NaslovnaOružjeNovo OružjePočinje prodaja novog pištolјa PLK od Kalašnjikova

Počinje prodaja novog pištolјa PLK od Kalašnjikova

Planirano je da ovo oružje u narednim mesecima konačno zameni ”Makarova” i GŠ-18 u arsenalu ruske armije i Rosgvardije, nakon čega če se plasirati i na ino-tržište.

PLK
PLK

Novi pištolј PLK koncerna ”Kalašnjikov” bio je jedan od hitova avgustovske izložbe oružja ”Armija 2020” u Podmoskovlјu. Rukovodstvo kompanije najavilo je da će uskoro biti okončano vojno testiranje posle čega će pištolј postati glavno oružje ruske armije i Rosgvardije.

Već tokom 2021. godine odobren je i izvoz PLK, tako da će oružje biti dostupno evropskim i svetskim dilerskim mrežama koje sarađuju sa koncernom ”Kalašnjikov”.

Valentin Vlasenko, direktor za razvoj civilnog strelјačkog oružja koncerna, za portal RBTH je potvrdio da će ”tokom godine PLK biti uveden u arsenal ruske armije, nakon čega sledi plasman na tržište civilnih, izvoznih verzija. One će se razlikovati od vojne verzije samo po koraku uvijanja žlebova i kapacitetu okvira”.

U čisto marketinškom stilu, Rusi tvrde da je PLK u izvesnom smislu ”Iphone” među domaćim pištolјima. On je za korak ispred konkurencije, i to po svim parametrima – od dizajna do tehničkih karakteristika.

PLK
PLK

Površina pištolјa je blago matirana. Na ramu nema oštrih ivica i ispusta koji izazivaju nelagodnost prilikom rukovanja i za koje bi mogao da se zakači kaiš ili nabori na odeći. Promena koja najviše prija u poređenju sa pištolјem Makarova je meki i kratki hod obarače i lako kretanje navlake zatvarača.

Prema rečima pripadnika specnaza koji je imao uvid u ovo oružje, PLK ima ”fantastičan obarač za pištolјe u ovoj kategoriji cena”. Treba istaći da kategorija cena ima značaja, jer u proizvodnji strelјačkog oružja, kao i automobila, savršenstvo nema granica, tj. uvek se može nešto pobolјšati, i uvek postoje delovi koji mogu biti zamenjeni skuplјom varijantom. No, za nas bi daleko interesantnije bilo da je specnazovik na terenu ispitao mogućnosti pištolja i o tome izneo svoje mipljenje.

PLK
PLK (Foto: Vitaly V. Kuzmin)

Cev na pištolјu PLK smeštena je sasvim nisko, blisko šaci, kao kod sportskih pištolјa (glavni konstruktor Dmitrij Lebedev se bavio sportskim strelјaštvom) tako da je maksimalno smanjen odskok cevi Odlično rešen dizajn rukohvata omogućava da oružje leži u šaci ”kao saliveno”.

Pištolј je konstruisan na bazi klasičnog načina bravljenja zasnovanog na Brauningovom principu.. Standardna cev PL-15 dugačka je 120 mm, a ukupna dužina pištolјa je 207 mm. Predviđena je i varijanta sa dužom cevi za montiranje prigušivača. U standardni okvir na PLK staje 16 metaka kalibra 9×19 Parabellum.

”Kratki PLK bez problema pogađa cilј sa distance od 100 metara. Garancija važi za 40.000 opalјenja”, istakao je Vlasenko.

Koliko košta “ajfon” koncerna ‘Kalašnjikov?

Prema nezvaničnoj verziji, velikoprodajna cena novog PLK će iznositi oko 700 dolara ali maloprodajna cena je još uvek nepoznanica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave