NaslovnaNovostiLockheed Martin predstavio novu raketu JASSM-XR sa znatno većim dometom do 1.600...

Lockheed Martin predstavio novu raketu JASSM-XR sa znatno većim dometom do 1.600 km [VIDEO]

Američka kompanija Lockheed Martin razvila je novu verziju krstareće rakete JASSM-XR [XR-extreme range], kao što ime kaže, sa mnogo većim dometom. Nova raketa je poboljšana verzija krstareće rakete JASSM, ali sa znatno većim dometom, za koji tvrde da doseže do 1.600 km.

Značajno povećanje dometa i sposobnosti da je koriste američki borbeni avioni će stvoriti totalnu prednost za američke snage u budućnosti i značajno povećati sposobnost udara vazdušne komponente, nadaju se konstruktori.

Nova raketa američkog lidera u ratnom vazduhoplovstvu ima veće dimenzije, što rezultira većim maksimalnim radijusom lansiranja i težinom bojeve glave od 540 kg.

Kao i kod prethodnih verzija, sistem navođenja je poboljšan kako bi se povećala tačnost inercijalnog sistema navođenja i GPS-a.

U poslednjoj fazi putanje, ciljevi se traže uz pomoć infracrvene kamere postavljene u njušku, koja obezbeđuje očekivano kružno odstupanje od oko 3 metra.

Novu raketu mogu koristiti i borbeni avioni američkog Vazduhoplovstva i mornarička avijacija mornarice. AGM-158D JASSM-XR, sa dometom za koji se sada tvrdi da iznosi 1.600 kilometara, trebalo bi da bude integrisana u B-21 Raider počevši od 2027. godine.

Takođe se tvrdi da bi bojeva glava Joint Air-Surface Standoff, JASSM-XR, koja bi verovatno bila lakša od sadašnjeg tereta dvostruke namene J-1000, mogla da probije više od 7,5 m armiranog betona. Opcije koje se razmatraju uključuju dizajne sa pojačanom penetracijom.

Prema Lockheed Martinu, serija JASSM je dalekometna, konvencionalna, precizna raketa vazduh-zemlja za američke i savezničke snage.

Dizajniran da uništi visoko vredne, dobro branjene, fiksne i premeštajuće mete, JASSM-ov značajan domet ima za cilj da drži vazduhoplovnu posadu daleko od opasnosti od neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane.

JASSM je prvi put korišćen tokom raketnih udara na Siriju 14. aprila 2018. tokom građanskog rata u Siriji. Dva B-1 Lancera ispalila su ukupno 19 JASSM u sklopu napada na tri cilja sirijske vlade.

jassm xr
jassm xr

Smatra se da originalna A varijanta JASSM-a ima domet od preko 370 km (sa nekim izvorima koji navode da je preko 400 km), dok ER varijanta to povećava na preko 800 km (oko 920 prema nekim tvrdnjama).

Smatra se da XR može da dostigne udaljenosti poput Tomahawka od oko 1.600 kilometara. Ovo uveliko proširuje fleksibilnost i nepredvidivost oružja, istovremeno pružajući povećano preživljavanje za njegove lansirne platforme, koje su prvenstveno avioni, od lovaca do bombardera, i, u budućnosti, čak i teretnih aviona.

Takođe je moguće da se pojavi i mogućnost lansiranja sa zemlje. LRASM je već testiran i u mornaričkom sistemu za vertikalno lansiranje Mk 41.

Nedavno su neke zapadne zemalje počele da zatražuju kupovinu krstarećih raketa JASSM u standardnoj konfiguraciji i poboljšanom ER sa proširenim dometom do 960 km.

Holandija je naručila krstareće rakete AGM-158 JASSM-ER od Sjedinjenih Država za naoružavanje svojih borbenih aviona F-35A.

agm 158 jassm er
agm 158 jassm er

Američka kompanija je istakla da će ovim sporazumom Holandija postati peti operater krstarećih raketa JASSM.

Pored toga, u februaru ove godine, američki Stejt department je odobrio prodaju Holandiji 120 krstarećih raketa AGM-158B/B-2 JASSM-ER i prateće opreme i usluga. Procenjena cena je 908 miliona dolara.

Podsetimo, o raketi AGM-158D JASSM-XR smo odavno pisali, a tada su američki izvori spominjali domet od 2000 kilometara.

11 KOMENTARA

  1. *Džasim*, kao što pisac navodi korišćen je u Siriji. Tadašnli domet je bio max. oko 350 km. Ova slika nije *Džasim *. To je zaista bila precizna raketa. U napadu na Siriju oboreno je 15 raketa *Džasim *. Tri su prošle i pogodile već više puta gađan aerodrom.Nije bilo žrtava.Jedan *Džasim* je prizemljen ceo i nije eksplodirao. Na njemu je ugrađeno 5 senzora. Ja sam gledao prve eksperimente gde su postavljene bile 3 čelične ploče debljine 20 mm na razmaku od 2m iza kojih je bio betonski zid a iza zida betonski tunel. Ostao mi je ovaj kratki video probe.
    Ovaj *Džasim* se lansirao sa rakete nosača. Na repnom delu ima mala krilca za korekciju leta. Senzori su kontrolisali visinu, prepreke bočne, rastojanje od prepreka, kao i senzor 3D slike objekta za pogađanje. Bez elektronike ne može da funkcioniše. Verovatno imajući iskustvo iz rata u Ukrajini da su radili na dometu (ili doletu). Nisu supersonične.
    Zanimljivo da su naši stručnjaci još u staroj Jugoslaviji imali probe raketa sa tri senzora. U to vreme je bilo nezamislivo. Na žalost projekat je raspadom Jugoslavije ugašen, isto kao naš elektromagnetni top napravljen na ETF- u i Mašinskom. Konstruktori ostarili
    a neki poumirali. Top uništen posle 2000. g . Nije potreban komentar. Ako naša vojska želi može iskoristiti projekat koji verovatno postoji, dodajući savremenu elektroniku uz dobro plaćene stručnjake sve može.

    3
    2
  2. *Džasim*, kao što pisac navodi korišćen je u Siriji. Tadašnli domet je bio max. oko 350 km. Ova slika nije *Džasim *. To je zaista bila precizna raketa. U napadu na Siriju oboreno je 15 raketa *Džasim *. Tri su prošle i pogodile već više puta gađan aerodrom.Nije bilo žrtava.Jedan *Džasim* je prizemljen ceo i nije eksplodirao. Na njemu je ugrađeno 5 senzora. Ja sam gledao prve eksperimente gde su postavljene bile 3 čelične ploče debljine 20 mm na razmaku od 2m iza kojih je bio betonski zid a iza zida betonski tunel. Ostao mi je ovaj kratki video probe.
    Ovaj *Džasim* se lansirao sa rakete nosača. Na repnom delu ima mala krilca za korekciju leta. Senzori su kontrolisali visinu, prepreke bočne, rastojanje od prepreka, kao i senzor 3D slike objekta za pogađanje. Bez elektronike ne može da funkcioniše. Verovatno imajući iskustvo iz rata u Ukrajini da su radili na dometu (ili doletu). Nisu supersonične.
    Zanimljivo da su naši stručnjaci još u staroj Jugoslaviji imali probe raketa sa tri senzora. U to vreme je bilo nezamislivo. Na žalost projekat je raspadom Jugoslavije ugašen, isto kao naš elektromagnetni top napravljen na RTF- u i Mašinskom. Konstruktori ostarili i poumirali. Prototip uništen posle 2000. g . Nije potreban komentar.

    3
    2
  3. Pa imaju oni Tamahavke dometa 2500 km već 40 godina kada Rusi nisu čuli za krstareće rakete

    6
    4
    • Svaki hrvat voli da liže kaubojske čizme i to im je na ponos 😋😋😋

      4
      3
  4. Домет од 1600 километара.?Веома мало у поређењу са руском крстарећом ракетом на нуклеарни погон која има неограничен домет.САД су толико технолошки “испред” остатка свијета да овакво оружје још немају ни у сновима а технологију хиперсоничних ракета још нису у пракси освојили док исте већ одавно имају Русија, Кина, Индија а вјероватно и Северна Кореја и Иран.Њихова “технолошка супериорност” се види и у Украјини по броју уништених Абрамса.За неупућене, Американци су овај тенк проглашавали најбољим на свијету.?Пропаганда је чудо као и број дебила који поверују у њу.

    14
    3
    • Kalibri lete do 2.600 km hrvoje, gorećete vi i u Zg i u Berlinu i u Londonu i u Vašljingtonu.

      8
      4
    • to “će” je predmet upitne budućnosti, ali vaš problem je što je ukrajina sve manja, što je ukroinaca sve manje i na vas dolazi vreme da budete topovsko meso umesto istrebljenih ukroinaca hrvoje. Kada počnete da dobijate direktive iz amerike i NATO centrale da krenete za ginete za njihove ciljeve, TADA nam pošalji komentar da vidimo kako ćeš tada da pričaš mali bedni hrvoje.

      6
      2
    • Hrvoje, od Pfizerovog bustera vam je mozak prokuvao a vaši gospodari iz Amerike će vam uskoro ponovo prirediti lokdaun da još malo vežbaju pLandemiju na vama hrvackim i EU zamorcima 😂😂😂

      5
      4
    • @Stiv/ Ооо, па ђее си ти Стевице, баа! Како време пролази коментари су ти све краћи и краћи. Што се збива с тобом ааа? Нешто си уфитиљио, сасвим!?

      1
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave