NaslovnaNovostiIranski raketni udar je bio potrebniji Izraelu nego Teheranu: Gledali smo spektakularan,...

Iranski raketni udar je bio potrebniji Izraelu nego Teheranu: Gledali smo spektakularan, ali ne toliko efikasan napad

Iranski raketni napad na Izrael 1. oktobra uveče trebalo je da pošalje poruku.

Međutim, to nije dovelo do odvraćanja neprijatelja, već je moglo pružiti Izraelu velike mogućnosti.

Dakle, ne tako efikasan raketni napad na jevrejsku državu bio je još jedna strateška greška Teherana, smatra politički komentator Mark Čempion, koji je objavio članak u svojoj kolumni Bloomberga.

Iranski lideri su se nadali da će obnoviti odvraćanje, što je očigledno propalo ranije u aprilu kada je Izrael udario na iranski konzulat u Damasku. Odgovor Teherana bio je usmeren na demonstraciju sile bez žrtava koje bi mogle da izazovu potencijalno ogromnu izraelsku odmazdu.

Nameravana poruka je bila jasna – niko ne želi pravi rat, ali ako do njega dođe, neprijatelji će videti šta Iran može da uradi.

Ipak, napad od 1. oktobra je umesto toga pokazao slabost. To je pokazalo Izraelu da Iran nema ni sposobnost ni želju da uzvrati snažan udarac.

Osim toga, izraelsko rukovodstvo je postupilo veoma lukavo. Isprovociralo je Iran svim sredstvima na raketiranje. Posle čina i sam Izrael izgleda kao žrtva i dobija svetski indulgenciju za svoje akcije protiv Hezbolaha u Libanu, kao i za napade na ciljeve u Iranu.

Drugim rečima, Teheran se zabio u ćošak, Islamska država nije mogla da ne odgovori, a zadavšim udaracem manjim od apokaliptičnog, garantovano će upasti u igru u kojoj Tel Aviv drži adute.

Od ove noći odluke koje će odrediti kako delovanje SAD tako i kurs Bliskog istoka u potpunosti su u rukama premijera Benjamina Netanijahua, koji je uspeo da se izvuče iz katastrofalne situacije za sebe.

Dakle, spektakularni, ali neefikasni raketni napad Irana na Izrael bio je potrebniji jevrejskoj državi nego njenim protivnicima, smatra Čempion.

10 KOMENTARA

  1. Iran nije napravio nikakvu stetu,vidi se na snimcima rakete,ostaci padaju van grada u pustinju.Izraelski F-35,za razliku od Ruskih aviona koji predjani po pisti,smesteni u dobro zasticenim betonsko celicnim kaponirima ,na rastojanju jedan od drugog,sad ce ti “unisteni F-35” ucestvovati u povratnom udaru ovi dana,ceka se tajming,ko protiv Huta.

  2. Stevice debilčino,pa razbili su im sve osmatračke radare pogođen je i green pine sistem za rano upozorenje,pogledaj na snimcima sa društvenih mreža na šta liči hg zgrada Mosada!Ješe su ostale bez dvije kompletne baterije arrow2(kom.1)i arrow 3(kom.1),nevazim je zbrisan a njihov komandant se večeras slikao pored f15,ali u ramoni koja ovaj put nije gađana.

  3. Mora ostati legenda o gvozdenoj kupoli ili Davidovoj praćki. Iran nije gađao gradove i naselja već vojne baze i aerodrome. Otkud priča čak i u zapadnoj štampi o uništenju 20 f35? Po onim snimcima reklo bi se da su mnoge rakete stigle do cilja. Bilo kako bilo SAD i Izrael, a i ostali zapadni sateliti neće nikada priznati gubitke. Evo javili su da im je 1 vojnik poginuo u borbama u Libanu. Baš su otporni na metke. Bliski Istok ključa zahvaljujući zna se kome. Čak mislim da su Izraelci namjerno pustili Hamas da uđe u Izrael, pobije civile i otme njih na desetine, da bi imao izgovor i opravdanje za ovo što radi. Naravno ništa bez vegete iz Vašingtona.

    4
    1
  4. Iran koristi taktiku ko Nemci krajem WW2,lansiranjem velikog broja raketa,ko Nemci V1,V2.Pitanje Izrael kako ce odgovori ,moguce i takt.nukl.oruzjem ko upozorenje,Iran ako uzvrati ,Izrael moze da ispali posle vise desetina nukl.bombi raketa po vitalnim objektima ,za Izrael biti il ne biti zbog male dubine teritorije,za Iran nepotreban rat,ispada resili sve probleme ,a ima ih bezbroj ekonomija,standard,sankcije,ogromni troskovi za naoruzavanje ,Huta,Hezbolaha,raznih Irackih milicija itd.

  5. U stvari, meni ovaj napad izgleda veoma uspešan. Pokazali su Izraelu da mogu da probiju njihovu odbranu i pogode šta hoćev ne njihovom tlu. Nešto mi govori da Izrael možda i ne bude uzvratio. Opasna je ova igra, posebno ukoliko je Iran došao do nuklearnog oružja. E, a ukoliko nije, onda mu je ovaj baraž bila velika greška.

    4
    1
  6. @ Ѕаладин
    Да али сад имају легитимно право да објаве рат Ирану. Ово су биле ” интервенције” а сад може оно право. Када се преброје и утврде штету ето их у посети. Муслоси ће славити и клицати Алаху, а ови ће им ту жељу испунити.

  7. Koja je ovo bre muslimanska komedija , ispale dosada 1 milion raznoraznih raketa na Izrael iz svih mogućih smerova , a tek par raketa padne na cilj ?!? Čemu to kako to , zašto trošit toliko goleme ratne resursa za ništa i nikakav vojni uspeh ?!? Slava izvrsnom IDFu i večna Slava Izraelu !

    2
    3
  8. Занимљива ми је ова логика да је ракетни напад Ирана грешка. Као, Израелу треба некакав изговор, повод, предтекст… да би напао Иран?! Свашта! Израел деценијама ради и напада кога год хоће, када хоће, са или без било каквог повода, предтекста, изговора… А да ли је користио Техерану? Па ако и није у војном смислу, у моралном је био вишеструко користан о чему сведоче снимци славља палестинаца због ракетног одговора Ирана. А што се тиче тврдње да је у питању не тако ефикасан ракетни напад и то ми је мало под знаком питања јер снимци које сам ја видео показују серију светлећих тачкица, у силазној путањи и њихове ударе по земаљским циљевима што се види по светлосним куглама експлозија. Поред тога, сама гневна реакција израелаца може да значи да су иранци ипак свашта погодили. Коментар овог Шампиона уопште није изненађујући јер га је очигледно написао неки васповац а васповац као и било који васповац тј. припадник “изузетне” братије (намерно не користе непопуларни термин “виша раса” иако је јасно да себе сматрају управо таквима) увек велича своју моћ и никада не признаје да и њих нешто може да заболи. Е па по свему судећи заболело је а како стоје ствари и тек ће.

    • Si ti možda očekivao da će zapad reči kako je Iran sinoć razvalio Izraela? Vidiš da oni govore o velikom broju presretnutim projektilima, a ceo svet je video da je bukvalno 90% projektila prošlo. Ne znam dali je Iran hteo biti precizan ili ne, ali činjenica je da je izraelska odbrana omanula.

      6
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave