NaslovnaNovostiNajnovija teška juršna stelt bespilotna letelica S-70 „Ohotnik” oborena na nebu Donbasa

Najnovija teška juršna stelt bespilotna letelica S-70 „Ohotnik” oborena na nebu Donbasa

Upravo se pojavila se informacija da je u zoni sukoba u Ukrajini, u oblasti Konstantinovke (DNR), navodno oboren teški ruski udarni dron S-70 „Ohotnik“, koji je napravljen po sistemu „letećeg krila“ bez repnih površina, koristeći tehnologije za smanjenje radarske vidljivosti.

O ovome izveštavaju brojni vojni portali, navodeći neke detalje i pretpostavke, ali zvaničnih podataka o ovom događaju još nema.

Treba napomenuti da stručna zajednica izražava sumnje u vezi sa predstavljenim video zapisima. Na njima je, čini se, zabeležen upravo dron S-70 „Ohotnik“, postoji vizuelna sličnost, ali to još nije potvrđeno.

Video snimci sa mesta događaja, koji su objavljeni na društvenim mrežama, izazivaju brojna pitanja (zvuk je isključen zbog prisustva neprimerenog jezika).

Prema kadrovima, može se zaključiti da je neki letelica zaista oborena u vazduhu raketom tipa „vazduh-vazduh“.

Stručnjaci imaju dve teorije koje bi mogle biti razlog obaranja S-70

Prema jednoj, presretanje je izvršio lovac Su-27 Vazdušnih snaga Ukrajine.

Prema drugoj teoriji, S-70 je oborio Su-57 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, s kojim je dron radio u paru, dakle krivac za incident je prijateljska vatra međutim, ne slučajna.

Druga teorija se mogla dogoditi zbog gubitka veze (kontrole) nad S-70, nakon čega je izdat signal za uništenje „Ohotnika“, jer se bespilotna letelica kretala ka zapadu i postojala je mogućnost da najnovija ruska tehnologija padne u ruke ukrajinaca i zapada.

Lovac je ispalio raketu iz neposredne blizine, pa stoga nije moguće da se incident pripiše „slučajnoj prijateljskoj vatri“ vrlo je verovatno da je to bilo precizno izvršenje komande.

Sve se dogodilo iznad teritorije Donbasa, koja je pod kontrolom protivnika. Nakon toga, lovac je brzo manevrisao i povukao se u vazdušni prostor pod kontrolom ruske PVO.

Testiranje i isprobavanje avio-tehnologije u realnim borbenim uslovima je neophodno, a Rusi to trenutno zaista čine agresivnije i češće nego bilo koja druga država na svetu.

Čak i ako se potvrdi da je zaista reč o S-70 „Ohotnik“, konstruktori će dobiti mnogo korisnih podataka koji će omogućiti da dron postane pouzdaniji i efikasniji.

s 70 ohotnik
s 70 ohotnik

Bilo kako bilo, dok čekamo zvanično objašnjenje Ministarstva odbrane Rusije, evo nekih ključnih karakteristika drona S-70 „Ohotnik“:

O dronu S-70 ukratko

Prvi prototip drona S-70 Okhotnik izveo je prvi let 3. avgusta 2019. godine. Razmešten je u Centru za letna ispitivanja u Ahtubinsku (Astrahanska oblast), gde je takođe koristio naoružanje po prvi put.

Početkom februara 2021. godine ruski predstavnici su saopštili da je počela izgradnja još tri prototipa ovog tipa drona, i to drugog, trećeg i četvrtog. Planovima od tog datuma bilo je predviđeno njihovo učešće u programu testiranja  bespilotne letelice, u periodu 2022-2023. godine.

satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik
satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik

U junu 2022, Džejns izveštava, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Okhotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije na zemaljske ciljeve 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijene za Suhoj Su-57 sa posadom.

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa “H-59Mk2” (Kh-59 verzije 2), novi razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da može da pogodi ciljeve udaljene najmanje 250 kilometra dok nosi bojevu glavu od 220 kilograma. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

Izvestija je u februaru 2020. pisala da je klizna bomba Grom 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj izveštaj.

Rusi navode da je S-70 Ohotnik kreiran da deluje pod kontrolom pilota stelt lovca Su-57. Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik. „Ohotnik“ je napravljen na isti način kao i Su-57. U Ukrajini su do sada avioni Su-57 rešavali određene borbene zadatke i vraćali se neprimećeno, tvrde ruski izvori.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov, a prenelo je portal Izvestija.

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa  drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 tona kod X-47B od Northrop Grumman-a). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

Osnovna ideja je da Su-57 i grupa Ohotnik dronova uništi velike strateške ciljeve kao što su komandni centri ili PVO kompleksi kako bi olakšali put velikim bombarderima kao što su Tu-160, Tu-22 ili MiG-31 koji nose krstareću raketu H-101 ili hipersoničnu raketu Kindžal.

s 70
s 70

Na našoj listi naboljih borbenih dronova na svetu nalazi se na drugom mestu.

Ruska industrija objavila kada počinje masovna proizvodnja novih jurišnih dronova S-70 Okhotnik

Ruski zvaničnici navode da bi ove godine trebalo da počne serijska proizvodnja novih S-70. Tačnije, u drugoj polovini 2024. godine.

Prema rečima Sergeja Semke, zamenika guvernera Novosibirske oblasti, testovi drona bi uskoro trebalo da se završe i u drugoj polovini 2024. industrija bi trebalo da počne masovnu proizvodnju. Bespilotne letelice će se graditi i sklapati u Novosibirsku, tačnije u fabrici Suhoj Novosibirskog udruženja za proizvodnju aviona (NAPO).

Rusija je do nedavno zaostajala za drugim silama u proizvodnji bespilotnih letelica, pri čemu su ulaganja poslednjih godina preusmerena na druge vrste vojne opreme. Potez se pokazao kao veliki hendikep, uključujući i sukob u Ukrajini, jer je Moskva morala da pribegne ubrzanom razvoju i proizvodnji ali i kupovini od drugih zemlja kako bi ostvarila dominaciju.

Do danas su napravljena najmanje dva prototipa S-70 Ohotnik. Bespilotna letelica je javno predstavljena 2019. godine kada je takođe prvi put letela, a dve godine kasnije počela je integraciju i testiranje oružja. Uprkos tome, industrija je doživela određena kašnjenja.

5 KOMENTARA

  1. Скинут је са земље, јасно се види траг ракете, али са чим… Први осумљичени је Патриот, ако ништа, Румуни, Немци и Холанђани су испоручили скоро све своје Патриоте Украјинцима, стога, сад знамо где су

    • Ama gde ti vidiš trag sa zemlje čoveče kad na drugom snimku se lepo vide dva kondensaciona traga prvi od Ochotnika i drugi od Felina po čim se pojavljuje treći trag ispaljene rakete od Felonaprema Ohotniku i eksplozija

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave