NaslovnaIstorijaTejzer (TASER)

Tejzer (TASER)

Ovaj uređaj nije oružje u strogom smislu reči, već generator elektrošoka i pre bi spadao u knjigu o nesmrtonosnim sredstvima, da nije nekih svojstava i događaja koji ga čine značajnim za ovu temu.

Tejzer je nastao sredinom šezdesetih godina kao rezultat raznih pokušaja da se avioni zaštite od tada populamih otmica. Taktika je, međutim, odabrala preventivu umesto sukobljavanja (što je bilo mudro) i orijentisala se na organizaciju efikasne aerodromske kontrole. Tejzer time nije propao: njegova svojstva sredstva zatrenutno onesposobljavanje učinila su ga primamljivim komercijalnim i policijskim oruđem.

Tejzer (TASER)

Ime je skraćenica od „Tom Swift’s Electric Rifle” (električna puška Toma Svifta), a i sam uređaj se usavršavanjem skratio na džepni format. Legalni status tejzera nije najjasniji: u Sjedinjenim državama taj uređaj ne podleže nikakvoj regulaciji, jer su se 1975. nadležne agencije u SAD za oružje (federalna ATF i državne) proglasile nenadležnima za taj slučaj; Švajcarci su prodaju tejzera zabranili preko Saveznog inspektorata za jake struje. Druge zemlje primenjuju – po analogiji – svoje opštije propise.

Tejzer deluje tako što na pritisak dugmeta izbacuje dve minijatune strelice sa vrhom kao udica. Strelice vuku za sobom tanku žicu dugu 6 metara, mada je poželjna daljina od dva do četiri metra. Dok je dugme za ispaljivanje stisnuto, kroz žice teče struja napona 50 000 volti, ali visoke frekvencije. Struja trenutno obara i onesposobljava svako živo biće: eksperimenti pod kontrolom lekara pokazali su da ni vrstan karatista, upoznat sa karakterom pretnje, nije mogao da ispali hitac (ćorak) iz pištolja dok je bio pod dejstvom struje.

Taser X26P
Taser X26P

Ono što je ovde važno je činjenica da tejzer ne nanosi nikakve ozlede žrtvi / osim dubokog straha da se elektrošok ne ponovi. Lekari se, međutim, ograđuju kada je reč o srčanim bolesnicima i Ijudima sa pejsmejkerom: tu su svi ishodi mogući, pa i smrt. Inače, nema potrebe da strelica dotakne kožu: ako se zakači za odelo, to je dovoljno. Dotok struje prestaje kada se prst digne s dugmeta, a ponovo se uspostavlja pristiskom na dugme.

Tejzer je (kao i „Stun Gun”) sredstvo koje ima svoju ulogu u nekonvencionalnim i specijalnim operacijama, jer omogućava hvatanje živog i neozleđenog protivnika bez većeg rizika. Niz policijskih agencija u svetu snabdeven je ovim uređajima, što je dovelo i do očekivanih zloupotreba: tejzeri su korišćeni kao sredstvo za mučenje zatvorenika.

Jack Cover tvorac prvog tejzera

Prvi komercijalni model bio je „Public Defender” iz 1975, sa ugrađenom baterijskom lampom i dva modula za lansiranje. Radio je na nikl kadmijumsku bateriju koja se puni iz mreže, bio je dug 230mm i imao je masu od 600 grama. Najpopulamiji model možda u upotrebi do sada je „Nova XR 5000″, nešto manji, pljosnat uređaj čije se baterije takođe pune, ali nema lampu i lakši je. Moduli koji izbacuju strelicu na žici su brzo i lako izmenljivi.

Napon je standardan: 50 000 volti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave