NaslovnaNovostiČeška se naoružava sa 24 američka lovca F-35 za 6,5 milijardi dolara...

Češka se naoružava sa 24 američka lovca F-35 za 6,5 milijardi dolara u bliskoj budućnosti

Češka je blizu zaključivanja ugovora o kupovini američkih lovaca pete generacije F-35. Češka štampa je poslednjih dana signalizirala da će do potpisivanja dokumenta doći u bliskoj budućnosti.

Prema planovima češke vlade, zaključenje sporazuma sa SAD o kupovini 24 aviona F-35A Lighting II Block 4 trebalo bi da bude krajem marta, ali to su preliminarni datumi. Moguće je da će najskuplja kupovina u istoriji češke vojske biti parafirana ranije od navedenih datuma.

Prema ranije objavljenim informacijama, Prag će za 24 aviona i prateću opremu platiti 150 milijardi kruna, što je oko 6,5 milijardi dolara. Snabdevanje Češkoj borbenim avionima F-35 odobrio je američki Stejt department u junu prošle godine.

Prema preliminarnim podacima, Vazduhoplovstvo Češke će sigurno dobiti 24 aviona i municiju za njih. Šta još treba da bude uključeno u paket još uvek nije poznato, ali obuka pilota i tehnička kao i logistička podrška u prvoj fazi sigurno će biti neophodna.

Američki lovci će zameniti korišćene švedske avione JAS-39 Gripen, u količini od 14 jedinica, na osnovu ugovora o lizingu. Nakon zaključenja ugovora, Češka će postati čak deseta evropska država koja je izabrala F-35 za glavnog lovca za svoje ratno vazduhoplovstvo.

Do danas nema informacija o vremenu isporuke aviona, ali će se ti podaci pojaviti nakon potpisivanja ugovora. Zvaničnici u Pragu planiraju da koriste najnovije borbene avione najmanje do 2069. godine.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Južnokorejski F-35A
F-35A

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

f 35 na stajanci
f 35 na stajanci

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave