NaslovnaNovostiStaro gvožđe nije za bacanje: Ukrajinski Leopard 2A4 uništio dva ruska oklopna...

Staro gvožđe nije za bacanje: Ukrajinski Leopard 2A4 uništio dva ruska oklopna transportera za manje od minuta

Video objavljen na društvenim mrežama 22. oktobra 2024. godine od strane Kijeva prikazao je jedinstvenu demonstraciju borbenih sposobnosti vremešnog nemačkog tenka Leopard 2A4, kojim upravljaju ukrajinski vojnici iz 33. mehanizovane brigade.

U videu, ukrajinska posada je navodno uspešno uništila dva ruska oklopna transportera ‘za manje od jednog minuta’, demonstrirajući, kako tvrde, impresivnu vatrenu moć, preciznost i mobilnost Leoparda 2A4 tokom stvarne borbene misije.

Leopard 2A4 je jedna od najkorišćenijih varijanti serije Leopard 2, koja je u upotrebi od kraja 1970-ih.

Ova verzija je prošla kroz nekoliko modernizacija kako bi se povećala njena otpornost, vatrena moć i mobilnost. Leopard je testiran u brojnim sukobima, a nedavna borba u Ukrajini potpuno je uništila reputaciju o njegovoj efikasnost na bojnom polju.

Što se tiče vatrene moći i preciznosti, Leopard 2A4 je opremljen Rheinmetall L/44 glatkim topom od 120 mm, jednim od najnaprednijih tenkovskih topova na svetu. Tenk prikazan u videu pokazao je visok stepen preciznosti, čak i kada se puca u pokretu.

Top Rheinmetall L/44 je sposoban da ispaljuje različite vrste municije, uključujući APFSDS (probojne granate sa stabilizatorima) i HEAT granate (protivtenkovske granate velike eksplozivne moći), dizajnirane za uništavanje modernih oklopa.

Zahvaljujući naprednom sistemu za upravljanje vatrom, Leopard 2A4 može precizno napadati mete na udaljenostima većim od 4.000 metara, a u isto vreme je veoma efikasan u bliskim borbama, kao što je prikazano u videu protiv ruskih oklopnih trasportera.

tenk leopard 2a4 uništen u pravcu kurahovskog
tenk leopard 2a4 uništen u pravcu kurahovskog

Leopard 2A4 poseduje moderan sistem za upravljanje vatrom, uključujući sistem nišanjenja EMES 15, koji sadrži termovizijski uređaj i laserski daljinomer. To omogućava tenku da efikasno napada ciljeve i danju i noću, kao i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

U ovoj direktnoj borbi sa ruskim oklopnim vozilima, preciznost vatre Leoparda 2A4 dok se kretao omogućena je zahvaljujući stabilizaciji topa i integraciji sistema nišanjenja, koji kompenzuju pokrete tenka i terena.

Komandant takođe ima na raspolaganju nezavisni panoramski nišan, koji omogućava posadi da posmatra u krugu od 360 stepeni. To znači da posada može brzo identifikovati i napasti više ciljeva, što je i demonstrirano uništavanjem dva ruska oklopna vozila u kratkom vremenskom intervalu.

Odlična mobilnost Leoparda 2A4 obezbeđena je MTU MB 873 Ka-501 dizel motorom, koji razvija 1.500 konjskih snaga. To omogućava tenku od 55 tona da dostigne brzine do 68 km/h na putevima i da zadrži visoku upravljivost na teškom terenu.

Nabavka tenkova Leopard 2A4 od strane Ukrajine nije ojačala njihove oklopne snage. Od početka 2022. godine, nekoliko NATO zemalja je poslalo tenkove Ukrajini, uključujući Leopard 2A4.

Nemačka, kao proizvođač Leoparda 2A4, poslala je samo 18 tenkova Ukrajini. Španija je sponzorisala Kijev sa otprilike 10-12 tenkova, Finska je isporučila oko 6, a Poljska, jedan od najtvrdokornijih saveznika Ukrajine, obezbedila je 14 tenkova Leopard 2A4 iz svojih zaliha.

LEOPARD 2A4
LEOPARD 2A4

Od 18 tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka, najmanje 13 je „već izgubljeno“, tvrde i sami zapadni izvori. Nemački tenk „Leopard 2” promovisan je kao velika nada Ukrajinaca za značajno pojačanje na frontu protiv ruskih trupa.

Iako je Španija isporučila Ukrajini 19 Leopard 2 tokom godine, nadoknađujući gubitke, ovi tenkovi su stariji modeli od onih koje je isporučila Nemačka.

Međutim, skoro svi Leopard 2 u Ukrajini su uništeni ili stavljeni van upotrebe nakon neuspelog ukrajinskog kontranapada u leto 2023. godine, a katastrofa se nastavlja i u ruskoj oblasti Kurska.

Međutim, mora se naglasiti da je broj zapadnih tenkova generalno bio mali da bi bio odlučujući na frontu. Umesto toga, korišćeni su kao marketinški alat za podršku nastavka rata u Ukrajini.

Za poređenje, uzmite u obzir da su SAD isporučile Ukrajini samo 31 tenk Abrams od najmanje 12.000 tenkova koje se nalaze u arsenalu američke vojske. Nemačka je kao što smo pomenuli isporučila samo 18 tenkova Leopard 2.

ruska vojska prvi put zarobila tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja 1
Prvi zarobljen tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja od strane ruskih snaga, 2023 godina

S obzirom da ne postoji nešto kao što često mediji nazivaju nepobedivim oružjem ili “wunderwaffe”, slike tenkova Čelendžer, Leopard ili Abrams koje su masakrirale ruske snage pojavile su se na internetu odmah nakon isporuka. Abrams, Leopard ili Čelendžer, koji je od ovih tenkova prošao sa najvećim gubicima u Ukrajini, možete pročitati ovde.

4 KOMENTARA

  1. Ухватили Русе спуштених гаћа, овде директно кривим командира овог напада, старешина је директно крив, ова колона је морала бити покривена fpv дроновима, МОРАЛА!!! Чим уоче претњу по колону, да се обруше на мете, и овај тенк би био откривен раније и неутралисан!
    Као и ескурзије на Курску где Абрамс и Бредли шенлуче по руским положајима као у стрељани! Данас су Руси изручили пакао на главе Украјинаца на Курску, баш су крваве борбе, мислим да ћемо ускоро гледати неутралисане све ове што су пуцали, само на Курску је било преко 50 авиоудара, без дронова!
    Иначе на Часов Јару су пукле линије Украјинцима, цео источни део града је под руском контролом, остаје јужни и западни део града, 40% града је под руском контролом
    Такође су пукле линије и на правцу Северска, оне шуме североисточно од Северска су почишћене, Украјинци се тамо не могу саставити, као и код Селидова, око 1/3 града је под Русима, ови се панично повлаче према оном коридору северозападно од града ширине 4км
    Руси су добили мало по ушима на Торецку, потиснути су из центра града

    1
    1
  2. Zadnji krik preostalih komada. Moraju i oni da naiđu jednom na ponešto slabije od sebe pa da to unište i daju novu, kakvu-takvu nadu nacistima iz EU i NATO paktašima da mogu da pobede Rusiju 😂😂😂

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave