NaslovnaNovostiVojska SAD odustaje od plana da zameni rakete PVO sistema Patriot presretačima...

Vojska SAD odustaje od plana da zameni rakete PVO sistema Patriot presretačima nove generacije

Vojska SAD je odlučila da odustane od napora da zameni raketu Patriot sa presretačem nove generacije, prema rečima general-majora Frenka Lozana, izvršnog oficira programa za rakete i svemir.

„Nećemo napredovati u onome što zovemo budući presretač za niži nivo (visine)“, izjavio je Lozano za Defense News u intervjuu na godišnjoj konferenciji Udruženja američke vojske (AUSA – Association of the U.S. Army), održanoj od 14. do 16. oktobra.

Lozano je rekao da bi ti planovi, koji su sada napušteni, bili „vrlo skup poduhvat“.

„Ti presretači Patriot (nove generacije) su veoma sposobni, ali i veoma skupi. Nakon što smo prošli kroz analizu poslovanja i razgovarali sa višim liderima vojske, odlučili smo da nastavimo sa unapređenjem PAC-3 MSE, za koju verujem da je verovatno najbolja raketa za protivvazdušnu odbranu na svetu i koja nastavlja da se razvija po pitanju karakteristika, kako bi ostala relevantna u odnosu na nove pretnje,“ rekao je on.

Napori bi upotpunili poslednji deo slagalice u novom integrisanom sistemu protivvazdušne i protivraketne odbrane. Vojska SAD je već pokrenula svoj sistem komande i kontrole – IBCS (Integrisani borbeni komandni sistem) – i uskoro će operativno postaviti novi radar – LTAMDS (Senzor za niži nivo protivraketne i protivvazdušne odbrane) – sposoban da otkrije pretnje u krugu od 360 stepeni.

patriot
patriot

Vojska SAD predviđa da će raketne pretnje u narednih 16 godina (do 2040. godine) evoluirati u pravcu: bržih letova, dostizanja hipersoničnih brzina, taktičkih balističkih raketa koje su lakše manverišu, te lažnih ciljeva i protivmera elektronskog ratovanja.

Komanda za budućnost vojske (Army Futures Command) je pre godinu dana izradila skraćeni dokument za razvoj sposobnosti rakete nove generacije za sistem Patriot. Da je bio odobren, budžetiranje bi bilo uključeno u planove finansiranja od 2025. do 2029. godine.

Vojska je takođe odlučila da istraži kako bi izgledala integracija IBCS sistema sa THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) protivraketnim sistemom.

„To bi nam omogućilo da uspostavimo bližu vezu između sistema THAAD i Patriot, što bi nam omogućilo mnogo efikasnije upravljanje borbenim prostorom“, rekao je Lozano.

„Možete lansirati THAAD presretač na određenu metu, a zatim, kao rezervu, lansirati PAC-3 presretač, što otvara mogućnost upotrebe dva presretača protiv veoma zahtevne pretnje“, rekao je on, „i istovremeno proširujete borbeni prostor kumulativnim karakteristikama obe familije presretača.“

Američka Agencija za protivraketnu odbranu (MDA) je poslednjih godina sprovela integraciju sistema Patriot i THAAD, kao odgovor na hitnu operativnu potrebu u indo-pacifičkom teatru. MDA je uspešno lansirala PAC-3 MSE raketu na osnovu podataka radara THAAD sistema.

thaad
thaad

Bez integracije IBCS-a, veza između Patriot i THAAD sistema je još uvek ograničena.

„Ako uspemo da integrišemo THAAD sa IBCS-om, to bi nam pružilo kompletan set integrisanih sposobnosti, omogućavajući nam da imamo homogeniju arhitekturu protiv svih tih pretnji u okviru Patriot [Integrated Fire Protection Capability] arhitekture“, rekao je Lozano.

Vojska SAD planira da formira „kompozitni“ bataljon za protivraketnu odbranu, koji će postati deo integrisanog sistema odbrane za Guam u Pacifiku. Bataljon će se prvenstveno sastojati od THAAD i Patriot sistema, ali bi mogao dobiti i druge komponente.

„Ako u budućnosti imamo nešto što zovemo THAAD baterije, Patriot bataljoni, IFPC bataljoni, bataljoni za protivvazdušnu odbranu divizija, onda radimo nešto pogrešno“, rekao je brigadni general Patrik Kostelo, komandant 94. komande protivraketne i protivvazdušne odbrane američke vojske u pacifičkoj zoni, 15. maja 2024, prema pisanju Stars and Stripes-a.

Zamenik sekretara vojske SAD, Gejb Kamarijo, izjavio je 14. oktobra, tokom diskusije na AUSA, da zahtev za budžet za fiskalnu 2025. godinu uključuje 5,6 milijardi dolara, „što predstavlja povećanje od 77% za integrisane kapacitete protivvazdušne i protivraketne odbrane u odnosu na prethodnu godinu.

patriot msq 104 1111 55
patriot msq 104 1111 55

I to se odnosi na sve, ne samo na modernizaciju Patriota, LTAMDS senzora ili IBCS-a koji povezuje sve zajedno,“ prenosi National Defense Magazine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave