Naslovna Novosti „Iskander-M“ pogodio školu u Ukrajini: Upali smo na sastanak oficira 37. brigade...

„Iskander-M“ pogodio školu u Ukrajini: Upali smo na sastanak oficira 37. brigade marinaca OSU, tvrde Rusi

4
iskander
iskander
google news

Ruska vojska napala je školsku zgradu u selu Velikaja Aleksandrovka u Hersonskoj oblasti.

Nekadašnje prostorije obrazovne ustanove ukrajinska vojska je dugo koristila kao neku vrstu štaba, gde su se održavali razni sastanci oficira, tvrde ruski izvori uz priloženi video na kome vidimo scene dolaska brojnih vozila a zatim i direktan pogodak Iskandera u školu.

Oficiri 37. odvojene brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine okupili su se u školskim hodnicima. Međutim, i pre početka događaja, informacije o tome su bile na raspolaganju ruskim obaveštajcima.

Oružane snage Rusije uspele su da snime izviđačkom bespilotnom kamerom dolazak nekoliko autobusa i preko deset automobila odjednom u Veliku Aleksandrovku. Ukupno je na sastanku učestvovalo oko 70 oficira jedinice, tvrde ruski izvori.

Međutim, događaj nije stigao ni da počne, navode Rusi. Čim su se oficiri brigade okupili u školskoj zgradi, udario je ruski operativno taktički raketni kompleks Iskander-M. Kao rezultat udara, formacija je navodno izgubila oko 40 oficira i još oko 20 vojnih lica. Pored toga, uništena su tri minibusa i 12 vozila.

iskander m pogađa fabriku južmaš u dnjepropetrovsku
iskander m pogađa fabriku južmaš u dnjepropetrovsku

Vredi napomenuti da u poslednjih mesec dana ovo nije prvi ovakav udar, čiji je razlog istovremena koncentracija velikog broja osoblja u jednom objektu.

Prethodno su pogođene lokacije ukrajinskih vojnih i stranih plaćenika u Harkovu, Zaporožju i Poltavi, gde je, usled ruskih udara, život izgubilo nekoliko stotina vojnika.

Pre samo jednog dana Rusi su uništili voz ukrajinskih snaga kod Nikolajeva i fabriku Južmaš u Dnjepropetrovsku, takođe raketnim sistemom Iskander.

Iskander ne pravi pauzu, dejstvuje svakodnevno

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a.

Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima.

Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

iskander m
iskander

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je drastično povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja. O upotrebi Iskander sistema, već duže od dva meseca stižu vesti aposlutno svaki dan.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version