NaslovnaIstorijaOdakle dolazi izraz 'Roger That’

Odakle dolazi izraz ‘Roger That’

Izraz “Roger that” je široko rasprostranjeni izraz za potvrdu, bilo između autoprevoznika na njihovim CB radio-uređajima (Citizens band radio), dece koja se igraju sa voki-tokijima, ili čak licem u lice, a često ga čujemo i u ratnim filmovima anglosaksonske produkcije. Međutim, lako je usvojiti frazu i razumeti šta ona znači, a da se nikada zaista ne zna odakle i kako je ona potekla. Dakle, evo (vrlo) kratke istorije za vašu znatiželju.

WWII – BETTMANN / Getty Images

„Roger“ potiče od fonetske abecede koju je koristilo američko vojno i vazduhoplovno osoblje tokom Drugog svetskog rata, kada je upotreba dvosmernih radio stanica postala glavni oblik komunikacije, a operaterima su bili potrebni kristalno jasni načini da se komande i vesti prenesu  bez prostora za pogrešno tumačenje. Možda vam je poznata trenutna NATO verzija fonetske abecede (Alfa, Bravo, Čarli itd.), u kojoj je reč za „R“ Romeo, ali pre usvojenog standarda 1957. godine, reči su bile malo drugačije, gde je reč za „R“ glasila „Rodžer“.

Fonetička abeceda koja se koristila tokom Drugog svetskog rata: ABLE, BAKER, CHARLIE, DOG, EASY, FOX, GEORGE, HOW, ITEM, JIG, KING, LOVE, MIKE, NAN, OBOE, PETER, QUEEN, ROGER, SUGAR, TARE, UNCLE, VICTOR, WILLIAM, X-RAY, YOKE, ZEBRA.

Upotreba „Roger“ kao potvrde vuče korene koji sežu još dalje, navodi se u blogu Jakuba Marijana. U vreme Morzeove azbuke, kada je slanje dugih poruka bilo izuzetno mukotrpno, korisna skraćenica bila je odgovarati jednostranim, značajnim slovima. Na primer, odgovorom na poruku slovom „R“, jednostavno obaveštavate pošiljaoca da je primljena. Kada se pojavio dvosmerni radio, stenografija se nastavila, ali koristimo reč „Roger“ umesto samo slova „R“.

Iako je Roger u međuvremenu zamenjen Romeom (dok se “Robert” koristo pre nego što je ikada postao Rodžer), široko rasprostranjena upotreba dvosmerne radio veze tokom Drugog svetskog rata je popularizovala izreku koju i danas tako često čujemo. Roger that?

Šta je radio u ratu radio

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave