NaslovnaAvijacijaDassault MD-450 Ouragan

Dassault MD-450 Ouragan

Lovac Ouragan je postao prvi mlazni avion proizveden u Francuskoj, posle Drugog svetskog rata. Kad se pojavio nije bio dobar u ulozi lovca u odnosu na svoje savremenike, ali za obnovljenu vazduhoplovnu industriju Francuske, bio je sigurno jedan od veći uspeha na tom polju.

Izrada aviona tekla je prilično velikom brzinom; naročito je povoljan uticaj na razvoj MD-450 imalo izbijanje rata u Koreji. Već u avgustu 1950. godine francuski parlament izglasava „petogodišnji plan“ razvoja OS, koji je uključivao i nabavku novih aviona. Plan nabavke novih aviona išao je glatko, tako da je već 31. avgusta od francuske kompanije Dassault naručeno prvih 150 lovaca Ouragan. Tokom 1952. godine narudžbina je smanjena na 100 aviona, kako bi se preostali novac koji je Francuska dobila iz američke pomoći usmerio u nabavku boljih lovaca (lovaca-bombardera) Mystere-IV.

Prva jedinica RV Francuske opremljena ovim lovcem bila je 12. eskadrila, koja je postala operativna novembra 1952. godine. Prvih pedeset lovaca označenih kao MD-450A, pogonjeno je turbomlaznim motorom Nene-102. Ostatak aviona označenih kao MD-450B imalo je nešto lakši neznatnojači motor Nene-104. Zbog svoje zastarele konfiguracije, pre svega ravnih krila, Ouragcm nije dugo ostao u operativnoj upotrebi RV Francuske. Već na proleće 1955. godine, počeli su ih zamenjivati znatno napredniji Dassault Mystere-IVA. Pošto su ih prestali koristiti kao lovce deo aviona Ouragan su pretvorili u avione za naprednu obuku. U toj su se ulozi koristili sve do početka šezdesetih godina XX veka.

MD-450 Ouragan ispred Muzeja avijacije Izraela
MD-450 Ouragan ispred Muzeja avijacije Izraela

lako ih je RV Francuske koristilo samo tri godine, lovci Ouragan su znatno veći uspeh postigli kod stranih kupaca. Indija je 25. juna 1953. godine naručila 71 Ouragan s nešto jačim motorom Nene-105. U RV Indije avioni Ouragan su dobili naziv Toofani. Zbog hitnosti isporuke svi su Toofani dostavljeni još tokom iste godine, ponajviše zahvaljujući pristanku RV Francuske da se Indiji dostave i avioni Ouragan iz jedinica RV Francuske. Indija je posle ponovo ponovila narudžbinu, tako da joj je ukupno dostavljeno 113 ovih lovaca, od čega je samo 71 primerak bio nov dok su ostali bili već korišćeni avioni francuskog vazduhoplovstva. Slično kao i u primeru Francuske tako su i indijski Toofani već 1958. godine povučeni iz borbenih jedinica, kako bi ih zamenili lovcima Mysleri-IVA. I u indijskom slučaju Toofani su korišćeni kao avioni za naprednu obuku. Deo je aviona korišćen i u protivgerilskim operacijama u unutrašnjosti Indije.

Jedina država koja je tokom pedesetih godina XX veka bila spremna prodati Izraelu najsavremenije oružje bila je Francuska. Izraelci su prvobitno izabrali Mystere-II (naručili su 15 primeraka) \Mysteri-IVA (15 primeraka) te je ugovor o njihovoj isporuci potpisan 15. jula 1954. godine.

Ugovor je ubrzo otkazan jer je Mystere-II imao slabe letne mogućnosti, a Mystere-IVA nije bio spreman za uvođenje u operativnu upotrebu. Izrael se obratio i Kanadi želeći kupiti 24 F-86 Sabre Mark-6, ali je kanadska vlada odbila isporučiti avione bojeći se arapskog političkog pritiska. Kako je izraelsko vazduhoplovstvo hitno trebalo zamenu za svoje avione Meteor Francuzi su im ponudili svoje lovce Ouragan, barem dok Mystere-IVA ne bude spreman za operativnu upotrebu. Izrael je pristao i odmah naručio 12 aviona.

Dostava aviona Ouragan počela je 6. oktobra 1955. godine, kad je prvi avion sleteo u vazduhoplovnu bazu Haroz. Avioni Ouragan su ušli u sastav 113. skvadrona. Politički događaji u Egiptu (nacionalizacija Sueckog kanala i političko približavanje Sovjetskom Savezu), samo su dodatno povećali nestabilnost regije. Kad je u septembru 1955. godine Egipat konačno službeno potvrdio veliku nabavku sovjetskog oružja, pokazalo se da će uz MiG-15 kupiti i MiG-17 te 50 mlaznih bombardera 11-28. Kako bi barem delomično smanjio razliku u kvaliteti, Izrael je 4. novembra 1955. godine naručio još 24 lovca Ouragan. Avioni su dostavljeni već 24. novembra direktno iz zaliha francuskog vazduhoplovstva. Na kraju će Izrael kupiti čak 75 aviona Ouragan, jer su se pokazali znatno uspešnijim avionima nego što je iko očekivao.

Već 12. aprila 1956. godine dva izraelska lovca Ouragan, nakon upada dva egipatska lovca Vampire u vazdušni prostor Izraela sustižu egipatske lovce i obaraju jedan. Bila je to prva uspešna borbena upotreba lovaca Ouragan. Izraelski avioni Orugan su se dobro pokazali tokom Suecke krize (operacija Kadesh). Obavljali su eskort transportnih aviona C-47 i dejstvovali su po ciljevima na zemlji. Zahvaljujući dejstvu izraelskih aviona Ouragan po egipatskom razaraču Ibrahim AlAwal, Izraelci su zarobili oštećeni egipatski razarač 1. novembra 1956. godine.

Tokom operacije Kadesh oštećeno je osam aviona Ouragan, ali ni jedan nije oboren. Kako su se pokazali kao vrlo uspešni lovci-bombarderi, otporni na oštećenja, izraelsko vazduhoplovstvo odlučilo je kupiti još 45 aviona Ouragan koje je francusko vazduhoplovstvo izbacilo iz operativne upotrebe. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine sada već lovci-bombarderi Ouragan RV Izraela su se dobro pokazali. Tokom prvih udara izraelske avijacije po arapskim aerodromima, jedan Ouragan je uspeo da obori jedan egipatski MiG-21.

Tokom Šestodnevnog rata Izrael je izgubio deset aviona Ouragan, devet zbog delovanja PVO a samo je jednog oborio arapski lovac. Tokom Rata iscrpljivanja (1968-1970.) oborena su dva aviona Orugan. Osamnaest izraelskih aviona Ouragan 1975. godine prodato je salvadorskom vazduhoplovstvu, gde su ostali u operativnoj upotrebi sve do kraja osamdesetih godina XX veka.

Zahvaljujući izraelskom vazduhoplovstvu Ouragan je stekao ugled efikasnog lovca- bombardera, koji je ubojitom preciznošću uništavao sve ciljeve, pa čak i ratne brodove. Na tako dobroj osnovi Dassault je vrlo brzo izgradio lovački avion Mystere-IVA, koji je dobio strelasta krila i mogao probiti brzinu zvuka. Nakon Mystere-IVA i Super Myslerea B-2 (koji će vrlo brzo postati lovci-bombarderi) došao je Mirage-III, a sa ovim lovcem i slava kompanije Dassault.

  • Proizvođač: Generale Aeronautique Marcel Dassault.
  • Namena: Jednomotomi mlazni lovački avion, jednosed.
  • Verzije: MD-450A, MD-450B, MD-450R, MD-450L.
  • Pogonska grupa: Jedan turbomlazni motor Hispano-Suiza Nene-104B, potiska 22,67 kN.
  • Dimenzije: Razmah krila 13,16 m; dužina 10,74 m; visina 4,14 m; površina krila 23,40 m2; m.pr. 4142 kg; m.maks. 7900 kg.
  • Karakteristike: Brzina – maksimalna na visini 940 km/h. Brzina – maksimalna na nivou mora 810 km/h. Brzina penjanja 38 m/s. Operativni vrhunac leta 15000 m. Borbeni radijus dejstva 836-965 km.
  • Naoružanje: Četiri topa kalibra 20 mm Hispano-404 ili Hispano Mk-V sa po 125 granata. Kao lovac bombarder do 1000 kg ubojnog tereta (16 raketa Matra T-10 kalibra 105 mm ili dve razome bombe od po 454 kg ili dve napalm bombe).
  • Razvoj: Prvi let izveden 28. februara 1949. godine. Uveden u upotrebu 1952. godine. Borbena premijera u Indiji 1961. godine. Proslavio se u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Poslednji primerci povučeni iz naoružanja RV Salvadora tokom osamdesetih godina XX veka.
  • Korisnici: Francuska, Indija, Izrael, Salvador.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave