NaslovnaAvijacijaMLAZNI LOVAČKI AVIONI DRUGOG SVETSKOG RATA

MLAZNI LOVAČKI AVIONI DRUGOG SVETSKOG RATA

Drugi svetski rat otpočeo je napadom Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine. Lovačku zaštitu nemačkim trupama, u to vreme pružali su lovci na klipni pogon. Već 1941. godine u Nemačkoj su vršena prototipska ispitivanja na avionima Me-163 i Me-262.

Lovci Me-163 i Me-262 bili su projekat ispred svog vremena, mnogo ispred svega onog što su saveznici u toj oblasti preduzeli i postigli. 

Lovački avion Me-262A-2 prekriven kamuflažnom mrežom

Od svih projekata jedino je Me-262 bio na dobrom putu da ospori apsolutnu prevlast saveznika u vazdušnom prostoru. Međutim, Hitlerova odluka da Me-262 bude prvo napravljen kao bombarder, doprinela je da Me-262 zakasni kao lovac. Tek žestoka bombardovanja nemačkih gradova, promenili su Hitlerovu odluku, ali već je bilo kasno. 

Što se tiče saveznika, Britanci su bili među prvima u svetu sa studijom iz oblasti mlaznih motora, ali će ih, Nemci sticajem okolnosti prestići u njihovoj praktičnoj primeni. Prvi britanski lovac sa mlaznim motorom u serijskoj proizvodnji bio je lovac Gloster Meteor. Taj lovac uspešno je dejstvovao uništavajući nemačke leteće bombe V-1.

Razvoj lovaca na mlazni pogon u SAD, otpočeo je nešto kasnije u odnosu na Nemačku i Veliku Britaniju. Lovac tipa Bell P-59A Airacomet, sa dva mlazna motora, od jeseni 1944. godine upotrebljavan je za uništenje nemačkih letećih bombi V-1, iznad britanskih ostrva.

Ispitivanja koja su u Nemačkoj obavljena u tim ratnim godinama, daće osnovni pravac daljem razvoju mlaznih lovačkih aviona posle rata.

Ni mlazni lovci Me-262, kojih je proizvedeno preko 1400 nisu mogli promeniti sudbinu Trećeg Rajha

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave