Naslovna Novosti Kijev predstavio novi FPV dron „Sting“ za koji tvrdi da je ubica...

Kijev predstavio novi FPV dron „Sting“ za koji tvrdi da je ubica ruske bespilotne letelice Geranijum

0
kijev predstavio novi fpv dron „sting“ za koji tvrdi da je ubica ruske bespilotne letelice geranijum
kijev predstavio novi fpv dron „sting“ za koji tvrdi da je ubica ruske bespilotne letelice geranijum
google news

Ukrajina je predstavila „Sting“, novi FPV (first-person view) dron dizajniran za presretanje jurišnih dronova Geranijum koje koristi Rusija, prema izveštaju britanskih medija.

Sting, razvijen od strane grupe “Wild Hornets”, najavljuje se kao “promena u strategiji protivvazdušne odbrane”. Dron koristi “agilno i niskobudžetno rešenje” za suprotstavljanje sve većoj pretnji koju predstavljaju ruski kamikaza dronovi.

Sting može da dostigne brzine preko 160 km/h i da funkcioniše na visinama do 3.000 metara, što je čini pogodnom za praćenje i presretanje dronova Geran, koje ruske snage koriste u velikom broju za napade na ciljeve oružanih snaga Ukrajine.

Dronom se upravlja sa zemlje pomoću VR naočara, što omogućava pilotu jasnu sliku o njegovoj putanji. Kako britansko-ukrajinski mediji navode, buduća unapređenja uključivaće sistem nišanjenja zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji će omogućiti preciznije praćenje neprijateljskih dronova.

Dizajn Sting drona bazira se na klasičnom modelu kvadkoptera, sa kamerom i bojevom glavom montiranom na centralno kućište. Ovo predstavlja mnogo pristupačniju alternativu tradicionalnim protivvazdušnim sistemima, sa jediničnom cenom koja je desetostruko manja od cene ruskih dronova, tvrdi proizvođač.

Ukrajina se suočava sa sve većim pritiskom na svoje PVO snage, s obzirom na to da Rusija godišnje proizvodi više od 6.000 Geranijuma dronova u fabrici u Jelabugi, Tatarstanu.

Obim napada, često između 30 i 80 dronova dnevno, stavlja na muke ukrajinske zalihe zapadnih raketa zemlja-vazduh koje su izuzetno skupe, a na šta se nedavno požalio Pentagon i naložio Kijevu da češće koristi dronove a manje zapadne projektile.

“Nova era protivvazdušne odbrane”

Očekuje se da će upotreba Sting drona smanjiti deo ovog pritiska i ispuniti zahteve Pentagona pružanjem isplativog načina za presretanje Geran dronova.

Ranije ove godine, Ukrajina je pokrenula prvu vojnu strukturu na svetu posvećenu ratu dronovima, sa fokusom na povećanje domaće proizvodnje.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina planira da proizvede 1,5 miliona dronova ove godine, sa planovima za povećanje proizvodnje na četiri miliona godišnje. Kijev je dobio milijarde dolara od svojih zapadnih sponzora za kupovinu i proizvodnju dronova.

Međutim, kompanija Wild Hornets navodi da im to nije dovoljno, te da je potrebno još više novca u vidu donacija javnosti kako bi proizveli dovoljno dronova za suprotstavljanje ruskim dronovima.

ukrajinski fpv dron sting
ukrajinski fpv dron sting

„Da bismo podržali kapacitete ukrajinskih proizvođača, trudimo se da uključimo što više ljudi u napore prikupljanja sredstava. Trenutno, Rusija povećava svoje kapacitete uz pomoć savezničkih država, posebno Irana i Severne Koreje“, istakao je ukrajinski influenser Lačenkov.

„Moramo izdržati – nemamo drugu opciju. Zbog toga je ključno podržati ukrajinske projekte uključene u razvoj FPV dronova putem donacija“, kaže ovaj “influenser”.

Podsetimo, tačne brojke o efikasnosti upotrebe novog drona još nisu saopštene, pošto Sting tek počinje da ulazi u službu ukrajinske vojske, a njegove performanse tek treba da se testiraju u realnim borbenim uslovima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version