NaslovnaNovostiLovac F-35 sada još smrtonosniji, ali po cenu slabljenja stelt sposobnosti: Pentagon...

Lovac F-35 sada još smrtonosniji, ali po cenu slabljenja stelt sposobnosti: Pentagon zapretio kineskoj mornarici raketama LRASM

Pentagon je po prvi put objavio fotografiju na kojoj se vidi lovački avion F-35 koji nosi protivbrodsku raketu dugog dometa AGM-158C (LRASM).

Raketa je derivat zajedničke verzije vazduh-zemlja AGM-158 (JASSM) i daće F-35 borbenu sposobnost koja se smatra posebno važnom u potencijalnom sukobu na Pacifiku protiv Kineza.

Fotografiju je 25. septembra objavilo Ministarstvo odbrane SAD i prikazuje probni let načinjen 10. septembra 2024. godine.

Par LRASM-ova se može videti na unutrašnjim stubovima ispod krila varijante F-35C koja može da se koristi na nosaču, ali će ove rakete takođe biti integrisane u varijantu za kratko poletanje i vertikalno sletanje F-35B.

„Kao deo tekućih integracijskih napora, tim Pax River F-35 Integrated Test Force (Pax ITF) sproveo je dva dana probnih letova kako bi procenio uspon, nosivost i kvalitet leta sa dve AGM-158C utovarena na bočne stanice“, glasi saopštenje.

par raketa lrasm se može videti na unutrašnjim stubovima ispod krila varijante f 35c
par raketa AGM-158C se može videti na unutrašnjim stubovima ispod krila varijante f 35c

LRASM, kao i JASSM, ne može da se nosi unutar lovaca F-35. Spoljni transport ima negativan uticaj na stelt kvalitet aviona, ali se to smatra razumnom cenom za povećanu sposobnost preciznog napada na velikim dometima.

Ukratko o protivbrodskoj raketi dugog dometa LRASM

Projektil LRASM koristi inercijalni navigacioni sistem (INS) uz pomoć GPS-a za navođenje i planiranje rute kako bi stigla u blizinu ciljanog područja.

Na svojoj putanji, projektil koristi svoju visoko prilagodljivu sposobnost rutiranja, što mu omogućava da automatski promeni kurs kao odgovor na pretnje protivvazdušne odbrane.

Ove pretnje se otkrivaju korišćenjem ugrađenog paketa elektronskih mera podrške (ESM). Ostali podaci o pretnjama se obezbeđuju iz spoljnih izvora preko veze za podatke koja može omogućiti LRASM projektilima da sarađuju jedni sa drugima u koordinisanim udarima.

Kada projektil stigne do ciljanog područja, aktivira detektor infracrvene slike (IIR) za završnu fazu leta. Detektor traži ciljeve i autonomno ih klasifikuje koristeći unapred programirane parametre uskladištene u bazi podataka pretnji.

Napredni senzor (detektor) takođe osigurava da projektil pogodi brod u njegovoj najranjivijoj tački. Pošto je senzor pasivan, neprijateljski brodovi ga ne mogu detektovati i ne može mu se suprotstaviti ometanjem radio frekvencije.

Prema za sada nepotvrđenim podacima, domet ovih raketa u osnovnim verzijama je 300-500 km.

LRASM

Dok LRASM ne bude potpuno odobren montažu na F-35 C i B, jedini avion američke mornarice koji može da koristi varijante projektila ostaje F/A-18E/F Super Hornet.

Integracioni napori se odnose i na druge platforme američke mornarice, uključujući pomorski patrolni avion P-8A Poseidon. U okviru američkog ratnog vazduhoplovstva, takođe bombarderi B-1B mogu lansirati LRASM projektile.

LRASM je stoga važna sposobnost za F-35, kome je nedostajala namenska protivbrodska raketa – barem do pune integracije norveško dizajnirane Joint Strike Missile (JSM), koja se može nositi interno, međutim ovo oružje pored toga što je domaće američko, predstavlja višenamenski raketni kopneni napad.

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

  • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
  • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
  • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.
Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje.

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

10 KOMENTARA

    • Iz neba pa u rebra, nigde al odma ide na Rusiju da se proslavi 😂😂😂

    • Iz neba pa u rebra, nigde al odma ide na Rusiju da se proslavi 😂😂😂

  1. Има друг Си играчкица којима веома лако скида ове америчке ” свемоћне ” авионе.Није се забринуо због пријетњи ни најмање.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave