NaslovnaIstorijaZa najsmrtonosniji dan u ljudskoj istoriji nije krivo oružje: Zemljotres koji je...

Za najsmrtonosniji dan u ljudskoj istoriji nije krivo oružje: Zemljotres koji je ubio 830.000 ljudi!

Sa magnitudom između 8 i 8,3 stepena po Rihteru, zloglasni zemljotres u Kini nije najjači zemljotres u istoriji, ali se nalazi na vrhu liste najsmrtonosnijih katastrofa u istoriji čovečanstva.

Zemljotresi plaše čovečanstvo već skoro 4.000 godina. Od onih koji su zabeleženi, najsmrtonosniji su se dogodili u Kini.

Dana 23. januara 1556. godine, snažan zemljotres potresao je provinciju Šansi i susednu provinciju Šansi, usmrtivši oko 830.000 ljudi.

Za čovečanstvo, 23. januar 1556. bio je veoma loš dan. Prema istorijskim izvorima, ovaj datum je obeležen najvećim brojem smrtnih slučajeva.

Tog dana se desio ogroman zemljotres u provinciji Šansi, na severozapadu Kine. Epicentar je bio u blizini grada Huašijan, a zastrašujući potres je, kako se procenjuje, odneo živote oko 830.000 ljudi.

Naravno, niko ne zna tačan broj žrtava niti koliko je ljudi stradalo na dan katastrofe. Prema nekim zapisima, otprilike trećina žrtava poginula je od rušenja kuća i klizišta odmah nakon zemljotresa, dok su ostali podlegli bolestima i gladi u nedeljama koje su usledile.

Sa magnitudom između 8 i 8,3 stepena po Rihteru, zloglasni zemljotres u Šansiju nije najjači zemljotres u istoriji, ali se nalazi na vrhu liste najsmrtonosnijih katastrofa u istoriji čovečanstva.

najveći zemljotresi u kini
najveći zemljotresi u kini

Sledeći najsmrtonosniji zemljotres dogodio se 1976. godine, takođe u Kini, i prouzrokovao smrt oko 655.000 ljudi.

Međutim, ako uzmemo u obzir da je svetska populacija 1556. godine bila manja od pola milijarde ljudi, broj žrtava u Šansiju drži rekord po najvišem apsolutnom broju smrtnih slučajeva, iako je teško sa sigurnošću reći koji datum je povezan sa najviše smrti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave