NaslovnaNovostiRuske trupe navodno bacile na Volčansk jednu od najmoćnijih nenuklearnih bombi u...

Ruske trupe navodno bacile na Volčansk jednu od najmoćnijih nenuklearnih bombi u svetu: ODAB-9000

U Volčansku, koji se nalazi na borbenoj liniji, ruska vojska je prvi put upotrebila jednu od najmoćnijih nenuklearnih vazdušnih bombi na svetu – ODAB-9000, prenose brojni izvori.

Eksplozija deluje toliko snažno da se njen efekat poredi sa nuklearnim udarom, međutim, za sada nema zvanične potvrde o upotrebi ove bombe.

ODAB-9000, koja se smatra jednom od najmoćnijih vakuum bombi u arsenalu ruske vojske, a i na svetu, dizajnirana je za uništavanje utvrđenih objekata i masovno uništavanje neprijateljskog osoblja.

Njena upotreba mogla bi značajno uticati na tok neprijateljstava u svim oblastima, stvarajući značajnu prednost za ruske snage.

Na snimku se vidi kako se nakon eksplozije širi gigantski udarni talas koji je izazvao kolateralna razaranja na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, nama deluje da je ovde u pitanju ipak ODAB-1500 bomba.

Takođe, bombe serije 9000 ne poseduju komplete za jedrenje i navigaciju, UMPK, te bi bombarder morao da preleti direknto iznad ciljane lokacije.

Iako su obe bombe izuzetno destruktivne, ODAB-1500 ima znatno manji kapacitet u poređenju sa ODAB-9000.

ODAB-9000 je termobaričko oružje, što znači da koristi kiseonik iz okolnog vazduha kako bi generisalo intenzivnu eksploziju i snažan udarni talas, izazivajući opštu destrukciju na velikoj površini.

Ako se ove tvrdnje pokažu kao tačne, iako mi ne verujemo, to bi bila prva zabeležena upotreba ODAB-9000 u borbi. Tačna priroda korišćenog oružja i njegov uticaj na bojnom polju i dalje su predmet debate.

Podsetimo, po prvi put na teritoriji Ukrajine, upotreba teške volumetrijske detonacione bombe (ODAB) teške 1500 kg od strane Rusije zabeležena je u martu 2024. godine.

Termobarični projektil ODAB-1500, kako je napomenuto, radi na principu prskanja zapaljive tečnosti u atmosferu neposredno pre nego što stigne do cilja, nakon čega se pali.

Eksplozija stvara oblak dima koji se diže do visine od čak 1 km i ima izuzetno značajnu destruktivnu moć. Ranije je Rusija već koristila volumetrijske eksplozivne bombe, ali značajno manje snage – od 170 do 500 kg.

Termobarično oružje

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 je takođe termobaricno oruzje

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

Šta kaže Kijev?

Ruske trupe koriste „širok spektar oružja” za napad na fabriku agregata nedavno ponovo osvojenu u gradu Vovčansk u oblasti Harkov, izjavio je 30. septembra portparol „Ukrajinskih snaga u Harkovu”, Vitalij Sarancev.

Opisujući situaciju kao „tešku”, Sarancev je rekao da su ruske snage kontinuirano napadale u sektoru Harkova i da su „fabriku Vovčansk postavile kao svoj prioritetni cilj”.

Ruske trupe su kontrolisale fabriku nekoliko meseci pre nego što su je 24. septembra ponovo osvojile specijalne snage ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR), ranije je izvestila ukrajinska obaveštajna služba.

„(Fabrika) nije taktički cilj sam po sebi za (Rusiju). Ali, istovremeno, gubitak ove lokacije bio je vrlo snažan udarac za njen imidž”, izjavio je portparol u nastojanju da ublaži razmere svojih gubitaka.

odab 1500pmb
odab 1500pmb

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Sarancev je rekao da ruske snage izvode napade na fabriku pomoću navođenih vazdušnih bombi i višestrukih raketnih bacača „Solncepek” (TOS).

Situacija u pravcu Harkova

Vovčansk je grad u katastrofalnoj situaciji za Kijev, udaljen oko 60 kilometara severoistočno od Harkova, koji je pretrpeo teške borbe otkako je Rusija pokrenula novu ofanzivu u tom području u maju.

Ruska ofanziva na severu oblasti Harkov, nakon što je posustala, ponovo je očigledno nastavljena.

Intenzitet borbi se donekle smanjio u poređenju sa drugim područjima u istočnoj Ukrajini, u blizini Pokrovska, Ugledara i Torecka, gde gledamo kako ukrajinske trupe gube i povlače se rapidno.

11 KOMENTARA

  1. Avaksi su oboreni sa modifikovanim s 200 koji su letjeli bez lovacke zastite.Ne kontam izjavu onoliko oborenih aviona.Haman da pratis kijevske novosti pa baratas informacijama o 10 oborenih kinzala,6 suhoja i 15 inskandera dnevno.
    I da, zaboravi napisat 15 tenkova,20 bvp i 300-2500 ubijenih vojnika.

  2. Već odavno je trebalo koristiti sva moguća ubojna sredstva protiv Ukro/NATO snaga!Nema tu više nikakvih ‘Bratuški’koje su zabludjele i krenule krivim putem,te treba što je moguće više voditi računa da se ne pretjera u upotrebi sile!To je u ogromnom broju slučajeva neprijatelj pun mržnje i koji neće promijeniti svoje mišljenje,te ga treba uništavati gdje,kada i čime god se stigne!Jedino potpuna kapitulacija/uništenje je opcija.U protivnom će imati iste ili gore probleme u budućnosti(sjeme će opet proklijati).

  3. To se marne 1 recimo na neki grad košto Zagreb i adio, proguta im sav kiseonik i uguši sve, idemo na drugi, recimo Split ili Tirana i ajmo dalje😁

  4. Super, krenule i odab9000, dobra vest za ukroinske i NATO paktaške junačine😁

  5. Ако је ово одаб 1500, како ли тек изгледа детонација одаб 9000 !? Језиво!

      • ukrajinski pvo može da ruši samo vrapce, svi patrioti i ona nemačka sr… su u muzeju uništenog NATO paktaškog oružja. Roknuli su ODAB 9000, jesi nepismen, lepo piše u tekstu, jedino vi ustaški krkani ništa ne čitate što ima više od 1 rečenice.

        • Prvi video snimak je još od prošle godine, a sto se tice patriot pa pogledaj kako su padala ona 3 ruska Avax, A50 i onoliko oborenih aviona.
          Ono glavno Sbin sam, ali jednostavno mi puca ona stvar za zatucane ruse i putina

          1
          4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave