NaslovnaNovostiČeška će morati još 10 godina da čeka na svoje lovce F-35:...

Češka će morati još 10 godina da čeka na svoje lovce F-35: Do tada, Prag pregovara o produženju rente švedskih JAS-39 Gripen

Još od 2005. godine češka vojska koristi 14 iznajmljenih švedskih lovaca JAS-39 Gripen, koji bi trebalo da zamene američki F-35 2035. U to vreme Gripeni su zamenili sovjetske avione, posebno MiG-21.

Švedski Gripen zakup ističe 2027. godine. Češka vlada pregovara sa Švedskom o produženju zakupa do 2035. godine, kada će Gripen biti zamenjen sa 24 američka F-35.

Da se Češka naoružava sa 24 američka lovca F-35 za 6,5 milijardi dolara, pisali smo još u januaru. Češka štampa je tada pisala da će do potpisivanja dokumenta doći u bliskoj budućnosti, ali lovci u Prag stižu tek za 10 godina. Podsetimo, u pitanju je najskuplja kupovina u istoriji češke vojske.

Međutim, za sada nije jasno kako će se obezbediti odbrana češkog vazdušnog prostora, posebno nakon što je češka ministarka odbrane Jana Černohova, posle sastanka sa švedskim kolegom Palom Jonsonom, izjavila da češka strana nije zadovoljna švedskom ponudom u vezi sa produženjem zakupa aviona JAS-39 Gripen.

Posle sastanka proteklih dana, pregovori o produženju zakupa trebalo bi da se nastave u narednim nedeljama.

Godišnja cena zakupa za 14 Gripena, po ugovoru koji ističe 2027. godine, postavljena je na 1,7 milijardi CZK godišnje (približno 69,4 miliona evra godišnje).

Češka ministarka je istakla da će cena sledećeg ugovora biti veća jer će letelice stići u poslednju fazu životnog ciklusa i trebaće da budu modernizovane, a cena vojne opreme raste u svetu.

Međutim, na meniju postoje stavke za koje Češka strana smatra da Češka ne treba da plati, istakla je češka zvaničnica, a citirao ct24.cz.

„Obavestila sam ministra da je ponuda švedske strane koju su dobile moje kolege takva da nismo zadovoljni. Složili smo se da je u interesu i njegove i naše zemlje da implementiramo sporazum i koristimo avione Gripen do kraja njihovog životnog ciklusa, kako je planirano“, rekla je Černočova.

Sa svoje strane, Pal Jonson je istakao da su pregovori sa češkom stranom u rukama švedske vladine agencije FMV, dodajući da će Gripeni biti u upotrebi najmanje do 2035. godine.

„Cela porodica modela Gripen se obično modernizuje istovremeno da se prilagodi promenljivom bezbednosnom okruženju“, rekao je Jonson. Prema njegovim rečima, na ovaj način se postepeno unapređuju funkcije aviona.

Nabavku čeških 24 aparata pete generacije F-35 za 150 milijardi kruna (6,12 milijardi evra) njihova vlada je odobrila prošlog septembra i potpisala krajem januara 2024. godine.

Osim razgovora o Gripenu, ministari i ministarka obe zemlje su u Pragu potpisali deklaraciju o jačanju odbrambene saradnje između Češke i Švedske, kojom se proširuje dosadašnja saradnja.

Dokument i pregovori uključivali su, na primer, angažovanje češke odbrambene industrije za proizvodnju borbenog vozila pešadije (BVP) CV90 ali i dodatnu podršku Ukrajini.

Češka Republika kupuje 246 guseničarskih borbenih vozila pešadije CV90 od švedskog dobavljača BAE Systems (ćerka firma britanske BAE) za 59,7 milijardi čeških kruna (2,44 milijarde evra) u skladu sa međuvladinim sporazumom. Kupovinu je prošlog maja odobrila češka vlada.

SAAB JAS 39 Gripen ukratko

Saab JAS 39 Gripen (skraćenica od Gripen, na švedskom „The Griffin“) je jednomotorni višenamenski lovac proizveden od strane švedske kompanije Saab i naslednik Saab JA 37 Viggen. Oznaka JAS je skraćenica za Jakt, Attack och Spaning (na švedskom za lov, napad i izviđanje).

Prvi let Saaba 39 se dogodio 1988. godine; aktuelna verzija JAS 39C/D je u službi švedskog vazduhoplovstva (Fligvapnet) od 2005. SAAB je proizveo preko 300 jedinica u sedam varijanti, a najnoviji model je Gripen 39F.

Pored toga, na Gripenu lete vazduhoplovne snage Južne Afrike, Mađarske, ovde pomenute Češke, Brazila i Tajlanda. Škola za probne pilote Imperije Ujedinjenog Kraljevstva takođe vodi Gripen za potrebe obuke.

Saab 39 je dostupan kao jednosed i dvosed. Pored toga, Gripen ispunjava zahteve visoke pouzdanosti, lakog održavanja (delimično od strane vojnih obveznika) i univerzalne primene.

U posebno hladnom vremenu, letelica se može brzo podići u vazduh – nakon relativno kratke faze zagrevanja sa pomoćnom agregatom. Čak i u teškim uslovima na zemlji, poletanje i sletanje ne predstavljaju veliki problem za iskusne pilote.

saab gripen
saab gripen

Delta krilo sa jednim mlaznim motorom (dva krila čine trougao) jedno je od lakših u svojoj kategoriji. Ne može da prati konkurente sa dva motora kao što je Eurofighter Typhoon. Gripeni ipak imaju druge prednosti. Čak i zimi, na primer, improvizovane staze, autoputevi i neasfaltirani putevi su dovoljni za poletanje i sletanje. Takođe je veoma pouzdan i lak za održavanje.

  • JAS 39A je jednosedna verzija Gripena. Dostupna je i dvosedna JAS 39B operativna trenažna varijanta Gripena.
  • JAS 39B je opremljen istom avionikom i naoružanjem kao i JAS 39A, sa izuzetkom topa.
  • JAS 39C ima jedno sedište serije 3 i standardna je verzija za izvoz, koja je prvi put isporučena švedskom vazduhoplovstvu u septembru 2002. godine. JAS 39C ima displeje u kokpitu u boji, sistem za generisanje kiseonika i mogućnost dopunjavanja goriva u letu.
  • JAS 39D je nadograđen slično kao i JAS 39C, ali je varijanta sa dva sedišta.

TT

  • Proizvođač: Saab AB
  • Raspon krila: 8,40 m
  • Dužina: 14,10 m
  • Visina: 4,5 m
  • Maks. Težina: 14.000 kg
  • Brzina: 2.130 km/h (2.0 maha)
  • Maksimalna visina leta: 15.240 m
  • Pogon: 1 k Volvo Aero RM12
  • Snaga: 80 kN (sa naknadnim sagorevanjem)
  • Posada: 1 – 2
  • Displej: leteći i statični
IzvorCT24

11 KOMENTARA

  1. Чешка је у НАТО и она има,по тој основи хиљаду авиона.
    А чему служи наших 20 авиона?
    или си са Русима или нато.
    Треће није могуће.

    3
    2
  2. Pošalj’te koji Ukrajini dok ne istekne zakup! Oni su maheri, i lete uspešno na svim tipovima aviona! Dovoljno im je uputstvo za upotrebu, koje pročitaju kad nešto ne profunkcioniše, ili u startu crkne! Lako poleću, al malo teže sleću!

    6
    2
  3. Да да да,а и цена је баш интересантна,за те 35 ице,изгледа да не гуле само нас…..

    3
    1
    • F-35bje znatno bolji avion od Rafala.Razlika je u jednoj čitavoj generaciji,a dobili su ih za sličnu cenu.Tako je to kad si NEUTRALAN.

  4. Za 10 godina ko živ ko mrtav. Po ovakvim dugim isporukama vidi se da je američka industrija ćorak, samo marketing, kako vojne industrije tako još više same države Ćemer’ke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave