NaslovnaOružjeNovo OružjeTest Pištolja Canik TP9 SF Elite MG – Visok Kvalitet Za Malo...

Test Pištolja Canik TP9 SF Elite MG – Visok Kvalitet Za Malo Novca

Turski proizvođači lovačkog, sportskog i vojnog oružja posljednjih decenija potpuno su se zasluženo našli među najvećim globalnim igračima. Pored dosta kopija različitih modela, uglavnom evropskih proizvođača, iz Turske stižu i originalna rješenja.  Međutim, da kopije ponekad mogu prevazići originale i poslužiti kao osnova za dalje uspješno usavršavanje i redizajniranje, pokazuje primjer pištolja sistema Canik TP9 turskog proizvođača Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.S. Tim prije jer se službeni pištolj oružanih i bezbjednosnih snaga, tojest vojske i policije jedne zemlje, ne postaje ni slučajno ni lako. Još ako tome dodamo činjenicu da je Turska članica NATO, postaje jasno kakve standarde i zahtjeve mora da ispunjava jedno vojno-policijsko službeno oružje.

CANIK TP9 SF ELITE MG

Pištolji Canik TP9 u početku su bili licencna kopija pištolja sistema Walther P99. To nije neobično. Turska ima bogatu tradiciju i iskustvo u licencnoj proizvodnji njemačkog oružja (primjera radi, u Turskoj se još proizvode automatske puške HKG3 i automati HK MP5, dok se novousvojena službena puška turske vojske, ultramoderna MKEK MPT-76 u kalibru 7,62×51 NATO, bazira na njemačkoj HK417). Usavršavanjem i redizajniranjem sistema Walther P99 turski proizvođač Canik je ergonomiju i opštu liniju pištolja doveo na vrlo visok nivo. Ali i otišao nekoliko koraka dalje.

Canik TP9 SF Elite MG

Predmet ovog testa bio je pištolj Canik modela TP9 SF (Special Forces) Elite MG (Military Green) u kalibru 9mm Luger. Radi se o kompaktnoj verziji oružja  iz TP serije opremljenoj srednjim ramom i šaržerom kapaciteta 15 metaka. Dimenzije oružja najpribližnije su pištolju Walther PPQ. Ne ulazeći u razloge za oznaku Special forces (SF) valja reći kako oznaka Elite govori da je predmetno oružje opremljeno ambidekstralnom komandom ustavljača navlake, novim bezbjednosnim sistemom okidača (vrlo sličnim onom na pištoljima Glock), Warren zadnjim nišanom i mušicom sa jarko obojenim optičkim vlaknom kao i kompaktnim ali vrlo udobnim rukohvatom. Oznaka MG (Military green) odnosi se na sivomaslinastu boju navlake koja se autoru ove recenzije posebno dopala.

Visok Kvalitet Izrade

Prvo što upada u oči kada se otvori originalno fabričko pakovanje i oružje uzme u ruke je neobično kvalitetna i precizna izrada kakva se očekuje od skupih modela daleko poznatijih proizvođača.  Čak je i ležište od pjenastog polietilena u polimernom koferu izrađeno i prosječeno tako precizno, da se stiče utisak kako u njemu leži neki skupocjeni takmičarski a ne radni vojno-policijski pištolj. Zaista, samo otvaranje pripadajućeg kofera odmah ostavlja utisak visoko-kvalitetnog proizvoda.

Canik TP9 SF Elite MG

Rastavljanjem pištolja i pažljivim razgledanjem postaje jasno da je proizvođač o svemu vodio računa te da reputacija superiornog oružja, neprikosnovenog i beskompromisnog kvaliteta, koja prati Canik, ima svoje apsolutno uporište.

Canik TP9 SF Elite MG

Sve na ovom pištolju je kvalitetno, čvrsto, stameno, robusno, bez ikakvog klimanja, tolerancije su uske a tekstura rukohvata i radlovanih/čekiranih elemenata izuzetno precizna. Međusobnim poređenjem polimernih ramova na predmetnom Caniku i novom austrijskom pištolju Steyr M9-A2 MF golim okom nije vidljiva nikakva razlika u kvalitetu i preciznosti izrade. Sa prednje donje strane polimernog rama integralno je izvedena Picatinny šina (MIL-STD-1913). Cijev i navlaka su od korozije zaštićeni termohemijskim procesom nitriranja. Navlaka je dodatno zaštićena izuzetno otpornim Cerakote pečenim premazom sivomaslinaste boje (prethodno fino pjeskarena i nema nikakve refleksije).

Poređenje Sa Pištoljem Glock 19

Sistem bravljenja identičan je kao na pištoljima Glock (standardni sistem kratkog trzaja cijevi i bravljenja u četvrtasti otvor za izbacivanje čaura), a vrlo sličan je i način rasklapanja. Na ramu oružja sa lijeve i desne strane plasirana su dva klizna dugmeta za rastavljanje ali veća i udobnija od onih na Glocku. Pištolj Canik se vrlo lako i brzo rasklapa i sklapa radi čišćenja i održavanja, prema mišljenju autora lakše i brže u poređenju sa Glockom. Šine za kretanje navlake su uobičajeni čelični elementi montirani u ram.

Zakošeni zarezi za repetiranje izvedeni su široko a nalaze se i na prednjoj strani navlake. Udobni su i prijatni na dodir a omogućavaju sigurno i brzo povlačenje navlake.

Zadnji kraj sistema udarača u zapetom položaju viri pozadi kroz orebreni poklopac na zadnjoj strani navlake – to je indikator da je pištolj zapet i spreman za okidanje što je rješenje pozajmljeno sa Walthera. Indikator zapetosti udarača markiran je crvenom bojom i lako se opipa palcem a u zapetom položaju je utopljen u siluetu navlake – na poklopcu se nalazi plitko udubljenje koje ergonomski odgovara jagodici palca.

Sa gornje strane navlake, odmah iza otvora za izbacivanje čaura, nalazi se indikator metka u cijevi koji je u izdignutom položaju lako uočljiv i opipljiv. Na fotografiji ispod jasno je vidljiv otvor za udarnu iglu na čelu zatvarača, izvlakač i indikator metka u cijevi.

Odlično Okidanje

Pištolj Canik TP9 SF MG ima “striker” sistem udarača i jednostruke je akcije a okidanje je naprosto savršeno, vjerovatno najbolje na tržištu službenih pištolja sa polimerskim ramom i “striker” sistemom. U pitanju je SAO (Single-Action Only) – sistem samo jednostruke akcije.

Sa prednje strane obarača, kao na pištoljima Glock, nalazi se sigurnosni crveni insert na pripadajućoj osovini, tojest poluga automatskog sigurnosnog mehanizma, bez čijeg utiskivanja/povlačenja (sinhronizovanog sa obaračem, razumije se) ne može i neće doći do okidanja. Sila okidanja potrebna za aktiviranje obarača jednostruke akcije na testu je mjerena više puta i iznosi nešto preko 2 kilograma.

Canik TP9 SF Elite MG

Okidanje na pištoljima Canik je posebno hvaljeno od strane američkih strijelaca. Povlačenje obarača i okidanje verzirani strijelci opisuju kao meko, glatko, ujednačeno, bez bilo kakvog zapinjanja, škripanja i odsječno – resko, uz istina nešto duži hod. Reset okidača takođe je odličan – brži od Glocka, sa jasnim i glasnim klikom. Većina strijelaca posebno ističe ovaj kvalitet i slaže se da je okidanje riješeno daleko bolje nego kod austrijskih pištolja Glock. Da bi se okidanje Glocka dovelo na nivo okidanja Canika potrebno je naknadno kupiti i montirati specijalne dijelove okidačkog mehanizma čija ukupna cijena skoro doseže cijenu pištolja Canik. To je jedna od ogromnih prednosti Canika.

Američki Nišanski Sistem Warren

Kako je već rečeno, sistem mehaničkih nišana na pištolju Canik TP9 SF ELITE MG  proizvodi američki Scott Warren (Warren Tactical Series) a čine ga niskoprofilni, brzi, široki borbeni zadnji nišan montiran putem “lastinog repa” te mušica sa jarko crvenim optičkim vlaknom.

Nišanska slika je jasna a jarko crveno obojeno optičko vlakno mušice stvara odličan kontrast na tamnoj pozadini crnog zadnjeg nišana, što posebno dolazi do izražaja kod brzog prenošenja vatre. Ipak, u uslovima slabe vidljivosti i kada je meta tamna, što je ovdje bio slučaj, dobro bi došle dvije bijele tačke na zadnjem nišanu.

Ergonomija

Baš kao što je to danas uobičajeno kod većine proizvođača i Canik oprema pištolj sa dva izmjenjiva ergonomska inserta različitih dimenzija koji se lako i brzo montiraju na zadnju stranu rukohvata. Jedan od ta dva dolazi montiran na pištolj. Utvrđivač okvira je idealno plasiran, kvadratnog presjeka, jasno i precizno ali ne previše agresivno čekiran, a može da se prema želji strijelca montira sa lijeve ili desne strane rukohvata.

Rukohvat je odlično ergonomski riješen i autoru je veoma udobno ležao u šaci, pri čemu osa cijevi nije ni visoka ni niska, dok je ugao hvata prirodan i ne zahtijeva nikakvo privikavanje (Canikov rukohvat je autoru bolje ležao u šaci nego rukohvati pištolja Glock 19 i HS-9 G2 4.0, koji mu po klasi odgovaraju).

Rukohvat je u korijenu sužen ali je sa zadnje strane nešto širi (u zoni koja naliježe na dio dlana između palca i kažiprsta), što uz promišljen raspored masa na pištolju (odmjeren balans) doprinosi sigurnom hvatu i lakoj kontroli pri paljbi (snažna povratna opruga sposobna je da amortizuje energiju i najpotentnijih laboracija 9x19mm).

Canik pištolje fabrički isporučuje sa veoma kvalitetnim šaržerima američkog proizvođača Mac-Gar.

Na Strelištu

Testiranje je zamišljeno prvenstveno kao preliminarno upoznavanje sa opštim karakteristikama predmetnog modela pištolja a ne kao test preciznosti. Ipak, objektivnosti radi, korištena su dva tipa municije – PPU sa FMJ zrnom od 8 grama (124 grejna) i municija italijanskog proizvođača FIOCCHI laborisana nešto lakšim FMJ zrnom mase 7,5 grama (115 grejna). Pucano je dva puta po deset metaka, dvoručnim hvatom, bez naslona, sa pauzama, u standardnu pištoljsku grudnu metu na deset metara. Oba metka dala su slične, sasvim solidne grupe. Pištolj svakako ima potencijal da postigne znatno bolji rezultat na meti.

Okidanje je dvostepeno – obarač prelazi nešto duži početni put (ali bez osjećaja propadanja), nakon čega daljim povlačenjem nailazimo na blago povišen otpor da bi, poslije vrlo kratkog hoda, došli do jasno opipljive tačke u kojoj ćemo izvršiti okidanje. Sve u svemu – odlično okidanje i odličan reset. Kao što je rečeno, sila okidanja bila je oko 2 kilograma.

Zastoji nisu zabilježeni i sve je funkcionisalo bez greške. Kontrola trzaja i odskoka je fenomenalna – pištolj se brzo i ujednačeno vraća u liniju paljbe. Prilikom pucanja se stiče utisak da u ruci nije pištolj sa polimernim već čeličnim ramom.

Canik TP9 SF Elite MG

Na kraju se može sa pravom zaključiti da pouzdanost, preciznost izrade i opšti kvalitet turskog pištolja Canik TP9 SF ELIT MG vrijede daleko više od njegove cijene koštanja te da su u saglasju sa marketinškim sloganom (Canik – Superior Handguns). Treba napomenuti i da je proizvođač ozbiljno poveo računa o industrijskom dizajnu odnosno estetici oružja, tako da je dobijen elegantan i vrlo privlačan rezultat. Autoru ove recenzije pištolj se dopao i ozbiljno razmišlja da ga nabavi.

Canik TP9 SF Elite MG  – Tehnički Podaci:
  • Kalibar: 9x19mm
  • Kapacitet: 15+1, dolazi sa dva šaržera američkog proizvođača Mac-Gar
  • Okidanje: SAO (Single-Action Only), dvostepeno
  • Masa sa praznim šaržerom: 800 grama
  • Dužina cijevi: 106,5 mm
  • Dužina nišanske linije: 160,5 mm
  • Ukupna dužina: 185 mm
  • Visina: 134 mm
  • Maksimalna širina: 37 mm
  • Nišani: Niskoprofilni američki Warren Tactical zadnji nišan sa “U” usjekom, mušica sa jarko crvenim optičkim vlaknom/umetkom
  • Komande: Ambidekstralna kočnica navlake; mogućnost montiranja utvrđivača okvira sa lijeve i desne strane; nema eksternu kočnicu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave