Naslovna Novosti SAD reaguju na kolosalne vežbe koje izvodi Rusija: lanseri raketa HIMARS raspoređeni...

SAD reaguju na kolosalne vežbe koje izvodi Rusija: lanseri raketa HIMARS raspoređeni na ostrvima Aljaske

0
jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
Himars
google news

U intervjuu za Business Insider, komandant 11. vazdušno-desantne divizije američke vojske, general-major Džozef Hilbert, rekao je da su jedinice divizije raspoređene na Aleutska ostrva, na Aljasci, u vezi sa velikim ruskim vežbama Okean-2024.

Na ostrvu Šemija, posebno, raspoređeni su raketni bacač HIMARS i protivbaterijski borbeni radar. Kako je izjavio general Hilbert, operacija pokazuje sposobnost američke vojske na Pacifiku da “vešto i bez upozorenja” premesti snage čak i na najudaljenije lokacije.

severna flota rusije
ruska severna flota

Kao što smo već izvestili, strateška komandna i generalštabna vežba Okean-2024 održava se od 10. do 16. septembra u pomorskim oblastima Severnog ledenog okeana i Tihog okeana, Baltičkog mora, Kaspijskog mora i Sredozemnog mora.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u manevrima učestvuje 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih brodova, preko 120 aviona i helikoptera Mornaričke avijacije i Vazdušno-kosmičkih snaga, oko 7.000 jedinica vojne i specijalne tehnike, kao i preko 90.000 vojnika.

U planiranim vežbama u Tihom okeanu učestvuju i tri ratna i jedan pomoćni, kao i 15 letelica iz sastava Oružanih snaga Kine.

Samo dan ranije, 13. septembra, u okviru vežbe Okean-2024, ruski protivpodmornički patrolni avioni približili su se granici SAD na Aljasci.

protivpodmornicki avion tu 142
protivpodmornicki avion tu 142

Dva aviona Tu-142, u pratnji lovaca, evoluirala su u zoni odgovornosti Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), ali nisu smatrani pretnjom za severnoameričke države.

Treba napomenuti da preraspoređivanje snaga i sredstava na Aleutskim ostrvima nije jedina reakcija SAD na vežbu velikih razmera koju je izvela Rusija.

Prethodno, 11.09.2024, a kao što smo takođe izvestili, dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress dovedena su u Evropu, koji su leteli u vazdušnom prostoru nekih država članica NATO u oblasti Baltičkog mora (Švedske i Poljske).

Misija američkog aviona organizovana je kao protivteža letu koji su izvela dva ruska strateška bombardera Tu-160 iznad neutralnih voda Norveškog mora.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version