Naslovna Novosti Ruski mediji: “Dva rumunska lovca doletela na ukrajinsku teritoriju kako bi odbili...

Ruski mediji: “Dva rumunska lovca doletela na ukrajinsku teritoriju kako bi odbili napad kamikaza dronova u Izmajilu”

4
rumunski f 16
rumunski f 16
google news

Ruske trupe su tokom noći 27.09.2024. godine napale ciljeve u lukama Odesa, Izmajil i Reni, koristeći u tu svrhu vazdušne bespilotne letelice Geran-2 (Šahed). Napad na luku Izmajil potvrdio je i načelnik Odeske oblasne administracije Oleg Kiper, koji je naveo da je oštećeno nekoliko zgrada i automobila.

“Rumunske snage protivvazdušne odbrane učestvovale su u odbijanju noćnog napada na Ismail”, rekao je ruskim medijima proruski koordinator otpora Nikolajeva, Sergej Lebedev.

„Sada je poznato da je u odbijanju jučerašnjeg ruskog napada učestvovala ne samo ukrajinska, već i rumunska PVO.

Naše informacije što se tiče Izmajila govore da su na kraju ruskog napada dva lovca iz Rumunije uletela na teritoriju Ukrajine“, rekao je sagovornik ruskoj novinskoj agenciji.

Kako je primetio Lebedev, rumunski avion je otišao nakon što je preleteo duž obale.

Ukrajinski mediji su u petak uveče izvestili o eksplozijama u Izmajilu u ukrajinskoj Odeskoj oblasti.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran kamikaza dronovi

Kako je jutros rekao Lebedev, ruska vojska je tokom napada na grad pogodila lučku infrastrukturu, uključujući skladišta zapadne oklopne tehnike, dok je pogođena infrastruktura sa rumunskim plaćenicima i borcima Oružanih snaga Ukrajine.

Ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo vest, ali čini se da se ovo područje u blizini rumunske granice zaista goruća tema, a dešava se čini se mnogo toga što se javno ne saopštava.

Prethodno su rumunski avioni redovno uzletali u toku vazdušne opasnosti u Ukrajini, međutim, nikada nisu dejstvovali.

Ruske bespilotne letelice Geranium tokom noći gađale ciljeve u luci Odesa, Izmajil i Reni

Napadi su ponovo izvedeni sinoć i u Zaporožju i Dnjepropetrovsku, gde su mete bili industrijski objekti. Šef Dnjepropetrovskog regionalnog saveta Nikolaj Lukašuk rekao je da je tokom noći u tom kraju bila velika buka, pogođen je industrijski objekat, nakon čega je izbio jak požar.

Noćne napade ruskih trupa potvrdili su i predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine.

Istovremeno, bombarderi dugog dometa Tu-22M3 koji pripadaju Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije su krstarećim raketama H-22 gađali ciljeve na Zmijskom ostrvu u Crnom moru.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Što se tiče napada Tu-22M3 na Zmijsko ostrvo, treba napomenuti da je ovo treći raketni udar H-22 za mesec dana. Tokom prvog naleta, koji se dogodio 24. avgusta, avioni Tu-22M3 upotrebili su četiri krstareće rakete da unište infrastrukturu koju je na ostrvu izgradila ukrajinska strana. Kasnije, 12. septembra, Zmijsko ostrvo je ponovo pogođeno sa dve rakete H-22.

Ponovljeni udari na crnomorsko ostrvo potvrđuju njegovu stratešku važnost, ali i činjenicu da nijedna od strana u sukobu ne uspeva da ga kontroliše u dužem vremenskom periodu.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, Zmijsko ostrvo je bilo pod rotacijom dve zaraćene strane, a zanimljivo je da svaki put kada su vojska i oprema raspoređeni u toj oblasti, bili su pogođeni nakon ponovljenih napada protivnika.

Podsetimo, juče su na vojnom aerodromu Starokonstantinov izvedeni udari, uključujući hipersoničnim raketama Kindžal. Idalje se gomilaju informacije da su mete ruskih raketa bili lovci F-16.

Takođe je postalo poznato da je kao rezultat udara novim vazdušnim kliznim bombama u Zaporožju uništena ukrajinska infrastruktura.

Sa druge strane, nemački tabloid Bild objavljuje svedočenje njihovog novinara, a koga često i mi citiramo, Julijana Ropkea, gde navodi kako je zamalo nastradao od udara četiri FAB bombe.

U Rostovskoj oblasti kod Novosahtinska ove noći je uništeno 6 bespilotnih letelica.

U oblasti Kursk, u rejonu Sudža, ruske oružane snage su uz teške borbe napredovale u rejonu Plekova, odbivši 4 kontranapada ukrajinskih oružanih snaga u sastavu čete.

U sektoru Korenjevskog, ruske trupe napreduju i izvode operacije čišćenja susednih šuma i šumskih zona u kojima se nalaze Ukrajinci.

U Kursku uništena jedinica ukrajinske vojske

Ruske snage u Kurskoj oblasti tvrde da su eliminisale čitavu jedinicu specijalnih snaga Glavnog obaveštajnog direktorata (GUR) Ukrajine, među kojima je bio i MMA borac Nazarij Havrilec.

Ova jedinica se preselila iz oblasti Ivano-Frankiska i pokušala da upadne u lokalnu prodavnicu „Pjateročka“, ali ono što su pokušali pokazalo se kobnim za njih.

Rusi napominju da još nema zvaničnih informacija o drugim pripadnicima njegove grupe, s obzirom na njihov niži status, ali da se kasnije očekuju čitulje u lokalnim medijima.

Ukratko, izveštava se da ruske snage napreduju i u Kursku i u Donbasu, izazivajući paniku u Kijevu, koji pokušava da stabilizuje polomljeni front.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version