NaslovnaOružjeNovo OružjeNajlakši pištolј na svetu GŠ-18

Najlakši pištolј na svetu GŠ-18

Ruska vojska je početkom 21 veka tražila novo, lako i efikasno oružje koje je moćnije od pištolјa sistema Makarov a može se nositi skriveno. Proizvođači su do 2001 godine konstruisali i pustili u serijsku proizvodnju pistolj koji je odgovarao traženim TTZ a smatran je  ”najlakšim pištolјem na svetu”. GŠ-18 je uveden u naoružanje nekoliko rodova vojske a posebnu popularnost je stekao među pripadnicima državne bezbednosti.

GŠ-18
ГШ-18

Kao prvo, oružje je nazvano po početnim slovima konstruktora (Грязев, Шипуров) i kapacitetu okvira – 18 metaka. 

GŠ-18 izgleda kao pojednostavlјena verzija pištolјa ”Glok”. No, postoji nekoliko bitnih razlika između austrijskog i ruskog modela. ”Glok” je estetski bolje rešen i ergonomski dizajniran tako da ugodno leži u šaci, dok GŠ-18 deluje nezgrapno i ima oštre ivice.

Ali, estetika ruskim oružarima nikada nije bila prioritet. Pištolј o kome govorimo nije napravlјen iz komercijalnih razloga pa samim tim nije bio namenjen plasmanu širom sveta.  Andrej Piskunov, instruktor za specijalne operacije, izjavio je za portal RBTH da je ”GŠ-18, kao i drugi ruski pištolјi, konstruisan prvenstveno da zadovolјi određene potrebe Ministarstva odbrane”.

Vodeći inženjer korporacije za proizvodnju visokopreciznog oružja Jurij Omelјin za isti portal je napomenuo da ”oružari nisu imali konkretnu nameru da GŠ-18 bude najlakši na svetu. To se dogodilo sticajem okolnosti. Naime, još tokom 2000-ih koristili su specijalne polimere za ram a od čelika su izrađeni samo detalјi neophodni da bi pištolј bio funkcionalan i pouzdan”. Time je, ujedno zadovoljen i zahtev Ministarstva odbrane da novi pištolј bude što je moguće lakši.

GŠ-18
ГШ-18 (Foto: roe.ru)

Rukohvat pištolјa je nepraktično širok (zbog velikog kapaciteta okvira) tako da oružje ne leži lepo u ruci a oštre ivice mogu povrediti šaku ako se puca bez rukavica. Sa druge strane, okvir prilikom punjenja lako i meko klizi u ležište. Okidač je dugačak i ima osigurač u stilu pištolјa ”Glok”, što je veoma praktičan dodatak u poređenju sa starim domaćim konstrukcijama kao što su TT-33 i ”Makarov”.

Potrebno je vreme da se strelac navikne na GŠ-18. Ako ga držite čvrsto, kao standardni pištolј mase oko jednog kilograma, on tokom paljbe počinje da se ”pobada”. Naime, prilikom dejstva, ruka mora biti maksimalno opuštena, što omogućava da se meta precizno pogađa sa distanci od 25 do 50 metara.

Najlakši pištolј na svetu GŠ-18
GŠ-18 (Foto: roe.ru)

Operativcima se ovaj model dopao zbog velike vatrene moći; zrna su probijala prsluke sa višim stepenom zaštite što se iz Makarova nije moglo postići.

GŠ-18 koristi municiju kalibra 9×19 mm Parabelum koja je rasprostranjena širom sveta. Oružje ima uvećan okvir kapaciteta 18 metaka (poređenja radi, Makarov prima samo 8 metaka).

Zrno ispaljeno iz GŠ-18, naime, probija pancir II klase, a 2021. pojavila se pojačana municija koja probija i pancirni prsluk III klase balističke zaštite.

GŠ-18 navodno ima životni vek od 30.000 metaka. Težak je 580 grama i smatra se da je najlakši službeni pištolј na svetu. Naime, na komercijalnom tržištu postoje i civilne varijante manje mase.

GŠ-18
ГШ-18

No, bez obzira na pobrojane kvalitete, Jurij Omelјin je izjavio da je brzo ustanovljeno da GŠ-18 ne zadovoljava standard službenih borbenih pištolja. ”Ovo oružje spada u kategoriju ’damskih’ modela i lako se može skriti u ženskoj torbici. No, nema zaustavnu moć koja je zahtev vojnih i snaga javnog reda tako da je danas dovolјno dobro samo za ličnu odbranu”. Znači, prvobitna zanesenost malom masom brzo se pokazala i kao nedostatak, koji nije mogao da nadomesti i veliki kapacitet okvira.

TTZ:

  • Masa – 470 g bez okvira, 480 g sa praznim okvirom, 800 g sa punim okvirom
  • Dužina – 183 mm
  • Dužina cevi – 103 mm
  • Širina – 34 mm
  • Visina  – 136 mm
  • Kalibar 9 mm
  • Početna brzina zrna 550 m/s
  • Kapacitet – 18 metaka

Tako je GŠ-18 tokom 20 godina u arsenalu ruskih oružanih snaga samo delimično istisnuo ”Makarova” i OS Ruske Federacije su zatražile konačno rešenje koje će ispuniti ne samo sve neophodne TTZ, nego će biti ugodan i siguran za rukovanje. Kao rešenje koje će, bar za sada, zameniti sve modele u službenoj upotrebi, trenutno se nameće ”Kompaktni pištolj Lebedeva”, (компактный пистолет Лебедева) – PLK koncerna  ”Kalašnjikov”.

Reklama za GŠ-18:

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave