NaslovnaNovostiDa li će S-70 Ohotnik bolje proći nego avion Su-57: Najavljena masovna...

Da li će S-70 Ohotnik bolje proći nego avion Su-57: Najavljena masovna proizvodnja teških dronova

Novi S-70 Ohotnik teški jurišni stelt bespilotne letelice izgleda da se „rađaju“ lakše od borbenih aviona pete generacije, čuvenog Su-57. Ili barem tako tvrdi ruska odbrambena industrija.

S-70 Ohotnik je i dalje u fazi testiranja, uprkos činjenici da su Rusi objavili da su sredinom 2023. godine nove teške jurišne bespilotne letelice izvršile određene borbene zadatke u Ukrajini. Nisu dati dodatni detalji.

Tada se spekulisalo da je dron pogodio vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u Sumskoj oblasti. Ukrajinski mediji su 27. juna 2023. godine popodne izvestili o eksplozijama u Sumi i Kremenčuku, Poltavskoj oblasti.

Najverovatnije je razmeštanje dronova bilo kratkog veka i na distanci od „vrućih“ tačaka na ukrajinskom frontu kako bi se izbegao rizik da dron bude oboren. Fotografija, navodno drona koji leti iznad Ukrajine, postavljena na Mash Telegram nalogu, zaista odgovara obliku i veličini Ohotnika (Lovca).

s 70
s 70

Međutim, testovi se privode kraju, a prema odbrambenoj industriji Ruske Federacije, masovna proizvodnja novih teških dronova S-70 Okhotnik počeće što je pre moguće.

Ruska industrija objavila kada počinje masovna proizvodnja novih jurišnih dronova S-70 Okhotnik

Ruski zvaničnici navode da bi ove godine trebalo da počne serijska proizvodnja novih S-70. Tačnije, u drugoj polovini 2024. godine.

Prema rečima Sergeja Semke, zamenika guvernera Novosibirske oblasti, testovi drona bi uskoro trebalo da se završe i u drugoj polovini 2024. industrija bi trebalo da počne masovnu proizvodnju. Bespilotne letelice će se graditi i sklapati u Novosibirsku, tačnije u fabrici Suhoj Novosibirskog udruženja za proizvodnju aviona (NAPO).

Rusija je do nedavno zaostajala za drugim silama u proizvodnji bespilotnih letelica, pri čemu su ulaganja poslednjih godina preusmerena na druge vrste vojne opreme. Potez se pokazao kao veliki hendikep, uključujući i sukob u Ukrajini, jer je Moskva morala da pribegne ubrzanom razvoju i proizvodnji ali i kupovini od drugih zemlja kako bi ostvarila dominaciju.

Do danas su napravljena najmanje dva prototipa S-70 Ohotnik. Bespilotna letelica je javno predstavljena 2019. godine kada je takođe prvi put letela, a dve godine kasnije počela je integraciju i testiranje oružja. Uprkos tome, industrija je doživela određena kašnjenja.

Više sreće sa dronovima S-70 Okhotnik nego sa Su-57

Ipak, čini se da Rusi imaju više sreće sa S-70 Ohotnikom nego sa lovcem pete generacije, Su-57.

su 57 sa dronovima s 70
su 57 sa dronovima s 70

Su-57 je doživeo dugu seriju kašnjenja i tehničkih problema dok se projekat konačno nije stabilizovao. Motor je naišao na najveće probleme koji su potom rešeni. Međutim, treba napomenuti da se prvi prototip Su-57 srušio tokom prvog leta.

Ruska industrija navodi da Su-57 poseduje stelt tehnologije i stavlja novu letelicu u 5. generaciju; uprkos ovoj činjenici, mali broj glasova uglavnom na zapadu idalje veruje da je Su-57 avion generacije 4++.

Što se tiče S-70, prvi prototip drona S-70 Okhotnik izveo je prvi let 3. avgusta 2019. godine. Razmešten je u Centru za letna ispitivanja u Ahtubinsku (Astrahanska oblast), gde je takođe koristio naoružanje po prvi put.

Početkom februara 2021. godine ruski predstavnici su saopštili da je počela izgradnja još tri prototipa ovog tipa drona, i to drugog, trećeg i četvrtog. Planovima od tog datuma bilo je predviđeno njihovo učešće u programu testiranja bespilotne letelice, u periodu 2022-2023. godine.

U junu 2022, Džejns izveštava, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Okhotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije na zemaljske ciljeve 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijene za Suhoj Su-57 sa posadom.

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa “H-59Mk2” (Kh-59 verzije 2), novi razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da može da pogodi ciljeve udaljene najmanje 250 kilometra dok nosi bojevu glavu od 220 kilograma. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

Izvestija je u februaru 2020. pisala da je klizna bomba Grom 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj izveštaj.

satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik
satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik

Rusi navode da je S-70 Ohotnik kreiran da deluje pod kontrolom pilota stelt lovca Su-57. Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik. „Ohotnik“ je napravljen na isti način kao i Su-57. U Ukrajini su do sada avioni Su-57 rešavali određene borbene zadatke i vraćali se neprimećeno, tvrde ruski izvori.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov, a prenelo je portal Izvestija.

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 tona kod X-47B od Northrop Grumman-a). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

Osnovna ideja je da Su-57 i grupa Ohotnik dronova uništi velike strateške ciljeve kao što su komandni centri ili PVO kompleksi kako bi olakšali put velikim bombarderima kao što su Tu-160, Tu-22 ili MiG-31 koji nose krstareću raketu H-101 ili hipersoničnu raketu Kindžal.

Na našoj listi naboljih borbenih dronova na svetu nalazi se na drugom mestu.

8 KOMENTARA

    • Objasnjenje ; Razvoj prototipa su 57 traje dve decenije , sto je nedopustivo i taj avion , tj. prototip je vec danas zastareo . Cak i u odnosu na turski prototip aviona 5. generacije ( kaan) . Cak je i Indija odbila , ima 15 godinica da kao partner ucestvuje u razvoju . Ja sam rusofil, ali ne vidim boljitak , dok neko ne pocisti rusku vrhusku , koja i danas iznosi milijarde u londonske banke. Umesto u industriju , Rusi su ulagali u jahte i kupovali zamkove po zapadu . Zato i imamo medjuruski rat u Ukrajini

  1. Nisam vojni stručnjak ali znam da Rusija samz ratuje protiv NATO pakta i da ih pobedjuje na tarenu u Ukrajini. Imajte u vidu da je ukrajinski vojnik supertiorniji od prosečnog NATO vojnika, tako da proiziazi zaključak da Rusi zapravo lemaju ojačani NATO.

  2. F-22 . Једини апарат на свету чије пројектиле може да преузме сателит. Довољно?

  3. Ako zaista vec lete nevidljivi su57 i s70 zasto i ne uniste poneki patriot sto im rusi avione svakih par dana?

  4. СУ 57 ЈЕ ЧЕКАО НОВИ ТИП МОТОРА. То је коначно завршено (мотори) и СУ57 ће бити комплетиран. Сад напишите, КО то поседује бољи авион и упоредите карактеристике. Дакле, изнесите АРГУМЕНТЕ.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave