NaslovnaNovostiPečukra visine jednog kilometra: Na položaje ukrajinske vojske prvi put stigle ubitačne...

Pečukra visine jednog kilometra: Na položaje ukrajinske vojske prvi put stigle ubitačne termobarične bombe ODAB-1500

Prvi put na teritoriji Ukrajine zabeležena je upotreba teške volumetrijske detonacione bombe (ODAB) teške 1500 kg od strane Rusije, javili su nemački mediji pozivajući se na vojnog analitičara Julijana Ropkea.

Prema analizi, napad ovim termobaričnim oružjem velike snage izveden je na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Velika Pisarevka, koje se nalazi u Sumskoj oblasti.

Termobarični projektil ODAB-1500, kako je napomenuto, radi na principu prskanja zapaljive tečnosti u atmosferu neposredno pre nego što stigne do cilja, nakon čega se pali.

Eksplozija stvara oblak dima koji se diže do visine od čak 1 km i ima izuzetno značajnu destruktivnu moć. Prema Ropkeu, ova eksplozija nije bila samo destruktivna, već usled ovih specifičnih parametara i jasan dokaz ruske upotrebe ove vrste oružja.

odab 1500pmb
odab 1500pmb

Ranije je Rusija već koristila volumetrijske eksplozivne bombe, ali značajno manje snage – od 170 do 500 kg.

Upotrebu bombe od 1,5 tona analitičar za glasilo Bild posmatra kao prelazak sukoba u novu fazu. Ova vrsta municije ima daleko veću razornu moć od klasične municije.

Termobarično oružje

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

img 7625
img 7625

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

4 KOMENTARA

  1. Jako bitna vest,po cim je citava srbija cita… Kako moze necega da bude,pa da ga nema…gde je…s druge strane…to nesto udje u zemlju i niko ne vidi ..vidi u srcu srbije tek…i ja sad treba da sam bezbedan…

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave