NaslovnaNovostiSistem elektronskog ratovanja Viper Shield za F-16 Block 70/72 ulazi u proizvodnju:...

Sistem elektronskog ratovanja Viper Shield za F-16 Block 70/72 ulazi u proizvodnju: Koje nacije zaslužuju ovu nadogradnju?

L3Harris Technologies je započeo proizvodnju svog sistema za elektronsko ratovanje AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield, koji je dizajniran za nove borbene avione F-16 Block 70/72 za strane kupce.

Saopštenje je stiglo 17. septembra 2024. tokom Vazdušne, svemirske i sajber konferencije koju je organizovalo Udruženje vazduhoplovnih snaga i svemira Sjedinjenih Država u Nacionalnoj luci, Merilend. Viper Shield je integrisan sa APG-83 AESA radarom F-16, omogućavajući poboljšanu detekciju pretnji i mogućnosti ometanja koje u velikoj meri poboljšavaju funkciju samoodbrane aviona.

L3Harris će izgraditi 166 Viper Shield sistema za opremanje novoizgrađenih F-16 za šest različitih zemalja.

Iako kompanija nije rekla ko su kupci, obaveštenja o prodaji američke vojske u inostranstvu ukazuju da su među primaocima Bahrein, Bugarska, Maroko, Slovačka i Tajvan.

Nije poznato da li će Grčka i Jordan, koji su takođe kupili F-16 Blok 70/72, dobiti sistem Viper Shield.

slovacki f 16v block 70
slovacki f 16v block 70

Tehnologija je testirana na letu u obliku kapsule, ali tek treba da bude testirana u internoj integraciji na avionu F-16. Očekuje se da će kompletna testiranja leta biti završena do kraja 2024. godine, sa početnim isporukama zakazanim za 2025. i operativnim letovima 2026. godine.

L3Harris Viper Shield se reklamira kao najsavremeniji sistem elektronskog ratovanja kreiran u saradnji sa Lockheed Martinom i američkim vazduhoplovstvom da obezbedi sveobuhvatnu odbranu od naprednih elektronskih pretnji.

Kako savremena bojna polja postaju sve složenija, Viper Shield je alat koji pilotima F-16 daje sredstva da detektuju, ometaju i neutrališu neprijateljske signale, postajući vitalni element u kompletu odbrambenih sistema integrisanih u avione, tvrdi se.

Jedna od ključnih karakteristika Viper Shield-a je njegova sposobnost da stvori virtuelni „elektronski štit“ oko aviona. Ovo je omogućeno naprednom tehnologijom digitalnog radarskog upozoravajućeg prijemnika (DRWR), koja radi u tandemu sa APG-83 AESA radarom lovca F-16.

Prema navodima proizvođača, ova senzorska mreža omogućava Viper Shield-u da detektuje i suzbije pretnje sa velikom preciznošću. Identifikovanjem neprijateljskih radarskih signala i primenom protivmera u realnom vremenu, sistem pomaže pilotima da izbegnu detekciju i pretnje raketama sa zemlje.

Pored svojih mogućnosti detekcije i ometanja, Viper Shield je dizajniran da bude modularan i skalabilan. Njegova softverski definisana arhitektura omogućava lako ažuriranje i dodavanje novih protivmera kada bude neophodno da se suprotstavi budućim pretnjama.

AN/ALQ-254 Viper Shield sistemi elektronskog ratovanja na F-16 Block 70
AN/ALQ-254 Viper Shield sistemi elektronskog ratovanja na F-16 Block 70

Ova fleksibilnost osigurava da sistem ostane efikasan protiv novih tehnologija, pomažući korisnicima da održe stratešku prednost. Pored toga, njegove kompaktne dimenzije i lakoća poboljšavaju ukupne performanse F-16 uz smanjenje troškova održavanja i životnog ciklusa.

L3Harris ima dugu istoriju u elektronskom ratovanju, pružajući svoja rešenja za F-16 više od 30 godina. Sistemi kompanije su integrisani u brojne avione nekoliko međunarodnih vazduhoplovnih snaga.

Njihov modularni dizajn i efikasnost izazvali su interesovanje nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, Bugarsku i Slovačku, koje su ugradile sistem u nedavno kupljene avione F-16 Block 70/72.

L3Harris Viper Shield predstavlja napredak u elektronskom ratovanju za lovac F-16, koji . Njegova sposobnost otkrivanja, blokiranja i suzbijanja složenih elektronskih pretnji, u kombinaciji sa njegovim fleksibilnim i skalabilnim dizajnom, čini ga suštinskim bogatstvom za moderne vazduhoplovne snage.

F-16V (Viper, Block 70)

F-16 Block 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

f 16 block 70
F-16 block 70

Nekoliko zemalja, pored Bahreina je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Slovačku i Bugarsku, a SAD su im ove godine i dozvolile prodaju. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

Prva isporuka Lockheed F-16 Block 70 izvršena u martu 2023. godine

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta 2023. godine, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina. 

Prvi lovac F-16 Block 70 isporučen je Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

Prema informacijama, prvi F-16 Blok 70 za izvoz prebačen je u Bahrein, nakon što je prošao razne testove u američkoj bazi vazduhoplovstva Edvards. Maleni Bahrein je naručio ukupno 16 borbenih aviona F-16 Block 70 od kompanije Lockheed Martin. Očekuje se da će isporuke aviona biti okončane do 2025. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave