NaslovnaAvijacijaKadar po kadar: Francuski Rafale 'oborio' američki F-22 Raptor nakon potere iz...

Kadar po kadar: Francuski Rafale ‘oborio’ američki F-22 Raptor nakon potere iz vazduha

Da ne zaboravimo koji je borac dominirao na vežbama 2009. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos tome što je bio autsajder..

F-22 Raptor mnogi smatraju najnaprednijim lovcem pete generacije na planeti, jer ima vrhunske karakteristike niske uočljivosti, fantastičnu manevrisanje u vazduhu, pristojnu brzinu, najsavremenije senzore i veoma smrtonosno oružje.

Kako god bilo, američki „Raptor” nikako nije potpuno nevidljiv, niti neranjiv. Ima i svojih slabosti, kao i svi lovci, što potvrđuje i veoma zanimljiv incident koji se dogodio 2009. godine.

Te godine, tokom vežbe, francuski lovac Rafale uspeo je da pobedi ponos američkog vazduhoplovstva, iznenadivši sve. Ali pogledajmo malo detaljnije ovo veliko dostignuće Pariza.

Kada je Rafale “oborio” F-22

Tako je 2009. godine eskadrila lovaca F-22 Raptor iz Prvog lovačkog krila američkog vazduhoplovstva bila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da završi vežbu zajedno sa francuskim Rafale-om, Mirage-om i britanskim Eurofighter Typhoon-om.

Tokom kooperativnih vežbi, lovci iz svake nacije su se borili prsa u prsa u različitim scenarijima ratnih igara.

Skoro mesec dana nakon završetka vežbi, francusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi američki raptor u nepovoljnom položaju tokom pseće borbe sa francuskim rafalom.

Ranjiv položaj aviona Pentagona ukazivao je na to da je francuski pilot upravo izašao kao pobednik iz vazdušnog duela sa američkim lovcem.

Uprkos objavljivanju snimka, koji je snimljen kamerom na prednjoj strani Rafala, Sjedinjene Države su negirale da je jedan od njihovih aviona oborio francuski Rafale.

Međutim, nešto kasnije vojni stručnjaci koji su analizirali materijal „sudara” dve letelice otkrili su da je francuski pilot, došavši do granica platforme Rafale, zapravo uspeo da savlada svog američkog protivnika.

Zaključak eksperata je da iako je F-22 Raptor objektivno superiornija platforma u odnosu na francuski Dassaut Rafale, često su se mogućnosti pilota pokazale važnijim od tehničkih specifikacija aviona tokom bitke.

Upravo to se desilo 2009. godine. Francuski pilot je jednostavno bio bolji od američkog, pa je tako uspeo da zagospodari u vazduhu nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dassault Rafale ukratko

Dassault Rafale je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je razvila francuska kompanija Dassault Aviation, u službi francuske mornarice i vazduhoplovstva od 2004. (mornarica) i 2006. (vazduhoplovstvo), respektivno.

Rafale je koncipiran kao višenamenski borbeni avion koji može izvršavati širok spektar zadataka, uključujući vazduhoplovnu borbu, napad na ciljeve na zemlji i moru, izviđanje i elektronsko ratovanje.

Dassault Rafale je napravljen prema dinamičkoj šemi Dassault Aviation tradicionalnoj za lovce Dassault Aviation sa dodatnim visoko ležećim prednjim horizontalnim repom, trouglastim krilom srednjeg položaja sa prilivima korena i dva motora u zadnjem delu trupa.

Prednji rotacioni horizontalni rep nalazi se ispred krila kako bi se povećala manevarska sposobnost aviona (maksimalno preopterećenje – 9G). U pitanju je dvomotorac. Može se upravljati sa piste dužine 400 m. Jednokobilica.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu

Postoje različite verzije Rafala, uključujući borbeni avion Rafale C, mornarički Rafale M i verziju za napad na tlo Rafale B.

Rafale se koristi u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i Francuskoj mornarici. Takođe se izvozi i koristi se u vazduhoplovnim snagama nekoliko drugih zemalja, uključujući Egipat, Indiju, Grčku, Hrvatsku (nedavno stigao prvi).

Karakteristike:

Tip:Višenamenski lovac
Posada:1-2
Borbeni radijus:1400 km
Maksimalna brzina:2200 km/h
Maksimalna visina leta:15.200 m

Varijante:

  • Rafale A Eksperimentalni;
  • Rafale B Dvosed, zemaljski;
  • Rafale C Jednosed, zemaljski;
  • Rafale D Originalno ime Rafale C (preimenovano 1990);
  • Rafale M Jednosed, na bazi nosača;
  • Rafale N Dvosed, na bazi nosača;
  • Rafale BM (prvobitno nazvan Rafale N) nosač nuklearnog oružja;
  • Rafale DM Dvosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EM Jednosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale DH Dvosed za indijsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EH Jednosed za indijsko vazduhoplovstvo;

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja.

Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

f 22 vs f 15
f 22 i f 15

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Varijante:

  • YF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.
Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)

7 KOMENTARA

  1. SU-35,Rafal mogu da gadjaju i sa velike daljine,problem meta ,sto manji radarski odraz,teze raketa da je prati,zakljuca .Nije isti efikasan domet rakete VV ,kad se gadja avaks,transportni avion ili stelt lovac,ili dron,krstareca raketa itd.

  2. Radarsko zakljucavanje Raptora ne znaci,njegovo obaranje.Na tim vezbama i T38 talon,Tajfun,isto zakljucali F-22 po jednom radarski.Vezbe pocete ,u nepovoljnom polozaju za Raptor,po nekim izvorima ovi avioni,ukljucujuci Rafal,visestruko porazeni od Raptora,imaju po jednu “pobedu”.Da je stvarni sukob,ovi avioni bi bili oboreni od Raptora na velikoj daljini,ne bi ni doslo do dog fighta,ko u ovim vezbama.F-22,tesko da zakljucaju i rakete velikog dometa ,dok dodju blizu njega ,ko zna gde ce on da bude.SU-35,jednom u Siriji ,radarski zakljucao F-22,bilo kratko rastojanje,da je pravi rat ,SU35S,mozda bi bio oboren sa velike daljine,F22,ne bi ni prilazio toliko blizu.

    1
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave