Naslovna Novosti Ukrajinske snage tvrde novi napad na ruski arsenal oružja dok Moskva deli...

Ukrajinske snage tvrde novi napad na ruski arsenal oružja dok Moskva deli video uništenja 12 vagona municije Kijeva

7
iskander m pogađa fabriku južmaš u dnjepropetrovsku
iskander m pogađa fabriku južmaš u dnjepropetrovsku
google news

Ukrajinske snage napale su vojni arsenal Kotluban u ruskoj oblasti Volgograd, izvestio je 29. septembra Generalštab Ukrajine. Vojni arsenal je korišćen za skladištenje i nadogradnju raketa i artiljerije, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Bespilotne letelice Geran takođe su dovezene u objekat neposredno pre napada, garantuju iz Kijeva.

„Vojni objekat je bio jako zaštićen elektronskim ratovanjem i sistemima protivvazdušne odbrane. Međutim, naše jedinice su uspešno izvršile borbeni zadatak“, napisao je Generalštab ukrajinske vojske.

Ranije 29. septembra, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 67 dronova koje je lansirala Ukrajina oboreno iznad Volgogradske oblasti i da je ukupno 125 dronova presretnuto u sedam ruskih regiona.

Kijev je tokom rata izvodio niz napada dronom na rusku infrastrukturu i postrojenja u nadi da će tako potkopati ruske snage u Ukrajini, ali nisu. Ruski zvaničnici umanjuju značaj napada i tvrde da nije pričinjena značajna šteta, po uzoru na Kijev.

“Ukrajinske bespilotne letelice napale su jedan od najvećih ruskih arsenala, izazvavši snažnu eksploziju u gradu Toropecu u ruskoj oblasti Tver”, rekao je još 18. septembra izvor u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), kijevskom glasilu Independent.

Ukrajinski generalštab je još 21. septembra tvrdio napad na skladište oružja u Tihorecku u Krasnodarskom kraju, koje je nazvao “jednim od tri najveća skladišta municije u čitavoj Rusiji” i „jednom od glavnih skladišta u logističkom sistemu ruske vojske“.

Prema britanskom Ministarstvu odbrane, udar Toropeta 18. septembra doveo je do uništenja 30.000 tona ruske municije.

Britanska obavještajna služba po ko zna koji put predviđa krizu municije u Rusiji

Britanski obaveštajci očekuju da će ovi napadi dovesti do barem kratkoročnih poremećaja u snabdevanju artiljerijskih granata i malokalibarskog oružja, koji su, prema njima, ključni za sukob.

iskander m
iskander m

„Ovi snažni napadi, koji su se brzo nizali, pokazuju da je, uprkos širokoj ruskoj višeslojnoj protivvazdušnoj odbrani (uključujući lovce) oko Ukrajine, teško da se suprotstavi ukrajinskim bespilotnim letelicama koje se koriste za napade duboko u Rusiji.

Strah od daljih napada verovatno će primorati Rusiju da podeli svoju logistiku, smatraju britanski analitičari.

Rusi uništili voz Kijeva kod Nikolajeva, fabriku Južmaš u Dnjepropetrovsku

Sa druge strane, ruska vojska je u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine uništila železnički voz koji je prevozio municiju za Oružane snage Ukrajine. Na internetu su se pojavili snimci napada posade OTRK-a Iskander-M na mesto istovarivanja voza punog granata na stanici Kazanka, tvrde ruski izvori.

Usled udara uništeno je 12 vagona sa municijom. Na objavljenim snimcima vidi se trenutak udara projektila, naknadna detonacija i opsežno spaljivanje tereta koji se prevozio.

Lokalne vlasti su samo saopštile o požaru koji je izbio na kritičnom infrastrukturnom objektu u Nikolajevskoj oblasti.

U međuvremenu, poznato je da je deonica Dolinskaja – Nikolajev zatvorena za saobraćaj vozova iz bezbednosnih razloga, a obustavljen je i saobraćaj vozova na deonici između Nikolajevske i Kirovogradske oblasti.

Ranije je objavljeno da su Oružane snage Rusije pogodile fabriku Južmaš u Dnjepropetrovsku, koja je proizvodila rakete.

Posada operativno taktičkog raketnog kompleksa Iskander-M izvršila je udar na otkrivena skladišta municije za raketne sisteme Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji navedenog preduzeća.

Kao rezultat napada uništena su tri skladišta municije za Grom OTRK, MLRS Vilkha, kao i bespilotne letelice različitih modifikacija, tvrde ruski izvori.

7 KOMENTARA

  1. Pored toliko laži od strane američko-nacističkih covid pLandemijskih medija u ukrajini, teško se može njima išta verovati.

    • Sledeće američko topovsko meso ste vi, uskoro će ukroinci da izgore,aonda ćete vi da gorite. Problem je što ste već pekinezeri a posle ruskog tretmana ne znam baš kolko će da vas preostane. Ipak znaj, pobrinućemo se za vaše žene, mislim na one koje vrede, ostale mogu i arapima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version