NaslovnaNovostiFajnenšal Tajms: Zapad kasni, ruski avioni već pomereni van domašaja projektila Storm...

Fajnenšal Tajms: Zapad kasni, ruski avioni već pomereni van domašaja projektila Storm Shadow i ATACMS

Zapadne rakete dugog dometa neće promeniti stratešku situaciju u ukrajinskom sukobu, pošto su avioni sa ruskih aerodroma već pomereni van dometa projektila Storm Shadow/SCALP-EG i ATACMS.

To se dogodilo odmah nakon prvih glasina da bi se moglo dati zeleno svetlo za njihovo korišćenje na staroj teritoriji Ruske Federacije, piše britanski list Fajnenšel Tajms (FT).

Pomeranje aviona sa ruskih vojnih aerodroma, koje Kijev smatra prioritetnom metom, prema zapadnim stručnjacima, umanjilo je efikasnost zapadnog naoružanja, pošto je u dometu manje potencijalnih ciljeva.

Odluka da se Kijevu dozvoli da ispaljuje zapadne rakete duboko u Rusiju trajala je toliko dugo da u trenutku kada bi to moglo da bude doneta, „više ne bi imala nikakvog smisla“, rekao je vojni analitičar Majkl Kofman u podkastu za nepredviđene situacije Rusije “Russia Contingency” koji vodi, piše FT.

To može značiti i strah od očekivane i odložene odmazde Moskve (stisnute kao opruga, akumulirajući snagu u svim prethodnim rundama), i želju da se Ruska Federacija pripremi.

Pored toga što pojedini eksperti smatraju da je Zapad jednostavno zakasnio u donošenju odluke koju Kijev traži, još jedan problem predstavljaju niske zalihe projektila Storm Shadow i njihovog francuskog kolege SCALP-EG.

“Rakete nisu strateška panaceja za taktičku vojnu situaciju u Ukrajini”, rekao je anonimni zapadni zvaničnik u intervjuu za britanski list.

Formalno kašnjenje Vašingtona u davanju dozvole za udar duboko u Rusiju može se objasniti samo novembarskim američkim predsedničkim izborima.

Bela kuća ne želi eskalaciju pre procesa glasanja, pošto bi nalet neprijateljstava i njihov nepredvidiv ishod mogli negativno da utiču na šanse demokratskog kandidata i povećaju verovatnoću pobede Donalda Trampa.

Bela kuća potvrdila nastavak ograničenja za udare ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju

Bela kuća je potvrdila da zadržava ranija ograničenja upotrebe američkih projektila i artiljerijskog naoružanja od strane ukrajinskih oružanih snaga za udar na teritoriju „starih” regiona Rusije.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Ovo su izvestili predstavnici administracije predsednika SAD, ističući da trenutno nema planova za preispitivanje ovih ograničenja.

Ovo pitanje je privuklo pažnju u svetlu tekućih diskusija o snabdevanju Ukrajine oružjem dugog dometa, koje uključuje sisteme preciznog naoružanja kao što su sistemi HIMARS i GMLRS raketni sistemi.

Vašington je više puta izjavljivao da je spreman da podrži odbranu Kijeva, ali postoje stroga ograničenja za korišćenje ovih sistema za udar na teritoriju koja je bila deo Ruske Federacije pre početka sukoba.

Administracija je naglasila da su takva ograničenja deo strateške linije SAD koja ima za cilj da izbegne dalju eskalaciju sukoba i spreči njegovu eskalaciju u direktan sukob sa Rusijom.

Ova ograničenja ostaju uprkos sve većem zahtevu Kijeva da proširi svoju sposobnost udara na ruske ciljeve van teritorija okupiranih tokom sukoba.

Da li Rusi mogu da se suprotstave ovim projektilima?

Storm Shadow/SCALP-EG je oružje koje je značajno unapredilo ukrajinsku vojsku. Ove rakete su korišćene, između ostalog, za napad na most Čonhar i luci Sevastopolj, gde ukrajinski i zapadni izvori tvrde da su pogodile podmornicu Rostov na Donu.

oboreni storm shadow
ruska novinarka pored oborenog projektila storm shadow

Do danas su rakete Storm Shadow pokazale donekle efikasnim u nanošenju preciznih udara na strateške ruske ciljeve. Uz pomoć ove rakete, ukrajinsko vazduhoplovstvo je svoje bombardere Suhoj Su-24 pretvorilo u moćne sisteme za duboke napade, međutim, čini se da im ruski PVO ali i sistemi elektronskog ometanja zadaju ozbiljne muke.

Pre sukoba u Ukrajini, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo posedovale su otprilike 1.250-1.400 takvih projektila, a koliko ih je preostalo ne zna se. Vesti o ukrajinskim napadima ovim raketama stižu skoro svakodnevno, te ukoliko uporedimo učestalost upotrebe sa potvrđenim udarima, borbena efikasnost zaista ostaje upitna.

Do nedavno se verovalo da je ove superiorne rakete sa dometom leta do 500 km teško presresti čak ni najsavremenijim sistemima PVO. Prva poruka ruskog Ministarstva odbrane o presretanju britanske krstareće rakete pojavila se u operativnom izveštaju tri dana nakon napada na objekte u Lugansku u novembru 2023. godine.

Sledećeg dana je prijavljeno da su ruske snage PVO oborile sedam Storm Shadow. Rekord je postavljen 10. novembra 2023. godine, kada su ruski PVO sistemi navodno presreli 12 britanskih projektila i plus 32 HIMARS MLRS granate.

Nakon toga, dron zabeležio spektakularane kadrove presretanja rakete Storm Shadow od strane PVO sistema.

Zanimljivo je napomenuti da je snimak zabeležen kamerom drona, što znači rano otkrivanje rakete i, očigledno, određivanje od strane operatera protivvazdušnog raketnog sistema mesta i trenutka njenog presretanja.

Pored direktnog uništavanja francusko-britanskih „stelt projektila“ pomoću raketa vaduh zemlja, ruski vojnici su naučili da ih sklone sa kursa i presretnu sistemima za elektronsko ratovanje.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise posvetu po raketi storm shadow

Međutim, Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara (do 500) i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

3 KOMENTARA

  1. Ono sto bi definitivno dovelo do eskalacije je da SAD isporuče krstarece rakete agm-158 jassm-er dometa skoro 1000km

  2. Kaže ovaj pisac teksta da su Francuzi,Englezi intervenirali u Libiji. Kako stručno objašnjeno. A ustvari čista agresija na suverenu zemlju kako to oni vole reći za Ukrainu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave