NaslovnaNovostiTajni američki dronovi Phoenix Ghost, obećavani Ukrajini 2022. godine, konačno prikazani javnosti

Tajni američki dronovi Phoenix Ghost, obećavani Ukrajini 2022. godine, konačno prikazani javnosti

Posle otprilike dve godine nagađanja i pretpostavki, postalo je poznato šta su dronovi Phoenix Ghost, koje su SAD obećale Ukrajini 2022. godine.

Još u maju 2022. Sjedinjene Države su obećale da će obezbediti lutajući municiju Phoenix Ghost kao vojnu pomoć Ukrajini. Nikada se ranije nije čulo za ovaj dron kamikaza, a dizajniran je posebno da zadovolji potrebe Ukrajine na bojnom polju protiv ruskih snaga.

Nekoliko meseci kasnije, u julu 2022, Pentagon je ocenio performanse bespilotnih letelica Phoenik Ghost na ukrajinskim linijama fronta kao uspešne, ali i dalje su svi detalji o ovom proizvodu bili poverljivi. SAD su se obavezale da će isporučiti još 1.000 dronova u okviru paketa pomoći iz novembra 2022. godine o čemu smo izvestili i od tada je ta tema potpuno nestala iz javnosti.

Ništa se nije znalo o Phoenik Ghost-u, ni specifikacije sistema, pa čak ni njegov izgled.

Elizabeth Trammell, šefica poslovnog razvoja u AEVEX Aerospace, sada potvrđuje da se isporučeni Phoenix Ghost sastoji od dva tipa bespilotnih letelica.

Prvi od njih je Dominator, koji može da leti više od 5 sati, ima domet od 500+ km i naoružan je bojevom glavom teškom 16,7 kg.

Drugi je Disruptor sa trajanjem leta od 4,5 sata, dometom od 598 km i borbenim opterećenjem od 22,6 kg.

Tajna bespilotna letelica Phoenix Ghost kamikaza, koja je prvi put razvijena za Vazduhoplovstvo SAD a isporučena Ukrajini, konačno se pojavila u javnosti.

Sada sa sigurnošću znamo da Phoenix Ghost nije jedinstven dizajn, već porodica sve većeg i većeg dometa jednosmerne jurišne municije kompanije AEVEX Aerospace, od kojih su neke već viđene, dok je bar jedna otkrivena tek ove nedelje.

AEVEX je ove nedelje na glavnom godišnjem simpozijumu Asocijacije američke vojske (AUSA) u Vašingtonu potvrdio vezu između različitih kamikaza dronova i Phoenix Ghost.

Pentagon je prvi put najavio da će bespilotne letelice kamikaze Phoenix Ghost koje je obezbedio AEVEX poslati u Ukrajinu još 2022. godine, ali su se do sada pojavile oskudne informacije o njima. Elizabeth Trammell je potvrdila da su tek 15. oktobra 2024. dobili konkretnu dozvolu da razgovaraju o ovim letilicama.

phoenix ghost dominator
phoenix ghost dominator

Phoenix Ghost je porodica jednosmerne municije za napad koja uključuje tipove najrazličitijih performansi. 

Feniks duhovi bili su među prvim dronovima kamikazama koje je američka vojska javno objavila da će poslati Ukrajini, ali ranije nije potvrđeno šta su, a do sada se nije pojavila nikakva ubedljiva slika koja ih prikazuje.

Razvoj porodice Phoenix Ghost je započet u okviru 645. aeronatutičke sistemske grupe američkog vazduhoplovstva, poznate kao Big Safari pre početka rusko-ukrajinsog sukoba.  Tako je AEVEX predstavljao najnapedniji projekt SAD u oblasti jednosmernih bespilotnih letelica.

Lutajuća municija AEVEX koristi vizuelnu navigaciju da autonomno identifikuje i prati orijentire ili karakteristike u svom okruženju, omogućavajući precizno pozicioniranje i pronalaženje putanje bez oslanjanja na GPS.

Sistemi takođe koriste alternativna PNT (precizna navigacija i merenje vremena) rešenja za održavanje precizne navigacije i operativnih sposobnosti u okruženjima u kojima je GPS signal nedostupan. 

Kompanija proizvođač tvrdi da AEVEX lutajuća municija automatski otkriva, identifikuje, locira, izveštava (DILR) i isporučuje smrtonosne i nesmrtonosne efekte protiv pretnji u više scenarija i domena sa preciznošću i brzinom bez presedana i u stanju je da vrši navigaciju, donosi odluke i izvršava misije bez direktne intervencije operatera. 

Međutim, bespilotne letelice takođe mogu da budu opremljene vezama u liniji vidljivosti i/ili mrežnim radio uređajima, kao i elektro-optičkim i infracrvenim senzorima, kako bi se obezbedio određeni stepen direktne kontrole.

phoenix ghost disruptor
phoenix ghost disruptor

Pored toga što deluju kao bespilotne letelice kamikaze, AEVEX tvrdi da se vazdušni sistemi bez posade u svojoj liniji proizvoda mogu konfigurisati za elektronsko i sajber ratovanje i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije (ISR).

Među specifičnim kamikaza dronovima koje je AEVEX sada otkrio kao deo porodice Phoeni Ghost su Dominator i Disruptor, koji su u takozvanoj kategoriji Grupe 3. Američka vojska definiše bespilotne letelice Grupe 3 kao teške između 25 i 600 kg, koje mogu da lete na visinama između 1000 i 5500 metara i imaju maksimalnu brzinu između 185 i 450 km/h. Dok je Dominator poznat od ranije, Disruptor je javno predstavljen tek ove nedelje.

Disruptor, koji ima glavno telo od cevastih karbonskih vlakana, par pravih glavnih krila i konfiguraciju V-repa, dugačak je 3 m i ima raspon krila od 4,8 metara. Ima maksimalnu težinu pri poletanju od 84 kg kada se lansira pneumatski, ali se može povećati na 93 kg korišćenjem metode lansiranja uz pomoć rakete. AEVEX takođe navodi da Disruptor može da se lansira sa vozila, ali nije dao dodatne detalje.

Pokrenut malim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji pokreće dvokraki propeler, Disruptor može da ostane u vazduhu 4,5 sata i da leti do maksimalnog dometa od najmanje 598 kilometara sa teretom od 23 kg. Kompanija takođe nudi verziju koja koristi elektronsko ubrizgavanje goriva (EFI), povećavajući njegovu izdržljivost na 11,6 sati i proširujući domet na 1322 kilometra.

2 KOMENTARA

  1. Auuuuuuu, koliko im je moćna ta njihova kaubojska industrija😂😂😂kasne samo 2 godine😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave