NaslovnaNovostiAmerički general u penziji: 'Pretnje Huta za brodarstvo na Crvenom moru su...

Američki general u penziji: ‘Pretnje Huta za brodarstvo na Crvenom moru su od koristi Kini i, moguće Rusiji’

Sjedinjene Američke Države “nisu uspele” da eliminišu pretnju po međunarodni pomorski saobraćaj zbog napada koje izvode pobunjenici Huti u vodama ispred Jemena, “zbog nedostatka političke volje”, iako poseduju dovoljne vojne resurse za to.

Ovu ocenu izneo je, između ostalih, penzionisani general Kenet Frenk Mekenzi, bivši komandant Centralne komande SAD, prilikom promocije svoje nove knjige “Tačka topljenja: Visoka komanda i rat u 21. veku”.

Grupa Huti je po potrebi, već nekoliko puta bila prepoznata kao teroristička organizacija od strane Sjedinjenih Država i niza njihovih satelita. Za SAD trenutno jesu teroristi, dok na primer u Britaniji idalje nisu.

„Sa stanovišta naše nacionalne politike, strategije nacionalne bezbednosti i strategije nacionalne odbrane, (rekli smo) da nećemo tolerisati zatvaranje prolaza kao što je ovaj (Bab el-Mandeb). Rekli smo da ćemo ga otvoriti, ne na osnovu odnosa sa Izraelom, već zbog pozicije Sjedinjenih Država kao globalne pomorske sile. I, naravno, potpuno smo podbacili u tom zadatku“, izjavio je general Mekenzi.

Podsetimo, Mekenzi se smatra odgovornim za likvidaciju iranskog komandanta Kasima Sulejmanija, takođe vodio je operacije protiv ISIS-a, ali i bekstvo američkih trupa iz Avganistana.

jemenski huti
jemenski huti

„I evo zašto: ne postoji politička volja za to. Postoji vojna sposobnost koja omogućava postizanje najmanje jednog cilja: bilo da se pobunjenicima Huti nanesu dovoljni gubici da bi prestali sa napadima, ili da im se toliko oslabe resursi da više ne mogu da nastave“, dodao je general.

„Bilo koji od ovih zadataka je u okviru naših sposobnosti. I imamo razarače tamo, imamo nosač aviona tamo, imamo kopnene snage tamo. Imamo sve što bi moglo dovesti do ogromnih troškova za Hute. I odlučili smo da to ne uradimo. Kao rezultat toga, Bab el-Mandeb ostaje zatvoren. Sueski kanal je efektivno zatvoren“, pojasnio je penzioner Kenet Frenk Mekenzi (Kenneth Frank McKenzie).

Prema generalu, ova situacija trenutno ide u korist Kini i, moguće, Rusiji

„Kina postepeno povećava svoj globalni tržišni udeo“, rekao je Mekenzi, bez navođenja ikakvih detalja. „Rusi takođe pokušavaju da iskoriste ovu situaciju“, dodao je on.

Izjave Mekenzi-a su date u kontekstu izveštaja Centralne komande SAD, koja je 4. oktobra saopštila da su Sjedinjene Države izvršile 15 napada na ciljeve Huti pokreta na oko pet lokacija u Jemenu.

Prema medijskim izveštajima o napadima Huti pobunjenika, sedam napada je bilo usmereno na aerodrom u Hodeidi, važnom lučkom gradu, kao i na oblast Qatheib, gde se nalazi vojna baza Huti pobunjenika.

Takođe, četiri napada su pogodila oblast Seyyan u glavnom gradu Jemena, Sani.

Napadi su se dogodili nekoliko dana nakon što su Huti zapretili da će “intenzivirati vojne operacije” protiv Izraela, prema izveštajima AP-a, a nedugo nakon što je grupa oborila američki ko zna koji po redu američki MQ-9 Reaper dron iznad Jemena.

Prošle nedelje, ova grupa je takođe preuzela odgovornost za napad na američke ratne brodove, ali i britanski tanker.

huti pomorskim kamikaza dronom uništili naftni tanker cordelia moon u crvenom moru
huti pomorskim kamikaza dronom uništili naftni tanker cordelia moon u crvenom moru

Rojters nam objašnjava da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uglavnom zauzela defanzivni stav prema napadima Huti pobunjenika na brodove u Crvenom moru, uglavnom se oslanjajući na presretanje dronova i raketa koje grupa ispaljuje na američke trgovačke i ratne brodove.

Sjedinjene Države su takođe retko ciljale vojnu infrastrukturu Huti pokreta i izbegavale veće kampanje bombardovanja u Jemenu, u pokušaju da ublaže posledice jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa, organizacije koju su SAD takođe označile kao terorističku.

Prema Huti pobunjenicima, oni deluju u znak solidarnosti sa Palestincima iz Gaze, a njihov glavni cilj su brodovi povezani sa Izraelom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom. Cilj im je da nateraju Izrael da okonča rat protiv Hamasa u Gazi.

2 KOMENTARA

  1. Najvece stete ima Kina,mozda i Indija.Kina najveci svetski izvoznik ,i trgovacka sila,preuzeli globalizam od SAD.Kinezima ne odgovara nikakve blokade na morima,umesani svuda.SAD,zapad zadnje vreme napusta globalizam ,zatvara se postepeno prema Kini,uvodi sankcije na opremu za vrhunske cipove,procesere,carine na elektr.vozila i slicno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave