NaslovnaNovostiIzrael: Sledi oštar odgovor Iranu u koordinaciji sa SAD - Vašington: Ne...

Izrael: Sledi oštar odgovor Iranu u koordinaciji sa SAD – Vašington: Ne dirajte nuklearna postrojenja Teherana

Izraelski savet za bezbednost je, prema izveštajima izraelskih medija, odlučio da će odgovor Iranu biti izvršen nakon koordinacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Posebno, izraelski Kanal 12 je objavio da je savet odlučio u utorak uveče da Izrael odgovori snažno na napad Irana balističkim raketama. Međutim, prvo će se koordinisati sa SAD, jer imaju za cilj da gađaju strateške lokacije u Iranu.

Podsećamo vas da je preključe izvršen veliki napad na Izrael, tokom kojeg je ispaljeno skoro 180 balističkih raketa iz Teherana na jevrejsku državu. Iran je saopštio da je to bila njihova najveća operacija protiv Jerusalima.

Stotine iranskih raketa su osvetlile noćno nebo nad izraelskom teritorijom. Neka od ispaljenih projektila bili su vidljiva čak i sa Kipra. Izraelske vlasti su navele da nije bilo žrtava u raketnom napadu 1. oktobra.

Ovde možete videti niz objava tviteraša koji je sakupio i analizirao sve iranske udare u Izraelu.

„Prvi izveštaji sugerišu da je Izrael bio u stanju da presretne većinu raketa i da stoga nije došlo do značajne štete na zemlji“, izjavio je portparol IDF-a.

Bajden: Ne dirajte nuklearna postrojenja Irana

Odgovor Izraela na Iran mora biti proporcionalan, izjavio je američki predsednik dok je najavio nove, ko zna koje po redu, sankcije Iranu.

Džo Bajden je juče zauzeo delimično drugačiji stav u odnosu na ono što je rekao dan ranije, nakon masovnog raketnog napada Irana na Izrael.

U izjavi novinarima tokom svoje posete Severnoj Karolini, priznao je da ne podržava napad na iranska nuklearna postrojenja kao odgovor Izraela.

„Odgovor je ne“, odgovorio je kada su ga pitali u vezi s tim, iako je preključe rekao da generalno podržava način na koji Tel Aviv odluči da „odgovori“ Teheranu.

Dodao je da Izrael ima pravo da odgovori na jučerašnji iranski raketni napad, ali da to treba da učini proporcionalno.

bajden haris i blinken
bajden haris i blinken

Istovremeno, američki predsednik je naglasio da će biti uvedene sankcije Iranu nakon preključerašnjeg napada, i dodao da će uskoro razgovarati sa Benjaminom Netanjahuom.

Šta je Bajden rekao preključe

Predsednik SAD je juče, malo nakon masovnog udara Teherana, izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne Izraelu da se odbrani od iranskih napada i da zaštiti američko osoblje u regionu.

Bela kuća je izdala saopštenje u vezi s Bajdenovim sastankom s potpredsednicom Kamalom Haris i njihovim savetnicima za nacionalnu bezbednost. Saopštenje, izdato nakon početka iranskog napada na Izrael, navodi: „Proučavali su stanje američkih priprema za pomoć Izraelu u odbrani od ovih napada i zaštiti američkog osoblja u regionu.“

SAD šalju hiljade trupa na Bliski istok, kako je juče objavio Pentagon, kako bi ojačale bezbednost i branile Izrael ako bude potrebno.

iran digao borbene avione f 14 tomcat i f 4 phantom ii usled pretnje od izraelskog uzvratnog udara
iran digao borbene avione f 14 tomcat i f 4 phantom ii usled pretnje od izraelskog uzvratnog udara

Eskadrile borbenih aviona i njihovo osoblje će ojačati svoje prisustvo u regionu, saopštio je portparol Pentagona.

Nemačka, Francuska i Švajcarska pozivaju svoje građane da napuste Iran

Tri evropske zemlje, Nemačka, Francuska i Švajcarska, u sredu su pozvale svoje građane da napuste Iran nakon napada na Izrael.

„Nemački građani se pozivaju da napuste Iran“, navodi nemačko ministarstvo spoljnih poslova koje je takođe zatražilo od svojih građana da ne putuju u tu zemlju.

Francuska ambasada u Teheranu „preporučuje“ Francuzima koji trajno žive u Iranu i imaju mogućnost da privremeno odu, da to učine čim se obnove međunarodni vazdušni letovi. Slično poručuje i Švajcarska svojim građanima.

NATO se okuplja i pojačava svoju podršku Izraelu, šaljući više vojnika na Bliski istok

Dva američka razarača ispalila su skoro 10 presretačkih raketa tokom jučerašnjeg iranskog raketnog napada na Izrael. Ovo je otkrilo Ministarstvo odbrane SAD juče popodne.

Portparol američkog Ministarstva odbrane odbio je da navede koju vrstu raketa su koristili razarači „Cole“ i „Bulkeley“ klase Arleigh Burke, niti je precizirao da li su protivvazdušne rakete uspešno presrele iranske mete.

On je objasnio da su lansiranja izvedena dok su dva američka broda plovila istočnim Mediteranom.

I Francuska presrela rakete?

U neočekivanom razvoju događaja, Francuska je juče popodne izjavila da je “uspela da mobiliše svoje vojne snage na Bliskom istoku kako bi se suočila sa iranskom pretnjom”.

Prema izveštaju Reuters-a, Francuska je pomogla u operaciji obaranja iranskih balističkih raketa koje su ciljale izraelsku teritoriju. Izvor ove informacije je francuski zvaničnik, koji, međutim, nije otkrio više detalja o učešću Pariza u presretanju pretnji.

Takođe je postalo poznato da će francuski ratni brodovi u narednim danima prići Libanu radi podrške (i evakuacije) francuskih državljana iz te zemlje.

francuska vec sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti rasporedena u ukrajini
makron i francuski vojnici

Nemačka, sa svoje strane, upozorava na izbijanje regionalnog rata na Bliskom istoku nakon jučerašnjeg baraža raketnih napada na Izrael.

„Iran rizikuje da zapali čitav region, što mora biti izbegnuto po svaku cenu. Hezbolah i Iran moraju brzo da prekinu svoje napade na Izrael“, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave