NaslovnaLovPuškarska strast sestara Fausti

Puškarska strast sestara Fausti

Nova italijanska renesansa

Firma iz Lombardije Fausti Stefano nema dugu tradiciju, poput svojih komšija, ali proizvodi luksuzno i prepoznatljivo italijansko oružje. “Fausti Stefano” vode sestre Elena, Đovana i Barbara a svoje puške opisuju kao novu italijansku renesansu. U model “Italiko” utkana je viševijekovna italijanska kulturna, intelektualna, estetska i umjetnička baština.

fausti
Fausti Italyco

Bogata italijanska regija Lombardija, nedavno teško pogođena epidemijom virusa korona, poznata je po šestovijekovnoj organizovanoj proizvodnji oružja. Duž doline Val Trompia, u ovoj sjevernoitalijanskoj pokrajini, koncentrisane su brojne oružarske firme. Ovdje je smještena i najstarija fabrika pušaka na svijetu, firma Pietro Beretta, uspostavljena 1526. godine.

Kompanija Fausti Stefano,  lombardijska puškarska kuća iz grada Markeno o okojoj je ovdje riječ, mnogo je mlađa od komšijskih firmi. Počela je s radom 1948. godine i nakon skromnih početaka izrasta u ozbiljnog globalnog igrača koji proizvodi kvalitetno lovačko i takmičarsko oružje posebnog stila i naročite ljepote. Stefano Fausti, osnivač ove porodične firme, postepeno je širio posao te dobio počasnu titulu kavalijere, zahvaljujući beskompromisnom kvalitetu proizvoda i poštovanju starih pravila puškarskog esnafa u Lombardiji.

Nakon Stefanove smrti, upravljanje firmom preuzele su njegove kćerke Elena, Đovana i Barbara.

Sestre Fausti

Ove divne žene su od djetinjstva provodile vrijeme u očevoj fabrici i od najboljih majstora naučile puškarski zanat a danas nastavljaju njegovati porodičnu tradiciju, etiku i estetiku, ali i primjenjuju najmodernije tehnologije u izradi pušaka. 

Premda kompjuterski upravljane CNC mašine proizvode savršeno precizne i međusobno izmjenjive elemente a sofisticirani sistemi kontrole kvaliteta garantuju njihovu apsolutnu pouzdanost, firma Fausti ponosno ističe da se svaki njihov proizvod, u završnoj fazi, pažljivo dorađuje i uklapa rukama vještih majstora, zanatlija i umjetnika poput skupocjenog muzičkog instrumenta. U oružje marke Fausti Stefano je dakle utkana filozofija koja objedinuje visoke standarde kvaliteta, čuveni italijanski smisao za dizajn, različite primijenjene umjetnosti i brižljivu ručnu završnu obradu sa posebnim naglaskom na fine detalje.

Fausti Italyco

Kako sestre Fausti kažu, inspiraciju u svom radu pronalaze u italijanskoj renesansi a njihove puške nisu samo savršen spoj pažljivo biranih materijala, primjene najsavremenijih tehnoloških rješenja i strpljivog ručnog rada, one su i puno više od toga. Estetika usklađenosti linija i formi do najsitnijih detalja čini ih bezvremenskim puškarskim umjetničkim djelima nove italijanske renesanse.

Fausti Italyco

Prestižna serija Fausti bokerica nazvana “Italyco” najbolje potvrđuje i oslikava poslovnu filozofiju ove kompanije. Zaobljene površine, niska silueta, geometrija, balans i ručno rađene gravure i čekering serije “italiko” rezultat su strpljivog i posvećenog osmišljavanja dizajna, koji je iz prvoklasnog čelika i birane orahovine, rukama iskusnih majstora, materijalizovan u puške jedinstvene, istovremeno starinske i moderne ljepote.  

Bravljenje u četiri tačke

Pored njihove neupitne ljepote i elegancije bokerice Fausti Italyco karakteriše robustan i neobično pouzdan sistem bravljenja u kombinaciji sa masivnom čeličnom baskulom.   I Fausti je, poput brojnih evropskih proizvođača, usavršio i dodatno očvrsnuo sistem bravljenja svojih bokerica.  Zaobljena baskula izglodana je iz punog bloka čelika a bravljenje se ostvaruje putem “četiri ključa” tojest višestrukog sistema sa četiri zabravljujuće tačke koji garantuje čvrstinu, izdržljivost i saosnost. 

Radi se naime o usavršenoj “Brauningovoj” B25 bravi, kod koje horizontalna zabravljujuća ploča iz baskule ulazi u žlijeb na dnu monobloka. Ovdje su u monobloku sa zadnje strane urezana dva žlijeba koja se kače za pomičnu horizontalnu ploču. Pored toga, na bokerici Fausti Italyco kovani monoblok ima dodatne, specijalno oblikovane bočne utore, u koje pri zatvaranju zalaze dva odgovarajuća zuba izglodana na unutrašnjim zidovima baskule. Time je bravljenje ostvareno na ukupno četiri mjesta. Opisanu konstrukciju bravljenja koristi većina italijanskih, turskih i španskih proizvođača bokerica. Zahvaljujući ovom čvrstom i masivnom višestrukom sistemu bravljenja puška je sposobna da izdrži i najjače laboracije.

Puške su fabrički opremljene automatskim ejektorima, a izvlakače za ručnu ekstrakciju čaura je moguće posebno naručiti.  Takođe, umjesto jednog selektivnog, moguće je na zahtjev dobiti sistem sa dva obarača. Na vratu kundaka plasirana je kočnica koja ima ugrađen i selektor pomoću kojeg biramo cijev iz koje otvaramo vatru.

Kao i sve ostale serije Fausti sačmarica, bokerica i položara, “italiko” se maksimalno prilagođava ukusima i potrebama strijelca.  Kalibri glatkocijevnih pušaka su 12, 16, 20, 28 i 36 (.410). Dužine ležišta patrone su 70 i 76 mm.  Dvokuglare se rade u kalibrima: 8X57JRS, 9,3X74R, 30R Blaser, 30.06,.444 Marlin, .45-70 US Government, 270W,  308W,  6,5X55, 243W, 7X57R i 6,5X57R.

Različiti cjenovni razredi, vrste i nivoi finiša i gravura se podrazumijevaju, ali, valja reći da je i najosnovniji model naprosto neodoljiv u svojoj jednostavnoj eleganciji. Bočnim ukrasnim pločicama oprema se verzija SLX a graviranje se kod Faustija radi isključivo ručno (ukrasne pločice ovdje predstavljaju umjetnički medijum na kojem graverska mašta dolazi do punog izražaja).

Cijevi

Cijevi su izrađene od visoko legiranog čelika i spojene u jakom, kovanom pa glodanom čeličnom monobloku, prepoznatljivom po poprečnoj liniji. Ovdje je primijenjen jeftiniji i tehnološki jednostavniji postupak spajanja cijevi (Fausti inače radi i skupi demi blok na drugim modelima) ali je to u konačnom rezultatu nadoknađeno zaobljenom baskulom i drugim finim detaljima.  Standardne cijevi su duge 60 cm a rade se još i cijevi od 63.5, 67.5, 71, 73, 76 i 81 cm dužine. Pune ili ventilirane nišanske antirefleksne šine široke su 7 milimetara na cijevima kalibra 12 dok je širina na cijevima ostalih manjih kalibara 6 milimetara.  Cijevi se fabrički isporučuju sa fiksnim čokovima, dok je demontažne moguće posebno naručiti.

Ožlijebljene cijevi kod “italico ekspres” dvokuglara imaju zadnji nišan i mušicu sa insertom izrađenim od optičkog vlakna. Na svim cijevima je zlatnom žicom tojest linijskom zlatnom intarzijom utisnut natpis: “Fausti – Italy”.

Kundaci se naravno izrađuju od birane turske orahovine (od korijena), ručno su čekirani i nauljeni (finiširani) specijalnim uljima. Osnovni Italyco kundak ima vitki, idealno zakrivljeni pištoljski rukohvat. Dno rukohvata se opciono oprema dekorativnim kapama izrađenim od metala ili slonovače. Ostale opcije uključuju klasični engleski kundak ili formu kundaka poznatu kao “Princa od Velsa”. Kapa odnosno odbojnik kundaka na ovoj seriji je izrađen u najboljoj tradiciji engleskih luksuznih sačmarica.  Izađena je od koraljno crvene gume sa crnim elegantnim insertom. Podkundak je takođe engleskog stila, vitak, udoban, proporcionalan i naravno ručno čekiran. Masa pušaka iz serije Italyco varira od 2,6 kg do 3,2 kg u zavisnosti od kalibra i dužine cijevi.  

Italijanski renesansni pjesnik Lodoviko Ariosto jednom je rekao da puška nije samo duga čelična cijev napunjena barutom i kuglom, već i pravi primjer ljudskog umijeća da iza sebe ostavi tragove svoga postojanja.  Kroz odmjereno kombinovanje dizajna, tehnologije i tradicije, Fausti puškama je udahnuta viševijekovna italijanska kulturna, intelektualna, estetska i umjetnička baština koja ih nepogrešivo izdvaja iz mase i već na prvi pogled jasno govori da su sa ponosom poizvedene u Lombardiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave