NaslovnaMornaricaUSS Gerald R. Ford vredan 13 milijardi dolara trebalo bi da zaplovi...

USS Gerald R. Ford vredan 13 milijardi dolara trebalo bi da zaplovi 2022

USS Gerald R. Ford vredan 13 milijardi dolara trebalo bi da zaplovi 2022. nakon brojnih odlaganja. Vodeći brod u svojoj klasi nosača aviona je prvobitno bio planiran za plovidbu 2018. godine, ali su brojni problemi produžili čekanje.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

USNI News izveštava da je brod u završnoj fazi izgradnje i da će uskoro biti dostupan za zadatke mornarice. Rešavanje problema sa novim tehnologijama na USS Gerald R. Ford je odigralo visoku ulogu u odloženom raspoređivanju broda. Jedan od njih je elektromagnetni sistem za lansiranje aviona i napredni liftovi za oružje. Ideja koja stoji iza nove tehnologije bila je da se povećaju mogućnosti Forda u poređenju sa nosačima aviona klase Nimitz. Međutim, problemi koji su rezultirali kašnjenjem potiču iz problema pouzdanosti i integracije a kasnije i pandemijom.

Mornarica se suočila sa problemima eksplozivnih udara dok je testirala njegovu izdržljivost detonacijma više bombi od 40.000 funti u blizini broda.

Simulacijom borbe su otkrivene dodatne mane. Zapovednik Forda, kapetan Pol Lanzilota, rekao je da neke stvari ne funkcionišu kako treba, ali je dodao da nije bilo katastrofalnih kvarova kao što su poplave i požari.

Dosta posla je još ostalo da se obavi, a Fordu su potrebne i modifikacije kako bi mogao da lansira F-35C Lightning II lovca, najnaprednijeg borbenog aviona mornarice SAD. Mornarica će takođe morati da smisli kako da integriše bespilotne sisteme.

USS Gerald R. Ford je razvijen sredinom 1990-ih kako bi zamenio prvi nosač aviona na nuklearni pogon - američki "Enterprajz", koji je u vojnoj službi od 1960-ih. Novi Ford počeo je da se gradi 2005. godine, a porinut je u jesen 2013. godine. Ovo je najveći ratni brod na svetu sa deplasmanom većim od 100 hiljada tona. Njegova dužina je 337 metara, širina 78, a visina 76. Kao pogon ima dva nuklearna reaktora koji proizvode snagu do 700 megavata. Brzina ovog ratnog broda veća je od 30 čvorova (56 kilometara na čas). Autonomija plovidbe je neograničena, samo je potrebno jednom u tri meseca da se obezbede prehrambeni proizvodi za potrebe vojske.

USS Gerald R. Ford nikako da se izbori sa problemima

Još 8. aprila 2017.godine “Džerald Ford” je porinut, a 31. maja je isporučen mornarici. Međutim, tokom plovidbe brzo su se pokvarili ležajevi osovina propelera. U roku od mesec dana brod je popravljen, a zatim, 2018. godine, tokom testiranja na moru pojavili su se kvarovi u pogonskom mehanizmu. Nakon toga, ratni brod je vraćen u bazu. Kako navode američke vojno-pomorske snage, postoje poteškoće u pretvaranju energije generisane nuklearnim reaktorima u rotaciji propelera.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Godinu dana kasnije, ponovo je završio u brodogradilištu zbog kvarova u pogonskom mehanizmu. Naravno, novi brodovi se često susreću sa “dečjim bolestima”, ali izgleda da “Forda” prati i nesreća. Inače, zbog brojnih kvarova, njegov ukupan trošak je porastao sa 10,5 na 13 milijardi dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave