NaslovnaNovostiRusija ne ostaje dužna: Dva strateška bombardera Tu-95MS preletela Japansko more, kao...

Rusija ne ostaje dužna: Dva strateška bombardera Tu-95MS preletela Japansko more, kao odgovor na posetu premijera Kišide Ukrajini

Dva ruska strateška bombardera letela su iznad Japanskog mora više od sedam sati, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Saopštenje ruskog ministarstva odbrane stiglo je u trenutku kada je japanski premijer Fumio Kišida na putu u Kijev u iznenadnu posetu.

Avioni Tupoljev Tu-95MS su sposobni da nose nuklearno oružje, a Moskva njima redovno leti iznad međunarodnih voda Arktika, Severnog Atlantika i Pacifika u cilju demonstracije sile, piše Rojters.

Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je u utorak u ukrajinsku prestonicu na razgovore sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, navodi se u informacijama koje prenose mediji. Kišida je oko podneva stigao vozom u glavni grad Ukrajine, a na stanici su ga dočekali zamenica ministra spoljnih poslova Emine Đaparova i ambasador Japana.

Rusija kaže da su strateški bombarderi bili na “planiranom letu”, u pratnji lovaca. Trasa je izvedena uz striktno poštovanje međunarodnog zakonodavstva i obavljena je na neutralnim vodama, preciziraju u Ministarstvu odbrane RF.

Juče su, međutim, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su morali da podignu avion Su-35E kako bi presreo dva bombardera B-52H koji su leteli iznad Baltičkog mora. Ruski nacionalni kontrolni centar za odbranu rekao je novinarima da su ovi američki bombarderi leteli ka državnim granicama Ruske federacije.

Sa druge strane, u februaru su američke snage protivvazdušne odbrane bile upućene da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera i lovaca dok su leteli iznad međunarodnog vazdušnog prostora u blizini poluostrva Aljaska.

Japan ima sopstveni teritorijalni spor sa Moskvom oko ostrva u severnom Pacifiku još od kraja Drugog svetskog rata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave