NaslovnaNovostiUživo: Iran lansira rakete na Izrael: Teheran poslao već oko 200 projektila...

Uživo: Iran lansira rakete na Izrael: Teheran poslao već oko 200 projektila dok Tel Aviv uzvraća sa 48 lovaca

Izraelska vojska izjavila je da su rakete ispaljene iz Irana prema Izraelu, prenosi Reuters.

Sirene za vazdušni napad već su aktivirane u Tel Avivu, a sada se sirene za upozorenje oglašavaju i u Jerusalimu, prema izveštajima novinskih agencija.

Stižu objave na platformi X od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u kojima se navodi da su svi izraelski civili u atomskim skloništima, jer su rakete ispaljene iz Irana usmerene ka Izraelu.

Ažuriranje, 21:10: Iranski predsednik Pezeškijan: “Na osnovu legitimnih prava i u cilju mira i bezbednosti Irana i regiona, dat je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima. Ova akcija je bila u odbrani interesa i građana Irana. Neka Netanijahu zna da Iran nije zaraćena strana, ali da se čvrsto suprotstavlja svakoj pretnji. Ovo je samo deo naše moći. Ne ulazite u sukob sa Iranom”.

Ažuriranje, 21:00: Izrael preti: „Večeras ćemo snažno udariti širom Bliskog istoka“

Ažuriranje, 20:00: Izraelcima je rečeno da mogu napustiti skloništa nakon iranskog napada, prenosi The Times of Israel.

Ažuriranje, 19:45: Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Daniel Hagari, izjavio je malopre u televizijskom obraćanju da nije bilo izveštaja o povređenima na terenu, jer je Iran ispalio, kako se veruje, oko 200 raketa.

Ažuriranje, 19:00: SAD aktivno pomažu Izraelu u odbrani od iranskih raketa.

Izrael preti odmazdom Iranu za raketni napad. Portparol izraelske vojske trenutno se obraća na televiziji, reagujući na ono što zemlja naziva “ozbiljnim napadom” na Izrael.

Rakete su ispaljene iz Irana prema Izraelu, a sirene se oglašavaju širom zemlje, prema izjavi izraelske vojske.

Neki izraelski mediji izveštavaju da je u napadu ispaljeno više od 200 raketa.

Snimci prikazuju presretanje raketa i delove projektila koji padaju iznad Izraela. Sirene se nastavljaju oglašavati širom zemlje usred iranskog raketnog napada.

Tokom utorka, Bela kuća je upozorila da je Iran blizu da uskoro pokrene balistički raketni napad na Izrael, što je odmah povećalo strahove od totalnog rata u regionu.

Izraelska vojska upozorila je u utorak da će svako ispaljivanje raketa iz Irana prema Izraelu “imati posledice”, u kontekstu povećanih regionalnih tenzija zbog izraelskih napada na Liban.

Upozorenje je usledilo nakon američkih izveštaja o potencijalnom iranskom napadu na Izrael večeras. Izraelska vojska je izjavila da ju je američka vlada obavestila o pripremama za iranski napad.

Iranske vlasti nisu dale komentar na ovaj izveštaj. Izraelska vojska je u utorak ujutru saopštila da je započela “ograničene i ciljne” kopnene operacije na jugu Libana.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masovne vazdušne napade na, kako tvrdi, ciljeve Hezbolaha u Libanu, pri čemu je poginulo više od 1.057 osoba, a povređeno više od 2.950, prema libanskom Ministarstvu zdravlja.

Nekoliko komandanta Hezbolaha poginulo je u napadu, uključujući i lidera Hasana Nasralaha. Hezbolah je važan saveznik Irana.

Međunarodna zajednica upozorila je da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati sukob u Gazi u širi regionalni rat.

Izrael ubacuje 48 lovaca i sprema se da udari na Iran

Izraelske vazduhoplovne snage su uvele 48 lovaca F-16I „Sufa“ i F-15I „Raam“ u pripremi za lansiranje raketnih napada na ključne ciljeve u Iranu. Ova operacija bi mogla biti odgovor na nedavne raketne napade Teherana na izraelske ciljeve.

Prema izraelskim izvorima, udari će biti usmereni na strateške ciljeve, uključujući vojne baze i infrastrukturu povezane sa Korpusom garde Islamske revolucije i iranskim nuklearnim programom.

U kontekstu rastuće pretnje, sve mešovite protivvazdušne raketne brigade iranskih PVO su stavljene u punu borbenu gotovost. Iranski PVO sistem, koji se sastoji od kompleksa Bavar-373, S-400 i Sevom Khordad, sprema se da odbije mogući udar.

Eksperti napominju da Iran namerava da aktivno koristi svoje protivvazdušne raketne sisteme za zaštitu vazdušnog prostora, dok izraelska strana nastoji da zada najrazorniji udarac ne dopuštajući značajne gubitke sa svoje strane.

Nedavni iranski raketni napadi na izraelske gradove, uključujući Tel Aviv, izazvali su novu eskalaciju koja bi mogla da eskalira u oružani sukob velikih razmera sa nepredvidivim posledicama. Prema preliminarnim podacima, Izrael namerava da udari na Teheran i druge velike iranske gradove. I takođe napadaju vojne objekte IRGC-a.

6 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave