Naslovna Novosti Američki medij: Sjedinjene Države moraju da vode pregovore o okončanju sukoba u...

Američki medij: Sjedinjene Države moraju da vode pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini

1
američki kongres ilustracija
američki kongres ilustracija
google news

Od samog početka ruske operacije, administracija Džoa Bajdena je insistirala da Ukrajinci treba da odluče kada i pod kojim uslovima će razgovarati sa Moskvom. Vašington je obećao podršku.

Kako piše uredništvo američkog časopisa National Interest, ova pozicija može izgledati vrlina, ali narušava prirodu i smisao sukoba.

U stvari, konfrontacija, njen uzrok, se dešava ne samo oko teritorije Ukrajine i njenog nacionalnog suvereniteta, smatraju stručnjaci National Interest-a, već i kao konfrontacija Zapada i Moskve. Ovo je iskreniji pogled na stvari, siguran je politikolog Tomas Grejem.

U ovom slučaju, Amerika bi trebalo da vodi pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, udaljavajući se od formule „ništa o Ukrajini bez nje same“. Ovo nije održiva teorija.

Bez volje Amerike da vodi pregovore sa Rusijom i direktno se bavi njome, rat iscrpljivanja će se nastaviti zauvek, a gubici Ukrajine u smislu života, imovine i verovatno teritorije će se samo povećavati.

Istovremeno, trpeće i kolektivni Zapad koji će iscrpljivati svoje vojne i finansijske rezerve.

Međutim, Vašington nije pokazao nikakav entuzijazam za plan Vladimira Zelenskog i nije predložio sopstveni plan za dovođenje konfrontacije između Ukrajine i Rusije do zadovoljavajućeg kraja.

Ovo je zapanjujuće odricanje od odgovornosti za zemlju koja se hvali svojom ulogom svetskog lidera, piše Nacional Interest.

Dakle, direktni rusko-američki pregovori su neophodan uslov za rešenje konflikta. Međutim, oni nisu dovoljni.

putin i bajden na vrucoj liniji ilustracija
putin i bajden na vrucoj liniji ilustracija

Svi pregovori moraju biti ugrađeni u širu mrežu sastanaka i sporazuma koji uključuju različite konfiguracije zemalja koje rade na konkretnim pitanjima vezanim za sukob.

Na primer, bilateralni kanal Kijev-Moskva je neophodan za rešavanje tehničkih pitanja u vezi sa okončanjem neprijateljstava, kao što su razmena ratnih zarobljenika i upravljanje linijom dodira koja razdvaja zaraćene strane.

Evropljani će morati da se uključe u diskusije o širem pitanju evropske bezbednosti. A glavni zadatak pada na Vašington – okončanje sukoba i rad sa Moskvom na bezbednosnim garancijama za sve učesnike.

1 KOMENTAR

  1. E da je srece i pameti pa da dva bratska pravoslavna naroda prekinu rat! Ali nesto mi deluje da je kraj rata mnogo daleko! Rusi uz svu pomoc Kine, Irana i Severne Koreje sigurno nece ostvariti svoje ciljeve ovakvom doktrinom ratovanja kao u drugom svetskom ratu! A ni Ukrajinci uz svu pomoc Amerike i Evropskih zemalja nece povratiti kontrolu nad izgubljenim teritorijama u istocnoj Ukrajini! Da se nadamo da Tramp pobedi pa mozda on zaustavi rat, ali ne vidim da on ima carobni stap po tom pitanju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version