Naslovna Novosti Okean-2024 uznemirio NATO: Dva Tu-160 preletela Norveško more, SAD odmah poslale B-52...

Okean-2024 uznemirio NATO: Dva Tu-160 preletela Norveško more, SAD odmah poslale B-52 na Kalinjingrad

2
tupoljev tu 160 beli labud
tupoljev tu 160 beli labud
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 11.09.2024, u okviru strateške komandne i generalštabne vežbe „Okean-2024“, dva strateška bombardera Tu-160 preletela neutralne vode Barencovog i Norveškog mora.

„Dva strateška bombardera Tu-160 iz sastava Daleke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga letela su u vazdušnom prostoru koji se nalazi iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, u okviru vežbe Okean-2024.

Tokom letačke misije, posade su rešavale probleme obuke u vezi sa izvođenjem vazdušnog udara krstarećim raketama na kritične ciljeve konvencionalnog protivnika“, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi agencija Tass.

Prema rečima ruskih vojnih predstavnika, koje citira Tass, strateške bombardere Tu-160 pratili su lovci Su-35S i Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga.

tu 160 blackjack
Tu-160 Blackjack

„Let je trajao preko devet sati. Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga izvode se u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“, saopštili su ruski zvaničnici.

SAD odgovaraju sa B-52 u severnoj Evropi

Paralelno sa letom ruskih strateških bombardera, na evropskom pozorištu operacija bila su i dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress.

Nekoliko NATO letelica za vazdušno izviđanje nalazilo se u blizini Kalinjingrada.

Avion, registarskih brojeva 60-0055 i 60-0044, koristio je radio pozivne znakove MONK32 i MONK31. Dva aviona su poletela direktno sa američke teritorije, odnosno iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti.

Treba napomenuti da prvi od njih koristi konvencionalno oružje, dok je drugi prilagođen za upotrebu nuklearnog oružja.

Nakon prelaska Atlantskog okeana, američki bombarderi su se uputili ka švedskom vazdušnom prostoru, nakon čega su prešli Baltičko more i evoluirali iznad Poljske.

Istovremeno, u okolini ruske oblasti Kalinjingrad postojalo je više sredstava za izviđanje iz vazduha iz nekoliko država članica NATO.

b 52 stratofortress
b 52 stratofortress

Reč je o dva američka radioelektronska izviđačka aviona, i to RC-135V Rivet Joint (JAKE17) i RC-135U Combat Sent (JAKE27), američkom dronu RQ-4B (FORTE13), švedskom avionu Gulfstream IV (SVF653) ali i Poljskom avionu Saab 340 (PNY598).

Da li su ovi događaji povezani?

Verovatno su svi letovi ruskih i NATO aviona na evropskom pozorištu operacija vezani za vežbu velikih razmera Okean-2024, koja je u toku od 10. do 16. septembra u okviru Vojno-pomorskih snaga Ruske Federacije, uz učešće više od 400 borbenih i pomoćnih brodova, kao i oko 90.000 vojnih lica.

Dok su Rusi simulirali napad krstarećim raketama na neke ciljeve u državama članicama NATO-a (Velika Britanija ili čak SAD), američki bombarderi su planirali slično, istom vrstom naoružanja, verovatno na Kalinjingradsku oblast.

Nije isključeno da će u narednim danima nastaviti intenzivne vojne aktivnosti kako ruske strane, tako i država članica NATO-a. Gađaće se, posebno, Tihi okean i Baltičko more, gde su planirane glavne aktivnosti strateške komande i generalštabne vežbe Okean-2024.

U vežbama Okean-2024 učestvovaće više od 400 ratnih brodova i podmornica

Rusija je domaćin svoje najveće pomorske vežbe pod nazivom Okean 2024, u kojoj će učestvovati više od 400 ratnih brodova i podmornica.

U manevrima će učestvovati i preko 120 aviona i helikoptera mornaričke avijacije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, oko 7.000 komada naoružanja i vojne opreme, kao i više od 90.000 vojnog osoblja.

Ove vežbe su jedna od najvećih operacija ove vrste u istoriji Ratne mornarice Rusije, čime se ističe značaj jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje.

Glavni zadaci sa kojima se suočavaju mornaričke snage u okviru „Okeana-2024“ su provera spremnosti komandnog osoblja da upravlja različitim grupama pomorskih snaga u svojim zonama odgovornosti.

severna flota rusije
ruska severna flota

Ruski mornari rešavaće nestandardne operativne zadatke i sprovodiće sveobuhvatnu upotrebu visokopreciznog naoružanja, uključujući savremeno i napredno oružje. Pored toga, značajna pažnja se poklanja proširenju interakcije sa mornaricama partnerskih zemalja pri izvođenju zajedničkih operacija na moru.

U okviru vežbi su odrađene i akcije za interakciju sa drugim ruskim agencijama za sprovođenje zakona, kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za vanredne situacije, FSB, Ruska garda i Federalna služba bezbednosti.

U manevrima učestvuju i operativne grupe ovih resora koji će testirati koherentnost postupanja svih organa reda u uslovima potencijalnih kriznih situacija.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version