao je da bude sagrađen daleko od znatiželjnih očiju i na relativno ravnom terenu gde bi avioni mogli lako da slete u slučaju nužde. Na tom području su se testirali neki od najpoznatijih američkih aviona iz doba Hladnog rata, uključujući špijunski avion Lockheed U-2, SR-71 Blackbird i B-2 Spirit.

Kina ima svoju „Oblast 51“ u Sinćanu

Iako je izgradnja tajnih pustinjskih objekata donekle ometena pojavom satelitske fotografije, i druge zemlje sa naprednim vazduhoplovnim i svemirskim programima suočavaju se istom vrstom zabrinutosti kod svojih sunarodnika, pa samim tim se suočavaju sa sličnim principom izgradnje ovih područja. Na primer, Rusija ima raketni vojni poligon za testiranje u Kapustin Jaru, na pustinjskoj ravnici severno od Kavkaza. Zanimljivo je da Kapustin Jar deo „Udruženja – Oblast 51“ koje je u uskoj sprezi sa vanzemaljcima i naziva se „ruski Ruzvelt“.

Kako je kineski svemirski i vazduhoplovni program postajao sve razvijeniji, Peking je započeo rad na sličnoj oblasti u udaljenom Sinđijangu. Prema satelitskim snimcima, izgrađena je pista dugačka 5 kilometara, a oko piste je niklo više zgrada. Od tada su izgrađene dve dodatne piste, koje formiraju jednakostranični trougao (gde se u potpunosti uklapa u temu zavere) i omogućavaju avionima da polete i slete u tri odvojena pravca.

Ova fotografija iz 28. juna 2021. godine prikazuje desetak velikih zgrada u izgradnji na misterioznom, udaljenom aerodromu. Izvor: Maxar Technologies

Čini se da je svrha objekta ista kao u „oblasti 51“: probni letovi kineskih aviona mogu se odvijati u objektu, verovatno daleko od znatiželjnih očiju Sjedinjenih Država. Kina navodno radi na nevidljivom avionu koji bi odgovarao američkom B-2. Verovatno taj avion, H-20, se može videti baš u pogonu u Sinćuanu.

Xian H-20
Xian H-20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave