NaslovnaAvijacijaKoliko su dronovi Komarac 1, 2, 3 napredovali kako bi u velikim...

Koliko su dronovi Komarac 1, 2, 3 napredovali kako bi u velikim količinama služili Vojsci Srbije?

Koliko su kamikaza dronovi familije Komarac napredovali u svom razvoju kako bi se u velikim brojevima uvrstili u naoružanje Vojske Srbije?

Naime, na vojnom prikazu naoružanja i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije „Zastava 2024“ su u velikom broju bili prikazani kamikaza dronovi familije „Komarac“, koji se proizvode po programu 5000 dronova za Vojsku Srbije.

Šilja Pluton

U najvećem broju su bili prikazani kamikaza dronovi „Komarac 1“ sa minom kalibra 50 mm koji su namenjeni za jednokratnu upotrebu u kategoriji kamikaza dronova koji se danas najčešće koriste na bojištu.

Imaju protivoklopnu kumulativnu parčadnu bojevu glavu KPBG 50 i namenjeni su prvenstveno za uništavanje protivničke žive sile, po oklopnim vozilima i lako utvrđenim ciljevima.

Bojeva glava kamikaza drona „Komarac 1“ se aktivira pri udaru u metu ili daljinski aktiviranjem komande za dejstvo na konzoli za upravljanje dronom.

Kamikaza dron „Komarac 1“ se navodi ručno preko upravljačke konzole sa displejom na koji se projektuje slika sa kamere na dronu u prvom licu.

Maksimalna masa drona iznosi 1 kg, a probojnost bojeve glave je do 200 mm homogenog čelika. 

Domet drona je do 2 km, a letna istrajnost do 3 minuta.

Kamikaza dron „Komarac“ bi trebalo po navedenom programu opremanja da do kraja sledeće godine ima svaki vojnik pešadinac.

Zato su predviđeni i rančevi za njihov prenos tako da ga svaki vojnik može poneti sa sobom.

U kategoriji više su na pomenutom vojnom prikazu bili izloženi kamikaza dronovi „Komarac 2“ takođe sklopljeni na bazi komercijalno dostupnih dronova na tržištu.

Ima znatno veću bojevu glavu od kamikaza drona „Komarac 1“ kalibra 105 mm.

Ova bojeva glava je eksplozivno-fragmentaciona i kumulativnog dejstva koja na oklopljeni cilj prvo deluje kumulativnim mlazom probijajući oklop, a zatim u unutrašnjosti mete dolazi do rasipanja fragmenata usled povećanja pritiska vazduha.

kamikaza dronovi familije komarac
kamikaza dronovi familije komarac

Da bi bojeva glava BGEFP 105 imala pravilno dejstvo upaljač mora da aktivira bojevu glavu na odstojanju od oko 2 metra od cilja uz pomoć optičkog blizinskog senzora LIDAR.

Na ovakve tipove bojeve glave sa eksplozivnim-fugasnim-parčadnim dejstvom ne može da utiče protivdronska zaštita u vidu mreža, rešetki itd.

Kamikaza dron „Komarac 2“ se takođe navodi ručno preko konzole za upravljanje sa displejom na kojem se prikazuje slika sa kamere na dronu u prvom licu.

Maksimalna dozvoljena masa kamikaza drona „Komarac 2“ je do 2 kg i ima probojnost do 90 mm homogenog čeličnog oklopa.

Iako ima veću bojevu glavu u odnosu na kamikaza dron „Komarac 1“ ona je višenamenska, pa je zato njena kumulativna komponenta slabija nego kod bojeve glave KPBG 50, tj ima manju probojnost.

Dolet ovog kamikaza drona je do 2 km, a letna istrajnost je do 3 minuta.

Kamikaza dronove „Komarac 1“ i „Komarac 2“ odlikuje znatno sigurniji sistem aktiviranja bojeve glave, pa su samim tim i znatno sigurniji u upotrebi

u odnosu na one koji se danas koriste na modernim bojištima.

Treća varijanta Kamikaza dron „Komarac 3“ daljinski ispaljuje bojevu glavu, odnosno ovaj kamikaza dron je posebnna varijanta naoružana sa raketnim bacačem M80 „Zolja“ i još uvek je u fazi testiranja.

Ono što je najveći izazov u konstrusanju kamikaza drona „Komarac 3“ je to što se on mora približiti na par desetina metara od cilja da bi pogodak protivoklopnom raketom kalibra 64 mm bio zagarantovan, pa je ovaj dron izložen dejstvu protivničke vatre.

Takođe nakon ispaljivanja protivoklopne rakete „Zolja“ iz ručnog raketnog bacača M80 dolazi do nagle promene tačke težišta drona, koje opet utiče na let samog drona, jer se on vraća operateru nakon dejstva.

dva tipa komarca
dva tipa komarca

Ova varijanta kamikaza drona je namenjena prvenstveno za uništavanje oklopljenih ciljeva i ima probojnost do 300 mm čeličnog oklopa.

Protivoklopna raketa „Zolja“ može efikasno da pogađa cilj udaljen i do 220 metara i pri tom leti brzinom od 190 m/s, pa joj je potrebno vreme do 2 sekunde da pogodi cilj na maksimalno efektivnom dometu.

Sve u svemu očgledno je da se obećanje nadležnih ispunjava i da je domaća odbrambena industrija značajno podigla produktivnost u proizvodnji ovakvih sredstava koja značajno podižu vatrenu moć svakog vojnika pešadinca u Vojsci Srbije.

3 KOMENTARA

  1. Да, да, али су ти исти Руси, наша браћа лепо наоружавали Хрвате деведесетих …..

    1
    2
  2. Питајте Русе како су одушевљени са “нашим” дроновима, скоро је била делегација на самиту БРИКС-а, “начеститали су нам се миле Нове године кад јој време није”, у преводу, није било лепо… Како год, наши се правдају да нису директно извозили оружије Украјини,али…🙄🙄🙄

    • Тако ми Бога и они су се напродавали 90тих свим могућим шушарама, што смо ратовали против њих. Тако да нека честитају и ја бих њима и да потраје… Ево им нисмо санкције увели а они нама јесу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave