NaslovnaNovostiOvo su 9 zemalja u svetu od preko 200, koje poseduju nuklearno...

Ovo su 9 zemalja u svetu od preko 200, koje poseduju nuklearno oružje

Može da postoji više od 200 zemalja u svetu (zvanično 193 su članice UN), ali samo devet od njih ima na raspolaganju nuklearno oružje.

Prema podacima SIPRI-ja, Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu, zemlje koje trenutno poseduju nuklearno oružje u svetu su: Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Pakistan, Severna Koreja i Izrael.

Međutim, prve dve, SAD i Rusija, poseduju ogromnu većinu ukupnih bojevih glava. Tačnije, 90% postojećih nuklearnih oružja poseduju ove dve zemlje.

Naravno, ovo je “nasleđe” Hladnog rata, koji je, prema istoričarima, bio odlučujući globalni događaj za nuklearnu ravnotežu: dva bloka, istočni i zapadni, pretili su jedan drugom u fazi takmičenja na više frontova.

Ipak, nikada nisu došli u direktnu konfrontaciju upravo zbog ravnoteže koja je postojala između broja bojevih glava na jednoj i na drugoj strani.

Uzajamna pretnja je osnovna tačka korisnosti nuklearnog oružja. Sam izumitelj atomske bombe Robert Oppenheimer rekao je da “možemo biti upoređeni sa dva škorpiona u flaši, svaki sposoban da ubije drugog, ali samo uz rizik po svoj život”.

Broj nuklearnih bojevih glava koje trenutno postoje u svetu mogao bi se proceniti na oko 12 hiljada. Taj broj ostaje prilično stabilan tokom godina.

ovo su 9 zemalja u svetu od preko 200, koje poseduju nuklearno oružje
ovo su 9 zemalja u svetu od preko 200, koje poseduju nuklearno oružje

Međutim, postoje mnoge razlike koje treba napraviti.

Prvo, bojeve glave koje su raspoređene (opremljene su na raketama ili avionima i stoga ih je moguće koristiti u kratkom vremenskom periodu) broje oko 3 hiljade, što znači da je to samo jedna četvrtina od ukupnog broja. Dok one koje su u stanju maksimalne operativne pripravnosti su manje od 2 hiljade.

Zatim postoji najvažnija razlika od svih: snaga. Nuklearno oružje nije iste snage, već se uveliko razlikuje po svojim destruktivnim sposobnostima.

Takozvano “taktičko” nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, dok su “strateška” mnogo snažnija i trebalo bi da imaju isključivo odvraćajuću funkciju.

Ovo je osnovna razlika između taktičkog i strateškog oružja, ali se i danas koristi kao orijentir među stručnjacima i u priručnicima za razumevanje i upotrebu ovog oružja.

Osim Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su svoje nuklearne arsenale zadržale manje-više nepromenjene nakon trke u naoružanju tokom Hladnog rata, jedina zemlja koja brzo povećava broj bojevih glava je Kina.

Od januara 2023. do januara 2024. godine, Peking je povećao broj bojevih glava sa oko 400 na 500. Ovim visokim tempom, Kina bi mogla dostići Rusiju i Sjedinjene Američke Države za svega nekoliko godina.

Sa druge strane, Rusija je najveća nuklearna sila na svetu, takođe se smatra da poseduje najsofisticiranije sisteme da ovo oružje isporuči na željenu lokaciju. Svojevremeno, SSSR je sprovodio generalne probe Trećeg svetskog rata.

Koliko je nuklearno oružje razorno?

Nuklearno oružje je dizajnirano da izazove maksimalnu devastaciju.

Obim uništenja zavisi od niza faktora, uključujući veličina bojeve glave, visinu na kojoj ona detonira i lokalne sredine. No, i najmanja bojeva glava mogla bi da izazove ogroman gubitak života i trajne posledice.

izvestaj pentagona kineski nuklearni arsenal porastao 25 odsto peking prevazisao sva predvidanja
izvestaj pentagona kineski nuklearni arsenal porastao 25 odsto peking prevazisao sva predvidanja

Bomba koja je tokom Drugog svetskog rata ubila do 146.000 ljudi u Hirošimi bila je od 15 kilotona a današnje nuklearne bojeve glave su veće i od 1000 kilotona.

Skoro je sigurno da u zoni neposrednog nukearnog udara niko ne bi preživeo eksploziju. Nakon zaslepljujućeg bljeska, postoji ogromna vatrena lopta i udarni talas uništavaju zgrade i infrastrukturu na nekoliko kilometara.

11 KOMENTARA

  1. Trebalo bi sve države članice UN da imaju da sve bude po pravdi, a na ovalo samo njih 9, to nije lepo od njih 😁

    1
    1
    • oni koji imaju puno trebali bi da podele sa onima koji nemaju da i oni budu srećni i zadovoljni 😁

      2
      1
  2. Ако је снага бомбе бачене на Хирошиму била 15 килотона испада да је данашња нуклеарна бомба од 1000 Кт (једна мега тона) снажнија за око 70 пута! Човечанство се за своје добре мора бирити да се оваква страшна оружја елиминишу. Морају се оснивати удружења широм света за борбу против нуклеарног оружја! Само масовна и јака удружења могу изаћи на крај са Дамакловим мечем који виси човечанству изнад главе.

    4
    2
  3. Kad nebi postojali na ovom svetu anglisaxonci i jevreji, mislim da bi svet bio mnogo miroljubiviji i tolerantniji, sa ovu gamad Amerikanaca, Engleza, i Jevreja, svet će imati puno problema

    6
    2
    • ne zaboravi na jevrejsku religiju, njene derivate (muslimanizam i hrišćanstvo) i njihove bogove jehovu i isusa. Živote su nam uništili tim svojim religioznim lažima i bolestima.

      2
      2
  4. Baš tako, naj veći zločinci ovog sveta su anglo-saxon i a nije daleko ni jevrejski lobi jer oni su među prvima za finansiranje zla

    6
    2
  5. Svet bi bio lepi mesto za život da nema Engleske i Amerike dva najveća izvora zla od posle drugog svetskog rata

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave