NaslovnaNovostiNa prikazu 'Zastava 2024' osvanuo javnosti skoro nepoznati radio-elektronski sistem izviđanja Vojske...

Na prikazu ‘Zastava 2024’ osvanuo javnosti skoro nepoznati radio-elektronski sistem izviđanja Vojske Srbije – Vera

Na završenom vojnom prikazu dela sposobnosti jedinica Vojske Srbije i statičke izložbe naoružanja “Zastava 2024” se moglo primetiti jedno zanimljivo vozilo sa neobično velikom antenom montiranom na krovu domaćeg terenskog vozila ZASTAVA NTV.

Naime, u oblasti elektronskog izviđanja i protiv-elektronske borbe, Vojska Srbije je definisala prioritete na koje je preusmeren inženjerski kadar Vojno-tehničkog instituta iz Žarkova sa projekta Hemere, na elektronskog izviđanja kao što su sistemi za elektronska dejstva i to su savremeni radio-goniometri za VF i VVF/UVF opsege odnosno sistemi “HERA” i “VERA”.

Radio-elektronski sistem Vera je širokopojasni radio-goniometar odnosno brzo skenirajući radio-goniometar dizajniran za upotrebu u sistemima za SIGINT (Signal Intelligence) i elektronskog ratovanja. 

Njegove glavne prednosti su:

  • Automatska procena azimuta i elevacije i lociranje predajnika radio-signala u VVF  i UVF opsegu sa velikom verovatnoćom presretanja.
  • Presretanje i procena azimuta emisija LPI sa frekvencijskim skakanjem i chirpi burst prenosa signala;
  • Lako korišćenje već postojećih Adcock antenskih nizova;
  • Procena elevacije korišćenjem korelativno interferometarske i visokorezolucione metode, implementacija opcije za jednostanično određivanje pozicije predajnika (Single Station Location – SSL);
  • Automatska segmentacija spektra – preklasifikacija signala
  • Automatsko generisanje elektronske (komunikacione) slike bojišta.

Vera-1 sistem za elektronsko izviđanje se sastoji od sledećih komponenata:

  • DF antenski niz za određivanje pravca emitovanja radio signala sa RF multiplekserima.
  • Višekanalni širokopojasni DF prijemnik sa pet kanala.
  • DF procesor sa prijemnim blokom i digitalnom obradom signala.
  • Radna stanica sa softverom.

Operativna upotreba širokopojasnog radio-goniometra Vera je u polustacionarnim i stacionarnim, ali i u mobilnim sistemima za SIGINT i elektronsko ratovanje.

Njegove taktičko-tehničke karakteristike su:

Frekvencijski opseg je od 30 MHz do 3600 MHz, Metode za procenu smera dolaska  signala su Watson-Watt, Korelativnointerferometarska metoda, Visokorezoluciona metoda (MUSIC), Radio-goniometarske metode su AD-COCK antenski nizovi (sve metode za procenu smera dolaska).

Antenski niz L oblika (korelativno interferometarska metoda). Širina trenutnog frekvencijskog opsega 21 MHz/10.5 MHz/5.25 MHz/2.625 MHz/1.3125MHz. Frekvencijska rezolucija zavisi od izabrane širine trenutnog opsega 2.93 kHz/1.465 kHz/732.52 Hz/366.26 Hz/183.13Hz

Ima pet radio-goniometarskih kanala. Brzina pretraživanja je 10GHz pri frekfencijskoj rezoluciji 2.93 kHz. Ima više režima rada Širokopojasni režim rada na fiksnoj frekvenciji (WFFM), frekvencijsko i memorijsko skeniranje.

Prikaz rezultata rada se daju kao nivo signala u zavisnosti od frekvencije, azimut u zavisnosti od frekvencije, frekvencija u zavisnosti od elevacije, polarni prikaz, histogram azimuta i elevacije i 3D prikaz.

Sve u svemu sa novim širokopojasnim radio-goniometrom u mobilnoj varijanti kakva je prikazana na vojnom prikazu „Zastava 2024“ Vojska Srbije je značajno povećala efikasnost izviđanja protivnika u elektronskom spektru, što znači da će njeni pripadnici imati mnogo bolju sliku bojišta koja se ne može otkriti u IC, termalnom ili vidljivom delu spektra.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave