NaslovnaNovostiSnimak napada na kvart Bejruta: Izraelski F-35 Adir presudio šefu operacija Hezbolaha,...

Snimak napada na kvart Bejruta: Izraelski F-35 Adir presudio šefu operacija Hezbolaha, Ibrahimu Akilu

Video snimci predstavljeni na društvenim mrežama navodno pokazuju scenu nedavnog izraelskog vazdušnog napada u Bejrutu. Libanska štampa tvrdi da je napad izveo izraelski avion F-35 sa dve rakete.

Cilj napada je bila zgrada u predgrađu Bejruta Dahiieh, navodno poznatom uporištu Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) opisale su napad kao “ciljani”.

IDF je u petak popodne napao stan u uporištu Hezbolaha Dahieh u Bejrutu, gađajući Ibrahima Akila, šefa operacija grupe.

Libanski izvori rekli su da je u napadu poginulo dvanaest ljudi, a ranjeno 59 osoba. Izraelski zvaničnici takođe veruju da je Akil ubijen, ali zvanična potvrda nije data.

Informaciju potvrđuje i izraelska štampa. To je tek treći put da je ID izvela vazdušne napade na Bejrut od početka rata.

U julu je izraelski vazdušni napad u Bejrutu presudio šefu vojske Hezbolaha Fuadu Šukru, a pre toga u januaru je ubijen zamenik lidera Hamasa Saleh al Aruri u napadu koji su izraelske vazdušne snage izvele na prestonicu Libana.

Izvor blizak libanskom Hezbolahu kaže da je u izraelskom napadu na bejrutski kvart Dahieh ubijen Ibrahim Akil, komandant elitne jedinice Radvan ove grupe.

„Izraelski vazdušni napad je ubio komandanta Radvan snaga Ibrahima Akila, drugog u komandi njihovih oružanih snaga posle Fuada Šukra“, koji je ubijen u julu, takođe u uporištu Hezbolaha u južnom Bejrutu, rekao je izvor, koji je zatražio anonimnost da bi razgovarao osetljive stvari.

Saudijska publikacija Al Hadath citirala je dva bezbednosna izvora koja su izjavila da je napad izbio u blizini ključnih objekata Hezbolaha u Dahiehu, dok je reporter primetio četiri uzastopne eksplozije u toj oblasti.

Izraelski zvaničnik rekao je za Inet da je rat protiv Hezbolaha ušao u novu fazu i da je Izrael spreman da odgovori na svaku odmazdu terorističke grupe. „Sve opcije su na stolu“, rekao je zvaničnik.

Akil, viši član Hezbolahovog saveta za džihad, povezan je sa brojnim globalnim terorističkim napadima i vojnim operacijama u Siriji.

Godine 2015. SAD su ga proglasile teroristom, povezujući ga sa nekoliko napada, uključujući bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu 1983. godine, kada je ubijeno 63, takođe i za bombaški napad na kasarne marinaca kasnije te godine, u kojem je ubijen 241 pripadnik američke snage.

Prošle godine, Bela kuća je ponudila nagradu od 7 miliona dolara za informacije koje vode do Akila, koga je optužila da je organizovao napad na SAD ambasadu 1983. godine.

Nedavni napad u Bejrutu deo je tekuće serije izraelskih vazdušnih udara, čiji je cilj degradiranje vojnih sposobnosti Hezbolaha i neutralisanje njeno rukovodstvo. Eskalacija nasilja i međusobni napadi između dve strane povećavaju napetost u regionu, dok je međunarodni akter zabrinut zbog mogućnosti generalizacije sukoba.

2 KOMENTARA

  1. Zidovi su najveci teroristi na svetu, iza njih su SAD pa puno praznih mesta i niko ih ne osudjuje. Sa druge strane Rusija je trecerazredna sila potpuno nesposobna za ovakve napade ali opet svi pljuju i seru po njoj cak i najmanje drzave za koje je retko ko i cuo. Bice skoro propast sveta, nek propadne nije steta.

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave