NaslovnaNovostiTajne ruske snage GUGI spremne da, ukoliko zatreba, "preseku" kablove koji povezuju...

Tajne ruske snage GUGI spremne da, ukoliko zatreba, “preseku” kablove koji povezuju Evropu sa SAD

SAD su ponovo alarmirale na povećanu rusku vojnu aktivnost u blizini podmorskih kablova koji povezuju dva kontinenta.

Prema informacijama koje je CNN objavio 18. septembra 2024., Sjedinjene Države su prijavile povećanje ruskih vojnih operacija oko ključnih podmorskih kablova EU-SAD, što je pojačalo strah od moguće sabotaže kritične globalne komunikacione infrastrukture.

CNN propagira, a Army Recognition prenosi da tajna ruska vojna jedinica usredsređuje svoje napore na ometanje podmorskih internet kablova, podižući uzbunu zbog bezbednosti vitalnih komunikacionih mreža, prema američkim zvaničnicima.

Ovo otkriće prema CNN izaziva “rastuću zabrinutost oko sposobnosti Rusije da cilja globalnu infrastrukturu”, te ponovo pišu zabrinutim tonom, iako je ista tema već forsirana.

Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora

Rečeno je da jedinica o kojoj je reč, poznata po ruskom akronimu GUGI (Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora) “jača svoje podvodne sabotažne sposobnosti”.

Američke obaveštajne agencije ističu da GUGI u svojim operacijama raspoređuje različite čamce, podvodne i pomorske dronove.

Specijalizovane dubokomorske podmornice pod komandom GUGI-ja sposobne su da dostignu dubinu od 2.500 metara, a ruski istraživački brod Jantar – primećen u blizini osetljivih kablova kod obale Velike Britanije 2019. godine – povezan je sa ovim poduhvatom.

Belgorod nuklearna podmornica
Belgorod nuklearna podmornica

Čini se da Kremlj stavlja značajan naglasak na aktivnosti GUGI-a, a jedinica i dalje dobija snažnu finansijsku podršku, pišu isti mediji.

Američki zvaničnici ukazali su na nedavne izjave Dmitrija Medvedeva, potpredsednika ruskog Saveta bezbednosti, koji je u junu nagovestio da bi Rusija mogla da gađa podvodne komunikacione mreže ako bude isprovocirana.

Dodatna zabrinutost na zapadu je nastala zbog izveštaja o ruskim brodovima koji rutinski patroliraju u blizini kritične pomorske infrastrukture, često daleko od ruskih obala.

Podmorski kablovi čine okosnicu globalnog internet saobraćaja i telekomunikacija, protežući se hiljadama kilometara duž dna okeana, posebno između Evrope i Severne Amerike.

Svaka koordinirana sabotaža mogla bi dovesti do široko rasprostranjenih ekonomskih i društvenih poremećaja, posebno u Evropi.

Dobro izveden napad na ove kablove mogao bi ozbiljno da utiče na civilne komunikacije, vladine operacije i vojnu spremnost. Pored toga, industrije zavisne od ovih mreža, kao što su finansijski i energetski sektor, suočiće se sa nezapamćenim izazovima.

Globalna eskalacija

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin rekao je nedavno da će „Rusija na moguće napade na svoju teritoriju zapadnim raketama dugog dometa odgovoriti snažnijim sredstvima, uključujući nuklearno oružje“.

Prema njegovim rečima, takvi napadi će dovesti do globalne eskalacije.

Volodin je posebno istakao da ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat može da stigne do Strazbura (Francuska) za nekoliko minuta (samo 3 minuta i 20 sekundi).

Ova izjava nastala je kao odgovor na pozive nekih evropskih političara da napadnu Rusiju krstarećim projektilima.

Podsećamo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa ne treba da se plaši da prekrši takozvane „crvene linije“ Moskve.

severni tok
severni tok

On je naglasio (očigledno nesvestan opasnosti) da su ove linije već pređene bez ozbiljnih posledica i pozvao zapadne zemlje da ne shvataju preozbiljno pretnje Rusije i dozvole Ukrajini da udari duboko u rusku teritoriju.

Podsetimo, a kada je već reč o diverzijama na dubinama, čuveni istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je prvi na svetu članak u kome tvrdi da je dizanje u vazduh podvodnih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru bila tajna operacija koju je naredio američki predsednik Džo Bajden, a sprovela CIA. Američki novinar Herš je dodao i da specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini ne smatra neosnovanom.

4 KOMENTARA

  1. Amerikanci i Englezi su načisto poludeli. Toliko provociraju Ruse, ne bi li ih naterali da prvi upotrebe neko nuklearno oružje.

  2. Kamo te sreće pa da to odrade rusi, da im naplate za sve smicalice koje su im napravili britanci i amerikanci, pocevsi od severnog toka. Pa da ostave bez telefona i interneta celu nacisticku evropu. Idemo Putin

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave