NaslovnaNovostiU ZAGREBU POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA POVODOM 75-GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM

U ZAGREBU POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA POVODOM 75-GODIŠNJICE POBEDE NAD FAŠIZMOM

22. juna prošle godine pisali smo o jubilarnoj proslavi Dana pobede, koja je, zbog Covid-19, pomerena za 24. Jun 2020. U članku je spomenut i značaj vojnih misija Ujednjenog Kraljevstva i SSSR na čelu sa  Ficroj Meklejnom (Sir Fitzroy MacLean, 1911-1996) i Nikolajem Kornjejevim (Николай Васильевич Корнеев, 1900-1976). No, u Zagrebu je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike, nakon vise od godinu dana, postavio i svečano otkrio ploču koja obeležava saradnju u antifašističkoj borbi i zahvalnost savezničkim misijama. Povodom  75. godišnjice pobede nad fašizmom 29 decembra 2021 je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske otkrio Spomen ploču u počast Sovjetskoj i Britanskoj vojnoj misiji u Drugom svetskom ratu na području Hrvatske i bivše Jugoslavije u oslobađanju od nacifašističke okupacije.

Postavljanje spomen-ploče, uz predstavnike Rusije, podržali su predsednik Milanović i Slavko Kojič, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika (foto Nenad Jovanović)

Ploča je postavljena na pročelje zgrade u Ulici Pavla Hatza 14 u Zagrebu, a svečano ju je otkrio predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin. 

“Neka ova Spomen ploča bude trajni znak sjećanja na savezništvo u zajedničkoj borbi protiv najmračnije ideologije u povijesti ljudskog društva – nacizma i fašizma. Neka bude sjećanje na zajedničku pobjedu i zajednički izvojevanu slobodu u Drugom svjetskom ratu”, poručio je Habulin.

Svečanosti je nprisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko (Андрей Алексеевич Нестеренко) koji je rekao da je otkrivanje ove Spomen ploče dobar simbol nastavka zajedničke borbe protiv fašizma kao svetskog zla. 

Savetnica ministra spoljnih i evropskih poslova Romana Kuzmanić Olujić poručila je kako otkrivanjem Spomen ploče u počast Sovjetskoj i Britanskoj vojnoj misiji u Drugom svetskom ratu u oslobađanju od nacifašističke okupacije, na području Hrvatske, svjedočimo i kako je antifašizam sa svojim ključnim vrijednostima utkan u demokratske poretke naših zemalja – Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije i Republike Hrvatske.

Postavljanje spomen-ploče, uz predstavnike Rusije, podržali su predsjednik Milanović i Slavko Kojič, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika (foto Nenad Jovanović)

Stoga se ovom prilikom prisjećamo na solidarnost naših naroda u mračnim vremenima Drugog svjetskog rata i na našu zajedničku borbu za izgradnju slobodne i demokratske Europe, poručila je Kuzmanić Olujić. 

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradski zastupnik Slavko Kojić istakao je kako nije slučajno da se baš u Zagrebu otkriva ovo spomen obežje savezničkoj vojnoj misiji.

Zagreb je oduvijek bio jedan od centara političke moći i stjecište većine predstavnika svjetskih velesila. Tu su se dogovarali strateški potezi savezničkih vlada za konačnu pobjedu nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu, za područje Balkana i država bivše Jugoslavije te važnog dijela Europe, ali i šire, rekao je Kojić. Istakao je da je tokom svih ovih posleratnih vremena Zagreb zadržao vrednosti zaostavštine antifašističke borbe i gradio demokratsko društvo zasnovano na zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svih građana.

Na svečanosti je pročitana i poruka predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji se izvinio što nije mogao prisustvovati otkrivanju Spomen ploče te poručio kako je delovanje Sovjetske i Britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske značilo ne samo mnogo za pružanje vojne pomoći antifašističkom pokretu nego je ujedno bilo političko priznanje njegovog velikog značenja u konačnoj pobedi nad fašizmom i nacizmom. ,,Postavljanje ove Spomen ploče bit će znak trajnog sjećanja na to savezništvo u zajedničkoj borbi za slobodu“, poručio je predsednik Milanović.  

Na crnoj, mermernoj ploči, utisnuta je posveta:

OVU PLOČU PODIŽE SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA RH U SPOMEN NA SOVJETSKU VOJNU MISIJU, NA ČELU S GENERALOM NIKOLAJEM KRNJEJEVIM, I BRITANSKU VOJNU MISIJU, NA ČELU SA SIR FITZROY MACLEANOM, KOJE SU SURAĐIVALE S VRHOVNIM ŠTABOM NOV I PO JUGOSLAVIJE U OSLOBOĐENJU EUROPE I SVIJETA OD NACIFAŠISTIČKOG OKUPATORA  U DRUGOM SVJETSKOM RATU. PLOČA SE PODIŽE  U POVODU 75. OBLJETNICE POBJEDE. U ZAGREBU, LISTOPADA 2020.

Pozdrave i izvinjenja što nisu mogli prisustvovati svečanosti postavljanja Spomen ploče poslali su predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar odbrane Mario Banožić. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave