Naslovna Novosti Ponovljeni vazdušni udari između Ukrajine i Rusije: 110 dronova preletelo sedam ruskih...

Ponovljeni vazdušni udari između Ukrajine i Rusije: 110 dronova preletelo sedam ruskih regiona

1
su 30sm presreće ukrajinski dron
su 30sm presreće ukrajinski dron
google news

Tokom noći, Rusija je izvela obimne vazdušne napade na Ukrajinu, ciljajući Kijev i zapadni region Lavov, pri čemu je ranjeno najmanje 17 osoba, uključujući jednog spasioca u gradu Krivi Rog na istoku zemlje, saopštili su zvaničnici.

Deset bespilotnih letelica uništeno je u blizini Kijeva, tvrdila je preko Telegram-a gradska vojna komanda. Nema informacija o šteti ili žrtvama, dodala je ista komanda.

Vazdušne sirene oglasile su se dva puta u glavnom gradu tokom noći i trajale su ukupno tri sata. Lavovski region, blizu granice sa Poljskom, takođe je bio meta napada bespilotnih letelica, ali jutros nisu prijavljene štete.

Kijevsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana tokom noći uništila 31 od 49 dronova koje je Rusija lansirala na različite delove Ukrajine.

ruski dron kamikaza geran
ruski dron kamikaza geran

Isti izvor je dodao da su “lokalno izgubljeni” tragovi 13 dronova i da su dva ušla u susednu Belorusiju.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je preko Telegram-a da su ruski udari takođe ciljali grad Krivi Rog, koji se nalazi oko 400 km jugoistočno od Kijeva, pri čemu je povređeno 17 ljudi, među kojima i jedan spasilac. Osam povređenih je hospitalizovano.

Ministarstvo je navelo da je jedna opštinska zgrada u gradu delimično uništena, a da su stambene zgrade i automobili oštećeni. Požar koji je izbio oštetio je opremu hitnih službi, dodalo je ministarstvo.

Rusija tvrdi da je oborila 110 ukrajinskih dronova

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u noći 20.10.2024. godine oboreno 110 ukrajinskih dronova tipa aviona iznad Kurska, Lipecka, Orola, Nižnjeg Novgoroda, Belogorska, Brjanska i Moskovske oblasti.

U saopštenju na Telegram-u, ministarstvo je navelo da je protivvazdušna odbrana presrela 48 bespilotna letelica iznad Kurske oblasti, gde ukrajinske trupe od avgusta pokušavaju kopnenu invaziju.

Još 27 dronova je oboreno iznad Lipecke oblasti, 18 iznad Orlovske oblasti i jedan iznad glavnog grada, kao i ukupno 21 iznad regiona Nižnji Novgorod, Belgorod i Brijansk, navodi se u saopštenju.

Ruski kanal SHOT na Telegram-u objavio je da su dronovi pokušali da napadnu Državnu firmu Ja. M. Sverdlov u gradu Džeržinsk u oblasti Nižnji Novgorod, oko 400 kilometara istočno od Moskve.

Četiri vatrogasca su lakše povređena od gelera tokom napada ukrajinskog drona na industrijsku zonu u gradu Džeržinsk, izjavio je danas guverner regiona, ne precizirajući metu koja je bila na udaru.

dron uj 22
dron uj 22

Između ostalog, vazdušni napad je potvrdio i gradonačelnik Moskve Sergej Sobljanin. „Snage protivvazdušne odbrane Ministarstva odbrane odbile su napad drona koji je leteo u pravcu Moskve. Prema preliminarnim podacima, na mestu gde su ostaci drona pali nije bilo štete i žrtava“, napisao je Sobianin na svom Telegram kanalu.

Kako navode lokalni ruski izvori, ukrajinski dron koji je krenuo ka prestonici Moskvi presretnut je u vazdušnom prostoru Ramenskog.

Šef Pentagona Lojd Ostin je nedavno izjavio da je Ukrajina „dobra“ u pokretanju udara na Rusiju dronovima, pa će se ova praksa nastaviti. Po njegovom mišljenju, jeftini dronovi su bolji od “zapadnih veoma skupih projektila”.

Lovac beloruskog ratnog vazduhoplovstva oborio dron iznad Gomeljske oblasti

Snage PVO Belorusije su u noći 19. na 20. oktobar odbile napad dronova kamikaza koji su u zemlju doleteli iz Ukrajine. Prema beloruskom projektu Gajun zapadnih službi, zabeležena su najmanje tri drona koja su ušla u vazdušni prostor Republike Belorusije.

Prvi dron otkriven je u ataru sela Komarin oko 00:38 časova. Prešao je granicu i ubrzo krenuo ka reci Pripjat. Sledeći dron je oko 01:12 prešao belorusku granicu iz Ukrajine iz Žitomirske oblasti krećući se u pravcu Lelčica. Nekoliko minuta kasnije, dron je promenio kurs i krenuo ka Moziru.

Prema preliminarnim podacima, jedan od dronova su oborile beloruske snage PVO u Elskom okrugu Gomeljske oblasti oko 01:25. Eksplozija od pada drona čula se u nekoliko okolnih naselja.

beloruski mig 29
beloruski mig 29

Napominje se da je u trenutku incidenta jedan lovac beloruskih vazduhoplovnih snaga bio iznad Gomeljske oblasti. Iz Baranaviča je poleteo oko 01:10 i vratio se u bazu do 02:30. Od beloruskih vlasti nije bilo zvaničnih izjava o incidentu.

1 KOMENTAR

  1. Врши се притисак са обе стране, пре свега на дубину обе стране, Руси имају капацитете да обарају дронове, док Украјинци баш и не, гледао сам снимке где читава јата руских дронова несметано лете што показује у каквом стању је украјински ПВО, а богами и авијација, користе Украјинци у последње време интезивно и преостале Ми 24П за обарање Герана, али и то ће бити упитно чим Руси сазнају где им се налазе ти хеликоптери.
    Велики проблем је за Украјинце то што су им извиђачки дронови јако неутралисани, или добро сузбијени, а такође им је сузбијена и артиљерија, Ескалибур артиљеријска зрна 155мм су сведена на 6%ефикасности,а Хајмарсове ракете на 10%,што је изузетан проблем и за Амере и за Украјинце, о JDAM бомбама не бих трошио ни секунде… Оне су сузбијене момчаки! А и нема шта да их носи, до следеће испоруке авиона.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version