NaslovnaNovostiPo ko zna koji put: Zamalo sudar ruskog lovaca Su-35 i američkog...

Po ko zna koji put: Zamalo sudar ruskog lovaca Su-35 i američkog drona MQ-9 Reaper

Incident sa opasnim približavanjem ruskog lovca Su-35 i američkog drona MQ-9 Reaper dogodio se na nebu iznad sirijske provincije Homs.

Prema izveštajima TASS-a, ruski avion je izvodio planirani let duž južne granice Sirije kada je došlo do ovog potencijalno opasnog susreta. Zahvaljujući profesionalizmu i brzim reakcijama ruskog pilota, izbegnuta je nesreća.

Zamenik načelnika ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, kapetan prvog ranga Oleg Ignasjuk, naglasio je da je pilot Su-35 pravovremeno preduzeo neophodne mere kako bi obezbedio bezbedno razdvajanje letelica.

On je istakao da ovaj incident pokazuje visok nivo obuke ruskih vojnih pilota, koji i dalje osiguravaju bezbednost vazdušnog prostora Sirije čak i u složenim situacijama.

Pored toga, Ignasjuk je naveo da su avioni koalicije predvođene SAD-om u protekla 24 sata šest puta prekršili pravila korišćenja sirijskog vazdušnog prostora, kao i da su dva puta zanemarili protokole dekonflikcije, što dodatno otežava već napetu situaciju u regionu.

su 35 maltretira mq 9 reaper
su 35 maltretira mq 9 reaper, 2023 godine

Ova učestala kršenja od strane američkih dronova stvaraju dodatne rizike u sirijskom vazdušnom prostoru, što izaziva zabrinutost i kod ruskih vojnih snaga i sirijskih vlasti, prenose ruski izvori, dok se američki još nisu oglašavali povodom ovog incidenta.

Ovo nije prvi slučaj ovakvih incidenata. Ranije je ruski Su-34 takođe morao da izbegne sudar sa MQ-9 Reaperom u Idlibskoj zoni deeskalacije, a bilo je i slučajeva gde su se žalile američke vlasti.

Podsetimo, Ruski pilot lovca Su-35 sprečio katastrofu sa tri drona, a prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, u junu mesecu.

MQ-9 Reaper VS Su-35?

MQ-9 Reaper je kreiran za izviđanje i napad na kopnene ciljeve. Najčešće se ovaj dron može videti opremljen raketama vazduh-zemlja. Ovo nisu rakete za suprotstavljanje lovcu.

Međutim, do 2020. godine, američko vazduhoplovstvo je sprovelo najmanje tri poznata uspešna testiranja rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder namontirane upravo na MQ-9 Reaper.

U borbenim misijama, američka bespilotna letelica bi mogla da bude opremljena raketama vazduh-vazduh.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire

Prvo testiranje rakete vazduh-vazduh u zajedničkoj upotrebi sa američkim dronom dogodilo se 2017. Tada se američko vazduhoplovstvo pohvalilo da je uspešno pogodilo pravi vazdušni cilj – bespilotni letelicu BQM-167.

Ranim modelima MQ-9 nedostajale su elektronske protivmere za suprotstavljenje neprijateljskim projektilim. Danas, međutim, Reaper može da obezbedi elektronske i potrošne protivmere. Slaba karika u ovim savremenim protivmerama je to što su one usmerene na suprotstavljanje kopnenoj, a ne vazdušnoj pretnji.

Međutim, američki stručnjaci kažu da MQ-9 Reaper može izgraditi bolje elektronske i potrošne vazdušne protivmere ako se koristi u kombinaciji sa AIM-9X Block II. Dakle, radarski i elektronski sistemi za ratovanje na obe platforme dali bi bolju svest operateru dronova.

Iako dron nije dizajniran za vođenje vazdušnih borbi, dolazimo do zaključka da može da se brani od vazdušnih pretnji. Međutim da li će ova zaštita biti efikasna? Može li se dron ravnopravno boriti sa avionom i može li izaći kao pobednik?

Primer borbe drona i lovca

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca se dogodio prošle godine u Ukrajini kada je ukrajinski pilot MiG-29 pogodio dron Geran (Shahed-136), a ostaci uništenog drona, međutim, ozbiljno oštećuju lovca i avion pada na zemlju, dok se pilot katapultirao.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Naravno, to nije borba prsa u prsa koju tražite. Dronovi, poput MQ-9, idalje nisu usavršeni dovoljno da se bore sa vazduhoplovnim ciljevima.

Međutim, ako pođemo od činjenice da je Geran dron kamikaza dizajniran da nanese štetu kada eksplodira, možemo reći da je odradio svoj posao.

MQ-1 Predator VS MiG-25

Vraćajući se na studiju slučaja MQ-9 Reaper, moramo da se vratimo još dalje u istoriju – do vremena kada je stvoren. MQ-9 je zasnovan na prvom dronu te vrste MQ-1 Predator. Predator se borio u borbama vazduh-vazduh i ima iskustva, međutim, ni njegova bitka se nije završila slavno.

Irački MiG-25 je napadnut od strane MQ-1 Predatora. Dron na njega ispaljuje dve rakete vazduh-vazduh. Avion im izmiče uspešnim manevrisanjem i zauzvrat ispaljuje raketu vazduh-vazduh fatalnu za američki dron.

Nakon pada na zemlju, Predator je potpuno uništen, a incident su dokumentovale i video kamere drona. Možete ga pogledati u videu iznad.

Postoji nekoliko drugih oborenih MQ-1 Predatora u istoriji. Svi dosadašnji primeri pokazuju da dron može biti naoružan potrebnim oružjem, ali još nije u stanju da vodi ravnopravnu bitku sa avionima.

Sporiji je, prilično loš manevarski, pogotovo u odnosu na lovce, ali i teško da može da pobegne nakon presretanja. Ne zaboravimo još jednu stvar – lovci lete na mnogo većoj visini. Imaju potisak o kome dron može samo da sanja pogotovo sa svojim elektromotorima.

Incident u Crnom moru nam pokazuje da lovac sa iskusnim pilotom može da se suprotstavi dronu a da uopšte ne koristi oružje. Samom činjenicom da dronovi ponekad mogu da uzvrate paljbu ne znači da mogu da pobede.

Verovatno je to razlog da trenutno nema informacija da je bilo koji dron MQ-9 Reaper na svetu naoružan raketama vazduh-vazduh otišao na zadatak.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave