NaslovnaOružjeNovo OružjeAutomat 9 mm PPK-20 – Počast Kalašnikovu mlađem

Automat 9 mm PPK-20 – Počast Kalašnikovu mlađem

O završnim ispitivanjima novog automata koje se sporovode u koncernu u Iževsku, domaća, ruska štampa prve informcije je dobila u drugoj polovini 2020 godine. Tada se saznalo da je oružje označeno indeksom PPK-20  – abrevijaturom koja označava ”Пистолет-пулемет (automat) Калашникова Образца (model) 2020”. 

PPK-20
PPK-20

Ovaj naziv je usvojen u znak priznanja Viktoru Mihajloviču Kalašnikovu (Виктор Михайлович Калашников, 1942-2018), sinu famoznog Mihaila Timofejeviča Kalašnikova (Михаил Тимофеевич Калашников, 1919-2013). Tokom svog konstruktorskog veka, Viktor Kalašnikov je projektovao automat ”PP-19 Bizon” (ПП-19 Бизон) sa podcevnim pužastim horizontalnim magacinom, kao i veliki automat ”PP-19-01 Vitez” (ПП-19-01 Витязь) ili u nešto izmenjenom izdanju – ”Vitez-SN” (Витязь-СН). Do smrti 2018., Viktor je sa svojom radnom  grupom razradio čitavu lepezu automata u koju su spadali ”Bizon-2” za metak 9x18mm i ”Bizon-2-01”, prilagođen popularnoj municiji 9×19 mm Parabellum.

PP-19 Bizon
PP-19 Bizon

Tokom 2004. godine Viktor na na osnovu ”Bizona-2-01” projektovao automat ”Vitez-SN”, opremljen kutijastim okvirom kapaciteta 20 metaka. Godinu dana kasnije, 9x19mm ”Витязь-СН” uveden je u naoružanje pripadnika MVD (Ministarstva unutrašnjih poslova,Министерство внутренних дел), FSB (Federalne službe beuzbednosti, Федеральная служба безопасности) i FSO (Federalne službe sigurnosti, Федеральная служба охраны). Radna grupa koncerna ”Kalašnikov” je i nakon smrti Viktora Kalašnikova nastavila usavršavanje njegovih automata. Tako je novi ruski automat PPK-20 (ППК-20), širokoj javnosti prvi put predstavljen na međunarodnom forumu ”Armija-2020”. Kao osnova za izradu opitnih primeraka ovog oružja korišćen je serijski automat ”Vitez-SN” zavoda u Iževsku.

PP-19-01 vitjazPPK-20
PP-19-01 Vitjaz / PPK-20

Automat ”Vitez-SN” (za razliku od standardnog ”Viteza”) zasnivao se na jurišnoj pušci ”AK-105”. Sam naziv ”Vitez” usvojen je za čitavu liniju streljačkog naoružanja u znak priznanja odredu specijalne namene ruske Unutrašnje vojske ”Vitezovi” (Витязь).

PPK-20 namenjen je za uništavanje žive sile i standardnih, neoklopljenih vozila protivnika (kamiona, automobila).

Stručnjaci koncerna ”Kalašnikov” tvrde da su tokom opitno-konstruktorskih radova (ОКР, опытно-конструкторская работа) na PPK-20 uzeli u obzir sve mane uočene  na serijskom automatu  ”Vitez-SN”, pažljivo koristeći ta saznanja prilikom ispunjenja taktičko-tehničkih zahteva za novo oružje. Na ”PPK-20” znatno je popravljena ergonomija, pažljivo je odabrana dopunska oprema, povećana je bezbednost u rukovanju, uklonjena mogućnost zastoja, poboljšana preciznost i predviđena mogućnost ugradnje prigušivača.

PP Vitjaz SN
PP Vityaz SN

Trentno pribor novog automata čini remnik sa fiksiranjem u jednoj ili dve tačke i specijalna torba od materijala zaštitne (maskirne) boje za rezervne okvire, prigušivač, kanticu sa uljem, optičke uređaje i drugu opremu.

PPK-20 je opremljen preklopnim (u levu stranu), teleskopskim kundakom sa mogućnošću postavljanja u šest pozicija. Zadnji, pištoljski rukohvat, ergonomski je rešen bolje nego kod prethodnih automata. Na poluzi-ručici za izbor režima vatre dodatno je ugrađen element koji obezebeđuje stabilan režim odabranog dejstva. Na poklopcu sanduka montirana je duga šina tipa ”Picatinny”, ali postoji i mogućnost postavljanja bočnih i donje šine za dodatnu opremu.

Automat poseduje skrivač plamena sa mogućnošću montaže prigušivača pucnja pomoću ”bajonet-veze”.
Kompanija nije otkrila više podataka o TT karakteristikama PPK-20. Poznato je da je oružje dugo 640-700 mm (u zavisnosti od pložaja kundaka), dužina cevi je 233 mm, ukupna masa iznosi 3650 g a puni se okvirom kapaciteta 30 metaka 9×19 mm.

Prema do sada dostupnim podacima, serijska proizvodnja je predviđena za tekuću, 2021 godinu. Međutim, na međunarodnom sajmu naoružanja ”IDEX-21” u UAR, 22. februara 2021. generalni direktor ”Kalašnikova” Dmitrij Tarasov je izjavio da još uvek nije započeta isporuka oružja na vojno i civilno tržište.

Autor clanaka u razgovoru sa Mihailom Kalasnikvom, Beograd 2003
Autor članaka u razgovoru sa Mihailom Kalasnikvom, Beograd 2003

Po svim karakteristikama, očito je da su pri konstruisanju PPK-20 kao ciljna grupa smatrane antiterorističke vojne i policijske snage. Koliko se zna, međuresorna komisija održana 22. jula 2020. godine odobrila je početak serijske proizvodnje novog oružja iz Iževska i upravo je tada predloženo da ponese naziv “9 mm automat Kalašnikova PPK-20” (9 мм пистолет-пулемет Калашникова ППК-20) u člast Viktora Kalašnikova. Za sada se samo pretpostavlja da će PPK-20 u naoružanju pripadnika MVD, FSB i FSO zameniti postojeći automat “Vitez”.

O tome da li će postojati i civilna (poluautomatska) varijanta, za sada nema informacija.  Kao poređenje, možda treba uzeti u obzir da američka komercijalna verzija 9x19mm “KR-9 SBR” danas košta 1059 USD.

https://www.youtube.com/watch?v=pRNnmuMvI38

Stg-44 RODONAČELNIK SVIH SAVREMENIH JURIŠNIH PUŠAKA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave