Naslovna Novosti Rusi poveravaju izradu dronova privatnim firmama: Samo ove godine proizvešće se 1,4...

Rusi poveravaju izradu dronova privatnim firmama: Samo ove godine proizvešće se 1,4 miliona UAV

0
ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba
ruski fpv dron upir
google news

ladimir Putin je naložio punu mobilizaciju svih privrednih resursa. Odlučeno je da se samo ove godine proizvede 1.400.000 UAV.

Takođe je odlučeno da se započne serijska proizvodnja avio-bespilotnih letilica zbog predviđanja sve veće primene u ratu. 

Ono što je posebno interesantno, to je stimulans i državna pomoć privatnom sektoru iz oblasti male prirede. U Rusiji, ova grana se naziva Narodnim vojno-indusrijskim kompleksom (narodni OPK).

Do 2030. godine u Rusiji će se formirati 48 posebnih naučno-proizvodnih centara za projektovanje, ispitivanje i proizvodnju dronova, koji treba da postanu ključ tehnološkog suvereniteta zemlje u ovoj oblasti. 

U suštini, ovo nas podseća na američku vojnu industriju u kojoj su nosioci privatna preduzeća.

Upir (Vampir) ulazi u serijsku proizvodnju

Tokom ovih razgovora, Putinu je predstavljen bespilotni aparat Upir (Vampir), o kome smo u više navrata pisali. Zapadni izvori navode da je FPV Upir prvi put upotrebljen u maju 2023. godine, kada je dokazao svoju efikasnost: na Dnjepru je uništavao ukrajinske desantne čamce, utvrđenja, zemunice i uporišta.

U martu 2024. godine Upir je uništio američki tenk Abrams, nekoliko borbenih vozila pešadije Bredli i druga oklopna vozila. No, sada se o Upiru zna mnogo više. Glavni konstruktor letilice je Vladimir Iljič Tkačuk.

upir
upir

Aparat je građen uz pomoć članova foruma Iza magle (@BeyondTheFogs) sa Telegram kanala. Već smo pisali da je prvobitna ideja bila da se konstruiše dron sa koga bi se lansirale stare ručne kumulativne granate tipa PG-7VL, RKG-3M i slične.

Dron se pokazao tako efikasnim da je Tkačuk u avgustu 2024. u Jekaterinoburgu osnovao društvo sa ograičenom odgovornošću Uraldronzavod. Firma je registrovana na prospektu Akademika Saharova br. 41.

No, Upir se izgleda pokazao toliko opasnim da su Amerikanci već 24. agusta 2024, u skladu sa E.O. 14024 za rad u sektoru odbrane i srodnih ruskih sektora, pod aneksom 2, kompaniji uveli sankcije!

Bespilotni čamac Murena sa Starlink antenom

Osim Upira, Putinovu pažnju je posebno privukao bespilotni čamac (BEK) Murena, takođe jedan od projekata narodne OPK iza koga stoji grupa Iza magle.

Za godinu i po dana entuzijasti su  od prvih primeraka sastavljenih u garaži, uspeli da razviju provereno, efikasno serijsko oružje koje je prikazano Putinu. (https://t.me/voenacher/71967) 

O testiranju narodnog BEK Murina prvi put je pisano 13. maja a samo četiri meseca kasnije, 19. septembra, rusko rukovodstvo odlučilo je da pruži punu podršku projektu na svim nivoima. Istina, projekat je dobio podršku i prethodne skupštine ministra odbrane sa Šojguom na čelu, a proizvodnja je započeta u jednoj od radionica u Tulskoj oblasti uz direktnu podršku lokalnih vlasti.

Murena 300 S je bila izložena i na manifestaciji Armija-2024 i tada su uz eksponat bili priloženi i TTZ:

Višefunkcionalni besposadni čamac Murina je namenjen za odbranu objekata flotnog sastava ruske ratne mornarice, razminianje, patroliranje (video-snimci u realnom vremenu), otkivanje podvodnih i obalskih ciljeva i uništavanje nadvodnih objekata neprijatelja. Proizvodi ga OOO KB Centar bespilotnih sistema.

Zahtevani domet Murene je do 250 km sa osnovnim opterećenjem (ali se mogu instalirati veliki, dodatni rezervoari); čamac prima 250 kg eksploziva a planira se i varinanta sa  350 kg ekloziva tipa TNT;

opremljen je savremenim satelitskim modulima, kao i inercijskim navigacionim sistemom zasnovanim na devijaciji kompasa. Ukrajinski i zapadni izvori preneli su da je Murena opremljena Starlink antenom.

Murena 300S izložena na Armiji 2024 imala je širinu 1,5 i dužinu 5,5 m; domet je bio 500 km, mogla je nositi opterećenje do 500 kg, krstareća brzina je 45 km/h, poseduje satelitski kanal veze, predaja videokanala on-line, dometa kanala upravljanja 500 km, zaštita GNSS.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version