NaslovnaNovostiPredstavljamo 10 najboljih izraelskih sistema oružja koji IDF-u daju značajnu prednost na...

Predstavljamo 10 najboljih izraelskih sistema oružja koji IDF-u daju značajnu prednost na bojnom polju

Izrael je primer (jedan od retkih u istoriji), šta sve može da se postigne kad se hoće, kada ima para i – kada odaberete dobre saveznike. Jedna od najmanjih država na svetu ima oružane snage kao malo koja država.

Pored opremljenosti, glavni faktori tih snaga su uvežbanost, posvećenost i homogenizacija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su elita države i prema njima se država tako i ponaša jer zna da je to najmoćnije sredstvo odvraćanja u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i, u krajnjoj liniji, opstanka.

Tokom 73 godine postojanja Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Izrael je razvio značajan broj revolucionarnih tehnologija. Evo kratke liste nekih trenutno aktulenih ali i najboljih:

  1. Sistem protivvazdušne odbrane „Iron Dome“ (Gvozdena kupola)

Godinama su rakete ispaljivane na Izrael iz Pojasa Gaze. Kao odgovor, 2011. godine razvijen je sistem protivvazdušne odbrane pod nazivom „Iron Dome“ u južnom Izraelu. Cilj „Iron Dome“ sistema je da zaštiti izraelske civile od stalne pretnje raketnih napada presretanjem tih raketa.

Preciznost, brzina i kapacitet su tri reči koje opisuju „Gvozdenu kupolu“. Sa dometom do 70 kilometara, uspela je da presretne 692 rakete tokom operacije „Zaštitni rub“.

U novembru 2012. godine, tokom operacije „Odbrambeni stub“, zabeleženo je rekordnih 421 presretanje za samo 8 dana.

gvozdena kupola
gvozdena kupola

Kada je neprijateljska raketa ispaljena, radar je detektuje i prati njen put, a zatim sistem odmah lansira raketu za presretanje i neutralizaciju pre nego što nanese štetu.

  1. Sistem „Trophy“

Iako tenk može delovati kao svemoćno i nepobedivo vozilo, to nije slučaj. Protivtenkovske rakete mogu ozbiljno oštetiti tenkove, pa je stvoren sistem „Trophy“ kako bi se suprotstavio ovoj pretnji.

„Trophy“ detekcioni sistem stvara zaštitni štit od 360 stepeni oko tenka. Kada neprijatelj ispali raketu na tenk opremljen „Trophy“ sistemom, on odmah detektuje i neutralizuje pretnju ispaljivanjem svog projektila koji uništava neprijateljsku raketu.

  1. F-16I „Sufa“

Možda se pitate šta je posebno kod F-16, jer ga koristi pola zapadnog sveta. Međutim, ovo nije običan F-16. Ovo je F-16I „Sufa“. „I“ je dodato od strane Izraela jer je značajno modifikovan da zadovolji specifične potrebe izraelskog vazduhoplovstva.

Opremljen je modernijim sistemom naoružanja, specijalno dizajniranim radarom i jedinstvenim sistemom kacige koji omogućava pilotu da lansira oružje prema neprijateljskom avionu samo koristeći pogled.

Nije slučajno što se zove „Sufa“, što na hebrejskom znači „oluja“.

  1. Merkava IV

Na prvi pogled, „Merkava IV“ ne izgleda drugačije od bilo kog drugog tenka, ali izgled može zavarati.

merkava u gazi
merkava u gazi

U svojoj trenutnoj verziji, „Merkava IV“ ima unapređen sistem za kontrolu vatre, sposoban za odbranu od helikopterskih napada, digitalni sistem za upravljanje bojištem, kao i inovativni sistem vešanja i praćenja koji omogućava kretanje po najtežim terenima.

Smatra se jednim od boljih tenkova na svetu.

  1. Dronovi – Oči IDF-a

Bespilotne letelice (UAV) postale su neophodan alat za praćenje neprijateljskih aktivnosti. Njihova glavna prednost je to što omogućavaju IDF-u da vidi, a da ostane nevidljiv.

IAI Heron (ili Machatz-1) je bespilotna letelica srednje visine sa dugim trajanjem leta. Letelica je projektovana za izviđanje i osmatranje, kao i za obavljanje drugih zadataka tokom dugih misija – do 45 sati, na visinama do 10.700 m.

Aktuelna verzija je poznata kao Heron TP ili Eitan. Heron je izvršio svoj prvi let još 18. oktobra 1994. godine.

IAI Eitan (Heron TP) NAJTEŽA BPL NA SVETU
IAI Eitan (Heron TP) NAJTEŽA BPL NA SVETU

„Eitan“ dron, na primer, ima raspon krila od 26 metara, sličan onom kod Boinga 737. Ovaj dron je sposoban za dugotrajne misije i može ostati u vazduhu do 36 sati bez prekida. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima treće mesto.

  1. „Skylark I-LE“

„Skylark I-LE“ je mali i gotovo neprimetan bespilotni vazdušni sistem. Dovoljno je lagan da ga nosi jedna osoba i može biti spreman za let za manje od 8 minuta.

Može obezbediti 3 sata neprekidnog snimanja uživo, bilo danju ili noću, bez obzira na vremenske uslove.

  1. „Tzefa Shirion“

Ovaj sistem koristi lanac od 120 metara koji se lansira raketom i eksplodira, čime čisti mine i eksplozivne naprave, otvarajući bezbedan put za prolaz trupa.

  1. „EyeBall“

Ovaj sistem je mala crna lopta koju vojnici mogu baciti u zgradu kako bi dobili sliku od 360 stepeni unutar prostorije.

Pruža vojnicima ključne informacije pre nego što uđu u prostoriju kako bi uhvatili neprijatelja.

  1. „Namer“

„Namer“ je teško oklopno vozilo za pešadiju opremljeno naprednim sistemima zaštite, uključujući „Trophy“ sistem protiv raketa.

U vozilu su tri ključna člana posade: komandir, vozač i operator naoružanja.

  1. Spike

„Spike“ je raketni sistem koji je specijalno razvijen za IDF.

spike nlos
spike nlos

Najnovija verzija je 40% lakša od prethodne. Prvi je u svojoj vrsti i odlikuje se visokom preciznošću na velikim udaljenostima, idealan za kopnene operacije.

3 KOMENTARA

  1. Sve vojske koje su ratovale uspješno i osvajale tuđe teritorije su imale 3 zajedničke osobine
    1) Svaka od tih vojski je smatrala da su oni neka viša ili bolja rasa u odnosu na sve druge narode i rase ( Persijanci, antički Makedonci,stari Rimljani, Mongoli,Englezi, Španci,Hitlerova Njemačka, carski Japan…) Zato su njihove vođe i njihovi vojnici bili spremni na neviđene zločine i totalni genocid drugih ljudi i naroda i izbjegavala se griža savjesti kod običnog vojnika.
    2) Nadmoćno naoružanje i odličnu vojnu obuku
    3) Nemanje straha od smrti i svjestan odlazak u rat sa pomirenošću sa time da se u ratu sa bilo kojim protivnikom i gine.Svi ovi osvajači su, uglavnom smrt u ratu smatrali čašću i niko se zato nije mnogo potresao.Kod sviju njih je postojao zajednički stav da je bijeg sa bojnog polja najveći sram i da zaslužuje smrt ( sjetite se samo Rimske decimacije kao kazne gdje su iz jedinice koja je pobjegla sa bojnog polja ubijao svaki deseti vojnik).
    Izrael i njihovo stanovništvo imaju prve dve karakteristike, ali im nedostaje upravo ova treća i najvažnija – odnos prema smrti vojnika.Oni previše emotivno i previše tragično prihvataju smrt svakog njihovog stanovnika,a pogotovo vojnika,i zato nikad nema da budu prava,opasna vojska.Glavna poluga njihove moći je cijeli NATO pakt koji u svakoj krizi obavezno je na njihovoj strani,posebno Amerika, ogromna finansijska bespovratna pomoć iz Amerike i ogromna ( i nevidljiva ) finansijska bespovratna pomoć od svih velikih svjetskih banaka i najvećih svjetskih firmi,jer su sve u jevrejskom vlasništvu.Sve su to stubovi moći Izraela,a ne neka posebno opasna vojska,kako se reklamira…

  2. Меркава се од осталих тенкова разликује по смештају мотора напред па је због равнотеже купола помјерена скроз назад.Позади постоје и врата за улаз као код транспортера.Тежак је и не баш нешто претерано окретан.

  3. Sve je to smeće ali medijski su toliko izreklamirani da mnogi veruju. Isto ko i za američko oružje. Ipak, muzej uništeno “neuništivog i sofisticiranog” kaubojskog oružja u Moskvi pokazuje koliko to smeće ustvari realno vredi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave